Publicerad 2021-04-11

Jacob Markström och Elias Lindholm.

Jacob Markström hade sex raka förluster mellan stolparna.

Men när Edmonton Oilers kom på besök under natten såg svensken till att spika igen fullständigt – och vända  den dystra trenden.

– Det var viktigt för oss och Marky var fantastisk, berömmer lagkamraten Mark Giordano efter matchen.

Efter en stark inledning på karriären i Calgary har Markström fått det kämpigare på senare tid.

Men i natt fick Gävlesonen skaplig revansch efter att hans Flames stått för en redig utskåpning.

Efter en mållös första period hettade det till i andra.

Ett par minuter in såg Sean Monahan till att stänka dit 1–0, och inte långt senare kom 2–0 via Johnny Gaudreaus klubba (framspelad av Mikael Backlund).

Strax därefter kom 3–0 när Elias Lindholm klev fram och tryckte till i powerplay och innan perioden var över hade Backlund noterats för sin andra passningspoäng efter att ha serverat Mark Giordano för 4–0.

”Måste se till att lösa”

Väl i tredje kom till sist även 5–0 från Brett Ritchies backhand vilket även kom att bli slutresultatet.

Och med det kunde Jacob Markström inkassera säsongens tredje nolla efter att ha motat 17 puckar i matchen och stängt ned superduon Connor McDavid och Leon Draisaitl helt.

Segern innebar även slutet på en fyra matcher lång förlustsvit för Calgary som har långt upp till slutspelsplats i dagsläget.

– Under vilket annat år som helst hade det inte sett bra ut men med årets upplägg så är de kommande matcherna alla fyrapoängsmatcher. Vi måste se till att lösa det här, konstaterar Giordano.

En annan het målvakt för kvällen var Tampa Bays Andrej Vasiljevskij.

Ryssen stoppade samtliga 36 skott han fick påhälsning av när Lightning i natt besegrade Nashville med 3–0.

Nollan var Vasiljevskijs fjärde för säsongen och med den stärker han sina chanser i racet för årets målvakt.

Och apropå revansch kom St. Louis Mike Hoffman med skapligt svar på tal efter den senaste tidens petningar.

Powerplayspecialisten smällde till dubbelt upp och tvingade nattens möte med Minnesota till övertid. Väl där kunde sedan Ryan O’Reilly sätta avgörande 3–2.

Och angående petningarna håller sig Hoffman saklig.

– Det är NHL. Det är en del av businessen vi jobbar med. Sådana här saker händer under en säsong och ibland måste man leva med det, säger Hoffman efter matchen.

I säsongens sista möte mellan Los Angeles Kings och San Jose Sharks blev det monarkerna som drog det längsta strået.

I en explosiv andra period med mål från Andreas Athanasiou, Alex Iafallo och Dustin Brown såg Kings till att knipa säsongens 16:e seger.

Segern kom välbehövligt för Los Angeles som inför nattens drabbning hade förlorat sju av sina senaste nio matcher.