Zibanejads show i natt: ”Kanske inte det snyggaste”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Mika Zibanejad hade fest på Manhattan i natt.

Han gjorde två mål och spelade fram till ytterligare två när New York Rangers bröt senaste tidens negativa trend och sopade till Carolina med 6-2.

– Det är skönt att få den typen av utdelning. Då växer självförtroendet så man vågar göra lite mer grejer, säger den 25-årige centern till Sportbladet

Det spelar ingen roll att de själva är mitt uppe i sin kanske bästa säsong på ett decennium – och att New York Rangers samtidigt befinner sig i en inte helt smidig ”rebuild”.

Carolina Hurricanes kan bara inte vinna på Madison Square Garden. De har inte gjort det sedan januari 2011 – alltså inte en enda gång på åtta år! – och de gjorde det inte i natt heller.

Den här gången var det framförallt Mika Zibanejad, med benägen assistans av kedjekamraterna Mats Zuccarello och Chris Kreider, samt powerplay-kompanjonen Pavel Buchnevich, som förstörde besöket på Broadway.

Sammanlagt stod den kvartetten för elva poäng och allra vassast var alltså ”DJ Zbad” med två mål och två assist – och flera bud på fullbordat hattrick.

– Ja, hehe, jag har lite svårt att stänga till när det är dags för tredje målet, säger han glatt leende när vi träffar honom efteråt.

– Det är skönt att få den typen av utdelning. Då växer självförtroendet så man vågar göra lite mer grejer. Nu var de här målen och passningarna kanske inte de snyggaste i karriären, men ändå.

Hyllar lagkamraterna

Mja, det i slutet av första perioden, som ”Zucca” spelade fram till, med en nätt liten passning bakåt mellan sina egna ben utan att titta, var det verkligen inga fel på.

– Jag har sett honom göra den flera gånger och missat vid ett par tillfällen, he he. Men nu var jag med på det. Han är den typen av spelare, han har ögon i nacken. En sån är det roligt att lira med.

Mika öser överhuvudtaget beröm över kedjekamraterna – och hela laget.

– I och för sig tycker jag vi var ännu bättre över 60 minuter mot Islanders i lördags. Men det kändes ändå som vi var på tårna direkt ikväll. Hela laget. Vi tog vara på våra chanser och vi tog vara på våra powerplay. Det var skönt.

Henrik Lundqvist stod åter i kassen efter två raka matcher på bänken i helgen och han svarade för sin mest gedigna insats på ett par veckor; stoppade 34 skott och gjorde ett par riktigt raffinerade räddningar, med en benparad i slutet av andra perioden som särskilt utropstecken.

– Mm, nu känns det okej. Vi försvarar oss bra i den här matchen, framförallt i boxplay, och när vi gör det känns det som att vi är med och har en bra chans, för mål kan vi göra. Det gäller bara att få till det defensivt, säger han.

– Men det är lite speciellt med den situation vi befinner oss i. Jag har sett att ni skriver att vi är kris och hej och hå, men det här är ingen kris. Vi har iscensatt en ”rebuild” och visste att säsongen skulle bli en utmaning. Vi förväntades vara där vi är, så är det bara. Fast man vill ju ändå så mycket och ibland är det svårt att hitta rätt ”mindset”. Fast som sagt, idag fungerade det och vi får försöka bygga vidare på det.

Publicerad:

LÄS VIDARE