Grossmans oväntade klassmål: ’Svartnade’

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Foto: NHL.COM

PHILADELPHIA. Han är uteslutande känd som defensivt klippblock.

Så det väckte milt uttryckt förvåning när Nicklas Grossman som en annan Patrick Kane bröt igenom i friläge och gjorde rena rama drömmålet under Philadelphia Flyers Detroit-kross på lördagseftermiddagen – även hos honom själv.

– Ja, det bara svartnade för ögonen. Sedan vaknade jag upp och hade hängt dit ett frilägesmål, skrockar den 30-årige stockholmaren när Sportbladet träffar honom efter 7-2-segern.

Det var i slutet av första perioden som Nicklas Grossman bestämde sig för att hänga med upp i ett anfall – och till slut gjorde ett mål av den sort NHL:s största artister brukar toppa sportkanalernas hightlights-shower med.

Precis innan han nådde blålinjen slog Sean Couturier en briljant passning som ställde ”Grosse” helt fri och då tvekade 104-kilosbjässen från Stockholm inte en sekund.

Han störtade rakt på mål och brände av ett skott som Jimmy Howard i Detroit-kassen knappt hann reagera på.

”En riktig drömmacka”

– Det bara svartnade för ögonen. Sedan vaknade jag upp och hade hängt dit ett frilägesmål, säger han skrockande när vi träffar honom i Flyers omklädningsrum,

– Nä, seriöst. ”Couts” slog en riktig drömmacka, han har verkligen ögon i nacken det läget, och plötsligt var jag fri. Då försökte jag bara skjuta snabbt och pucken gick in. Om det hänt någon gång tidigare? Nä, he he, inte direkt.

Faktum är dock att den strikt defensive bamsingen gjort fem mål den här säsongen – vilket är lika mycket som den sammanlagda kvoten från de tidigare nio (!) säsongerna i ligan.

– Ja, jag vet inte vad som hänt...jag försöker fortfarande i första hand göra det jag är bra på och ta hand om defensiven. Men i år har några turliga mål ramlat in och det är ju kul när det händer.

Matchen mot Red Wings vann Flyers till slut med förkrossande 7-2 och om de spelat likadant hela säsongen hade det kunnat bli en skojig hockeyvår i Philly.

”Inte tänkt på det”

Men de har de – verkligen – inte och chansen att de ska kunna nå playoff är högst marginell.

Då går det ju inte att låta bli att undra om en sådan som ”Grosse” funderat något på VM...

– Jag misstänkte att du skulle fråga det, he he. Men nä, jag brukar försöka ta hand om det som händer här först och sedan får vi se om den frågan dyker upp. Jag har inte tänkt på det ännu, meddelar han.

För Red Wings innebar 7-2-förlusten i Wells Fargo Center säsongens magplask – och efter att hela säsongen befunnit sig på säker mark i toppen av Atlantic-divisionen är de nu allvarligt hotade av framförallt Boston.

– Detta var pinsamt. Vi måste snabbt komma tillbaka från det här. Annars kan det bli jobbigt framöver. Vi har ny chans mot Pittsburgh på söndagen och då behöver det verkligen se annorlunda ut, säger Gustav Nyquist.

Se Grossmans mål här! (Extern länk)

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!