Förstörde slutspelsfesten i euforiska Edmonton

Publicerad 2017-04-13

NEW YORK. The Melkman levererar – den  här våren också.

Melker Karlsson blev sudden death-hjälte när San Jose gav Edmonton Oilers en lektion i playoff-hockey i morse.

– Jag kom loss i ett halvt friläge och lyckades få in ett skott. Det var trevligt, säger den 26-årige hjälten från Lycksele efter 3-2-segern.

Det var dukat för fest i Edmonton när Oilers i natt gick upp i sin första slutspelsmatch på över ett decennium – tillika den första sedan underbarnet Connor McDavid kom till stan och flashiga arenan Rogers Place öppnade.

Och inledningsvis såg det ut som att oljemetropolen – helt draperad i orange – verkligen skulle få fira natten lång.

”Kidsen” – de flesta helt utan erfarenhet av Stanley Cup – kom ut som kalvar på första vårbetet och körde på ren entusiasm över gästerna från Kalifornien i första perioden.

Klefbom fick arenan att explodera

Svenske backen Oscar Klefbom prickade in 1-0 efter knappa sju minuter – och blev därmed förste svenske målskytt i årets slutspel – och Milan Lucic ökade på till 2-0 när tre minuter återstod av samma period och halva Alberta fullkomligen darrade i eufori.

Men hajarna från San Jose har varit med förr, så de höjde inte ens på ögonbrynen åt den inledande lilla motgången.

Pricksköt med handledsskott

De bara bet i hop, jobbade sig metodiskt in i matchen och hade i god tid innan klockan nådde full tid utjämnat.
Sedan slog alltså Lycksele-sonen som kallas The Melkman – för att han likt mjölkbudet,  ”the milkman”, alltid levererar – till på övertid.

Melker kom loss på vänsterkanten, fick pucken av Joe Pavelski och stänkte med sylvass precision in den på Cam Talbots plockhandssida.

Game, set, match.

– Pavelski slog en väldigt fin passning och jag kom i halvt friläge, berättar han för tv-kanalen NBC.

– På något sätt lyckades jag få in pucken och tja, det var ju trevligt.

Och de unga hemmaspelarna kunde bara begrunda vad de fick lära sig i sin första dans på den stora scenen.

Det räcker inte med en bra period i slutspelet – inte mot erfarna motståndare som aldrig skulle komma på tanken att lägga av efter 20 minuter.

Hemmafansen var inte så nöjda efter ”Melkmans” mål.

Oväntat hjälte för St Louis

Även duellen mellan Minnesota och St. Louis gick till övertid, och där blev en mer oväntad pjäs hjälte.

Blues-backen Joel Edmundson – som bara gjorde tre mål under grundserien – lyckades i slutet av första sudden-perioden snärta in den avgörande 2-1-pucken.

– Jag hade i princip öppet mål, så det var nästan omöjligt att missa i det läget, säger han till NHL Network.

Alex Steen stod för en assist i matchen.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se