Sebastian Hartmann.

Oscar Pettersson delade ut en huvudtackling och fick ett matchstraff.

Det hjälpte inte Västervik, som besegrades av Timrå med 3–0.

De rödklädda drar nu iväg i toppen av tabellen, med hela åtta poäng ner till serietvåan.

Serieledande Timrå drar ifrån ytterligare i den haltande tabellen, efter att ha besegrat Västervik med 3–0.

Sebastian Hartmann hittade mål i powerplay, knappt en minut in i andra perioden, efter att den första varit mållös.

I slutet av andra perioden fick Västerviks Oscar Pettersson matchstraff för en huvudtackling mot Per Svensson.

Målskytt i boxplay

Det var i en närkamp vid sargen som Pettersson kom med fart, bakom Timrå-spelaren och tacklingen gick i Svenssons ansikte. Domaren stod bredvid och höjde direkt handen för utvisning, vilket efter överläggning blev till ett matchstraff.

De sju minuter långa powerplay som följde gav inte utdelning för Timrå. Men i slutet av tredje perioden, i boxplay, kunde Albin Lundin utöka ledningen. Timrå är bäst i Hockeyallsvenskan i just numerärt underläge.

Timrå ligger åtta poäng före serietvåan BIK Karlskoga, som har fem fler matcher spelade. Västervik ligger på en sjätteplats.

Tidigare nämnda Karlskoga håller i sin fina form. Hela 6–0 blev det när Väsby kom på besök. Alla mål utom ett kom i spel fem mot fem och de radade upp hela fem olika målskyttar under matchen.

I Norrköping överraskade Västerås mot Vita Hästen. Med en sekund kvar av matchen gjorde Alexander Lunsjö 3–4-målet som gav Västerås segern, lagets första trepoängare sedan den 18:e december. Västerås lyckades dessutom vinna den andra perioden, något som laget inte varit kända för att göra den här säsongen.

Längre söderut kom fler överraskningar. Kristianstad hade inför fredagens match bara fått med sig fem trepoängare på 26 matcher den här säsongen: och har snittat ungefär 2,4 mål per match. Därför var kvällens uppvisning mot Almtuna en skräll vad gäller inpetade mål för skåningarna: Kristianstad vann med 6-3.

I toppmötet mellan Björklöven och Södertälje var det till sist Södertälje som drog det längsta strået, sedan Christopher Bengtsson petat in 4-3 på övertid.