Uträknade – då sänkte Anaheim Washington

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Mot alla odds – ankorna från Anaheim flyger igen.

Tidigt i morse lyckades de, anförda av tvåmålsskytten Jakob Silfverberg, sänka regerande mästarna Washington hemma i Honda Center.

– Det är som natt och dag sedan vi bytte coach, säger ”Jacke” till Sportbladet efter 5-2-segern.

För bara en dryg vecka sedan befann sig Anaheim Ducks i fritt fall.

De hade förlorat sju raka matcher under en förfärlig bortaresa – i flertalet fall på spektakulära vis, dessutom – och såg ut att vara körda för resten av säsongen.

Märkligt, var det svårt att inte tycka med kännedom om vilka kvaliteter Ducks-truppen de facto rymmer.

– Ja, det tyckte vi också. Det är svårt att förklara, men vi hade helt enkelt ingen energi. Den var bara borta, säger Jakob Silfverberg på telefon från Kalifornien. 

Men när de återvände hem sparkades coachen Randy Carlyle och ersattes av general managern Bob Murray.

Foto: Mark J. Terrill / TT

Därmed stoppades blödningen och tro det eller ej – i natt lyfte de sargade ankflocken på riktigt igen. De gjorde sin bästa match under hela 2019 och slog regerande mästarna från Washington med 5-2.

– Sedan coachbytet är skillnaden faktiskt som dag och natt. Vi spelar verkligen med en helt ny energi nu, fortsätter ”Jacke”.

– Även senast, mot Boston, tycker jag vi spelade helt okej, vi fick bara inte in puckarna. Och ikväll var vi riktigt bra, hela matchen. Det känns otroligt skönt att kunna vinna när vi spelar så.

Kan bytas bort

Jakob var själv den som flög allra högst mot Capitals. 14.07 in i andra perioden prickade han, efter fint klapp-klapp-spel med Hampus Lindholm och Adam Henrique framför Braden Holtby, in mål nummer fjorton för säsongen. Och ganska precis 20 minuter senare svepte han in även nummer femton bakom Caps-målisen.

– Det är för mig som för hela laget. Jag känner att jag har mer energi. Jag spelar i en annan omgivning och har fått en nytändning, konstaterar han.

Frågan är om det räcker. Den 28-årige gästrikens kontrakt går ut efter den här säsongen och risken finns, enligt envisa rykten, att han blir bortbytt innan trade deadline om exakt en vecka.

– Det där tycker jag att jag varit rätt bra på att stänga ute och det tänker jag försöka göra även den här veckan, säger han.

Ovetjkin nådde 40 mål

– Jag vill vara kvar här, men eftersom det sett ut som det gjort vet vi att det kan bli förändringar. Då får man finna sig i det. Men jag har ingen kontroll över det och försöker låta bli att tänka på det. Det är bara att spela så bra som möjligt och sedan får vi se vad som händer.

Alex Ovetjkin kunde trösta sig med att han fem minuter in i matchen dunkade in en rökare från ”kontoret” i vänstra tekningscirkeln. Med den blev han först i NHL den här säsongen att nå milstolpen 40 mål. Det är tionde gången under NHL-karriären han passerar den gränsen.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!