Sjunde avgörande väntar efter HV71-seger i drama

Publicerad 2017-04-27

GÄVLE/STOCKHOLM. Brynäs skapade ett osannolikt drama efter tre mål med målvakten uttagen.

Men efter chockstart och ett omdiskuterat domslut har HV71 tvingat fram en sjunde avgörande match.

– Nu gäller det att älska situationen, säger tränaren Johan Lindbom i C More.

Brynäs IF

Det var dukat för fest i Gävle när Brynäs hade chans att vinna sitt 14:e SM-guld.

Men festen kom av sig direkt.

Ett märkligt självmål av Felix Sandström följt av ytterligare två snabba HV71-mål tystade hemmapubliken ordentligt.

När sedan Brynäs försökte skapa nerv i matchen i andra perioden valde domarna en inte ta en till synes tydlig HV71-utvisning och tog i stället en åt andra hållet vilket slutade med att Mattias Tedenby spikade igen kistan med 4–0-målet.

”Kramar klubban”

– Vi spelar sjukt smart i dag, vi ger dem väldigt lite. När vi är i pressade lägen och ska ut ur egen zon chippar vi ut och jobbar från det, säger Tedenby inför tredje perioden.

Elias Fälth menade att hemmalaget var för nervösa i inledningen.

– Vi kramar klubban, det är ingen fart. Det är inte bra idag.

Osannolikt drama

4–0-ledningen såg länge stabil ut. Men när Adam Almquist tog en hakningsutvisning tog Brynästränaren Thomas Berglund ut målvakten och Jesper Jensen kunde reducera med 7,35 kvar.

Och knappt var spelet igång förrän allt upprepade sig. Almquist åkte ut, Berglund tog ut målvakten och Brynäs nätade genom Juuso Ikonen.

HV71 tog timeout, men lyckades inte stoppa blödningen. Berglund tog återigen ut målvakten med knappt fyra minuter kvar – och fick betalt igen. Med 1,23 kvar satte Linus Ölund 3–4 och fick hela Gavlerinken att vibrera.

”Gav det en chans”

Det räckte dock inte. HV71 vann till slut med 5–3 efter att Oscar Sundh satt sista pucken i öppen kasse.

– Vi gjorde vad vi kunde, gav det en chans. Det var vi tvungna att göra, förlorar vi med 7-0 så spelar det ingen roll, säger Thomas Berglund i C More.

– Det var jättenervöst, det hade varit riktigt, riktigt tungt om de fått kvitteringen, säger Mattias Tedenby.

HV71-segern betyder att hela SHL-slutspelet avgörs i en sjunde avgörande match i Jönköping på lördag, nedsläpp klockan 15.15. Det är blott andra gången i historien som SHL avgörs i en sjunde avgörande match.