ABRAHAMSSON: ”Klart att det inte är oproblematiskt”

Publicerad 2021-04-01

Bert Robertsson har nu bytt Sverige mot Schweiz.

Arbetskraftutvandringen rullar med full kraft söderut. 

Klart att det inte är oproblematiskt.

När jag satte mig ner och räknade fick jag upp 15 svenska tränarnamn i Schweiz två elitligor. 

Till kommande säsong flyttar ytterligare minst fem SHL-tränare till National League, som högstaligan heter. 

Det kan vara fler, det kan definitivt finnas något eller några namn som vi eller Expressen ännu inte har lyckats avslöja. 

Vad betyder då det här för svensk hockey?

Klart det går att hitta positiva saker som att det står för att ”svensk hockey gör något bra”, att de är ”där något år och skaffar sig nya erfarenheter” och när de är borta får ”nya, unga tränare chansen på en större scen”.

Samtidigt kan det mycket väl bli så att de här tränarna tillbringar rätt lång tid av sina absolut bästa tränarår i ett annat land. 

Och jag säger så här: Det kan inte bli för många bra ledare i ett land som Sverige. Ska yngre, mer oerfarna, ledare plockas upp från lägre divisioner för att ersätta de utflyttade ska de i sin tur också ersättas. 

Och min erfarenhet från distrikten är att det inte finns något överflöd av duktiga ledare som är beredd att lägga ner den tid som krävs. 

Katten på råttan – råttan på repet

Hur mycket är då 20 tränare? 

Om vi räknar på att det går tre tränare på ett normalt elitlag betyder det i grova drag en tränare på sju utespelare. Multiplicerar vi de med 20 svenska tränare som kommande säsong kan finnas i Schweiz med sju skulle det motsvara 140 spelare. 

Klart att det inte är oproblematiskt. 

Att Sverige massexporterar högutbildade topptränare till en liga som är en direkt konkurrent är knappast någon fördel för SHL. Det hade ju varit en sak om det handlat om NHL som befinner sig på en helt annan planet. 

Ska SHL sträva efter att vara ”världens näst bästa liga” går det inte att släppa iväg hur mycket tränarkraft som helst.

Nu är det i första hand assisterande tränare som till kommande säsong testar lyckan i Schweiz. 

Att Dan Tangnes (jag räknar honom som svensk i tränarsammanhang), Rikard Grönborg och till kommande säsong även Johan Lundskog är huvudtränare i Schweiz tre största klubbar (Zug, Zürich och Bern) bidrar också till att kvoten av svenska tränare ökar. 

En utländsk huvudtränare ser gärna landsmän vid sin sida. Inte minst om han är i en storklubb där det kan blåsa rejält. Med snudd på helsvenska tränarstaber är det ingen vild gissning att svenska spelare också kommer att vara än mer eftertraktade. 

Det blir katten på råttan och råttan på repet. 

Som hockeyn har utvecklats har den assisterande tränarens roll förändrats markant. Det handlar inte längre om att plocka puckar och vara en rolig figur som skapar god stämning. 

Till skillnad från förr räcker det inte bara med att vara en ”gammal spelare”.

Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Kan konkurrera med lönerna

Tvärtom är de assisterande tränarna nyckelfigurer. I många fall är det de som driver den dagliga verksamheten i form av den vanliga träningen, nötande av detaljer och taktiska drag.

Det är självklart svårt för svenska klubbar att konkurrera med Schweiz när det handlar om ”ett nytt äventyr” eller ”korta resor” eller ”en miljö och atmosfär som slår det mesta”.

Skattetrycket är också en annan uppförsbacke för svenska klubbar, men det kompenseras till viss del av de betydligt högre levnadskostnaderna i Schweiz. 

Lönefrågan är ändå en punkt där svenska klubbar skulle kunna konkurrera mer, om man nu vill och prioriterar det.

Snittlönen i dag för huvudtränare i SHL ligger strax under 100 000 kronor enligt SHL:s sportchef Johan Hemlin. 

Topptränare som Roger Rönnberg och Sam Hallam skulle jag uppskatta ligger på 150 000 i månaden och kanske lite mer än så.

150 000 är stora pengar, men är samtidigt vad en fjärdekedje-spelare kan tjäna i vissa SHL-klubbar. Åtminstone innan covidpandemin slog till.

Snittlönen för en assisterande tränare ligger strax under 50 000 kronor.

Då måste vi snudd på gå ner till rookiekontrakten, eller åtminstone något allsvenskt nyförvärv, för att hitta spelare som ligger på den lönen. 

SHL behöver ställa sig frågan hur högt de prioriterar sina tränare. 

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!