Vackra nicken – som inte gick hem

NEW YORK/STOCKHOLM. Seriens andra möte mellan Chicago och Anaheim blev en riktig rysare.

Chicagos svensk Marcus Krüger avgjorde dramat i den tredje övertidsperioden.

Men efteråt kom allt att handla om en galen nick som aldrig gick hem.

Anaheim ledde med 1–0 i matcher efter 4–1, och sjätte raka hemmasegern, i konferensfinalens första möte i måndags natt.

Precis som då inledde Chicago nattens match vassast och gjorde också 1–0 och 2–0 tidigt i den första perioden. Båda målen kom i powerplay genom Andrew Shaw och Marian Hossa.

Men så hände det igen.

Perry kvitterade

Chicagos Kimmo Timonen, 40, som missat större delen av säsongen på grund av sjukdom, gick bort sig, Anaheim reducerade och tog sedan – som i match ett – över matchen fullständigt.

Men närmare en stolpträff från Ryan Getzlaf kom man inte en kvittering i den första perioden. 2–2 kom inte förrän i slutet av den andra andra perioden. Glödhete Corey Perry smackade in pucken i krysset. I den tredje perioden fick Anaheim sedan ett gyllene läge att avgöra under full tid när Marcus Krüger drog på sig en utvisning med fem minuter kvar, men lyckades aldrig.

Första övertidsmålet i NHL-karriären

Istället väntade övertid och där skedde det som blev matchens stora snackis. Chicagos Andrew Shaw stod precis utanför målgården, framför Anaheims Frederik Andersen och fick pucken i huvudhöjd. Istället för att ta ner den så nickade han, på ren Kennet Andersson-maner, in pucken i mål.

– Jag har aldrig sett något liknande, sa häpna amerikanska tv-kommentatorer.

Klockrent mål tyckte många, men enligt regelboken får man inte styra pucken i mål med kroppen i en avsiktlig rörelse och det godkändes därför aldrig.

Men det var till slut Chicago som fick sista ordet. Och det genom svenske Marcus Krüger som satte 3–2 i den tredje övertidsperioden.

Chicago kvitterade därmed matchserien som fortsätter natten till fredag i Chicago.

1–1 är ställningen även i den andra matchserien mellan Tampa Bay och Rangers. Nästa match där? I natt 02.00.

Se Shaws bortdömda nickmål (extern länk)