Tidigare VM-backen tvingas lägga av

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

I september förra året ådrog sig Brynäs Caroline Markström, 25, en hjärnskakning.

Nio månader senare lever hon fortfarande dagligen med sviterna efter skadan, och tvingas nu lägga av.

– I månader låg jag bara i ett mörkt rum, säger 25-åringen till Brynäs hemsida.

Det var i SDHL-matchen mot HV71 den 29 september som Caroline Markström ådrog sig en hjärnskakning efter en situation framför mål.

Hon stod över ett byte, men fortsatte sedan att spela klart matchen. Därefter spelade hon även de resterande matcherna Brynäs hade den helgen eftersom de hade kort om folk.

Det blev hennes sista matcher.

I en öppenhjärtig videointervju på Brynäs hemsida berättar hon nu att hon tvingas avsluta karriären i förtid.

– Jag valde att se bort från vad det skulle kunna vara och tog beslutet själv att fortsätta spela. Jag sa inte något till någon, varken till lagkamrater eller tränare, säger Markström.

Foto: Brynäs IF

”Låg bara i ett mörkt rum”

Hjärnskakningen har inte bara påverkat hennes hockeykarriär. Den tidigare VM-backen har också påverkats vid sidan om isen.

– I några månader var jag sjukskriven och låg bara i ett mörkt rum. Jag kunde inte titta på tv eller lyssna på något. Jag tog några promenader men det gick inte att gå när det var ljust ute, berättar hon.

Markström spelade VM för Sverige 2016 och spelade collegehockey i fyra säsonger innan hon återvände till Sverige och Brynäs 2017.

Hon har länge hoppats på att kunna komma tillbaka till hockeyn, men tvingas nu inse att karriären är över.

– Hade jag slutat på mina villkor så hade hockeyn kunnat finnas kvar i framtiden. Men nu har jag haft huvudvärk varje dag i nio månader och jag vet att det kommer vara samma risk om jag spelar match om en månad eller om jag spelar en plojmatch om fem år

”Det fick mig att förstå”

Det var en kompis som fick henne att ta det slutgiltiga beslutet.

– Alla vill att jag ska spela hockey. Min familj, mina vänner och alla i Brynäs. Det vill jag också. Men det som krävdes och det som fick mig att förstå var att en kompis som jag vet verkligen vill se mig spela hockey sa: ”Carro, om jag vore du hade jag aldrig ställt min fot på en is igen”. Det fick mig att förstå. Det krävdes bara att någon kunde vara rak och ärlig och säga det rakt ut.

Inför hemmapremiären i SHL mot Färjestad 21 september anordnar Brynäs en supportermarsch till förmån för hjärnforskningen.

1 av 2 | Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!