Greg Scott: ”Du känner inte igen dig själv”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

GÄVLE. Skadehelvetet har förföljt Greg Scott, 32, under säsongen.

Nu berättar Brynäscentern om tiden efter den senaste hjärnskakningen:

– Ständig huvudvärk, tungt huvud och synen är begränsad. Du känner inte igen dig själv, berättar han.

Greg Scott är inne på sin totalt femte säsong i Brynäs. Den skicklige och alltid hårt jobbande kanadensaren har växt ut till en riktig publikfavorit. 

Scott har också gjort sig känd som en spelare som i stort sett alltid kommer till spel, under sina tidigare år i Brynäs har han bara missat en handfull matcher. 

Men den här säsongen har varit allt annat än normal och Scott har bara spelat 15 matcher. 

Dubbla knäskador spolierade stora delar av hösten. 

Och i mitten av januari kom nästa smäll. 

Scott tacklades av Skellefteås Darren Nowick och det var otäcka scener när han blev liggande på isen och sedan fördes in i omklädningsrummet. 

– Han mår så jäkla dåligt. Jag var in till honom och det är otäckt att säga men han kommer inte att må bra på ett tag. Han var väck, borta, ingen kontroll över sin kropp eller något, sa tränaren Peter Andersson när han kom till presskonferensen.

Var orolig att säsongen var över

Ganska exakt en månad senare, i torsdags kväll, gjorde Scott comeback i det hyperviktiga mötet med HV71. 

Brynäs vann med 2–1 och Scott fick inte direkt någon mjukstart. Han spelade 19 minuter som förstecenter och var inblandat i Brynäs enda mål under ordinarie tid. Efteråt strålade han av lättnad:

– Härligt att vara tillbaka. Det har varit en tuff och lång säsong för mig, men nu var det härligt att vara på isen igen med grabbarna.

Samtidigt erkänner Scott, som haft hjärnskakningar tidigare, att oron fanns där att säsongen kunde ha varit över: 

– Definitivt fanns oron där den första tiden, kändes som det kunde gå båda vägar. Jag tog det dag för dag och det blev bättre och jag är väldigt glad att ha kommit till en punkt där jag kan spela.

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Tiden efter smällen beskriver han som extremt tuff: 

– Ständig huvudvärk. Dimmigt. Tungt huvud. Synen begränsad. Du känner inte igen dig själv, men jag har haft riktig bra stöd av Brynäs och inte minst av min fru som har hjälpt mig enormt. All credd går till dem.

Kände lite oro inför comebacken

Men för ett par veckor sedan stabiliserades tillståndet till det bättre och Scott började hoppas igen. 

– Jag samlade allt fler bra dagar tillsammans och så kom jag till den punkt där jag är nu. Men huvudskador är allvarligt och man vet aldrig. 

Fanns det någon oro inför matchen? 

– Såklart. Det är som för alla andra, ingen vill bli tacklad i huvudet. Så visst, lite tänkte jag definitivt på det innan. Du är kanske lite… ängslig. För om du blir träffad i huvudet igen strax efter en tidigare hjärnskakning är det ett väldigt sårbart område. 

Trots den fysiska smärtan under säsongens alla skador menar Scott att den mentala påfrestningen har varit värst. 

– Du vill vara ute och spela och hjälpa ditt lag, så det mentala har varit det tuffast. Det är mycket rehab och varje dag är densamma. Därför är jag extra glad att vara tillbaka igen.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!