Mästarlaget Frölunda får spela åttondelsfinal

Publicerad 2020-03-10

Frölunda slog Malmö på bortais med 3–0 – trots det försvann chansen till en direktplats till en SM-kvartsfinal.

Med en omgång kvar av SHL:s grundserie kan Frölunda inte längre nå en topp sex-placering i tabellen utan får i stället spela åttondelsfinal.

Frölunda HC

Det regerande mästarlaget Frölunda får finna sig i att spela åttondelsfinal för att knipa en plats i SM-kvartsfinalerna. Visserligen vann göteborgarna borta mot Malmö med 3–0 och gick upp på 83 poäng, men när Djurgården (87 poäng) samtidigt slog Rögle (3–2) försvann chansen till att sluta topp sex i SHL:s grundserie med en omgång kvar att spela.

Kan bli Malmö

I åttondelsfinalen kan det bli så att Frölunda återigen får möta Malmö. I torsdagens sista grundserieomgång tar tabellsjuan Frölunda (83 poäng) emot just Djurgården på hemmais samtidigt som åttan Örebro (82 poäng) möter Brynäs på bortaplan.

Går Örebro förbi Frölunda i den sista omgången väntar Malmö, som är klar som nia i tabellen, i åttondelsfinal med start hemma i Scandinavium på lördag. Om Frölunda behåller sjundeplatsen ställs laget mot Växjö och inleder även då på hemmais i en serie över bäst av tre matcher.

Länge var det en målvakternas match i Malmö arena. Lars Volden svarade för fina räddningar i hemmakassen medan Niklas Rubin briljerade för Frölunda. Till slut fick bortalaget hål på Volden när Johan Sundström slog in 1–0 på tennis – ett mål som godkändes först efter videogranskning.

Frölundas Ryan Lasch och Simon Hjalmarsson grattar Joel Lundqvist efter 3–0-målet borta mot Malmö.

Avgjorde i tredje akten

Frölunda vann skotten i den första perioden med 17–8, men i den mållösa mellanakten var det framför allt Malmö som tryckte på för en kvittering. Hemmalaget fick chansen tre gånger om i numerärt överläge, men fick skapade knappt inga målchanser i spelformen.

I den tredje perioden avgjorde bortalaget matchen redan efter 1.14. Frölundacentern Simon Hjalmarsson fick stå helt ren framför Volden och kunde på sitt andra avslut skicka in 2–0. Med knappt tre minuter kvar att spela kunde lagkaptenen Joel Lundqvist utöka till 3–0 i numerärt överläge.