Bortbytingarna glänser

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Emil Pettersson skeppades från Skellefteå till Växjö och blev SHL:s hetaste spelare.

Fyra nya poäng (1+3) när Växjö krossade Leksand.

Och han kan ha skjutit Leksand till ett mardrömskval mot Mora.

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYR N

Växjös överkörning visade sig ännu värre, när Rögle slog Färjestad hemma med 2–1 senare på lördagen.

Skåningarnas fjärde raka seger.

Det skickade ner Leksand på jumboplatsen igen. Den plats som ger ett kval mot segraren av den allsvenska finalen.

Och i dagsläget är arvfienden Mora storfavoriter att vinna den.

Så det som verkade helt omöjligt för bara någon vecka sedan, är ett troligt scenario idag. En mardröm för Leksand, men en höjdare för hela hockey-Sverige. Leksand-Mora är Sveriges kanske största rivalitet. Det är inte bara hockey. Det är större än så.

För mig är det ett drömkval.

Annars var det lite av bortbytingarnas i den här SHL-omgången. Emil Petterssons uppvisning och Niclas Bergfors första mål för Djurgården. De är bara två av de spelare som ansetts överflödiga i sina lag och skickats till andra klubbar under säsongen.

Det känns som det har varit fler än någonsin.

Men det finns bara en som Emil Pettersson.

Den 23-årige talangen som åkte ur SHL med Modo i fjol och skulle bli stjärna i Skellefteå i vinter.

Det blev inte så.

Sparkades

Efter mindre än halva säsongen kallades Emil Pettersson upp till Skellefteås sportchef Mikael Lindgren och fick veta att han fått sparken. Ett chockartat besked för spelaren som jagades av halva SHL inför den här säsongen, men det dröjde inte länge förrän Växjö tog över kontraktet.

Resten stavas succé. Med Pettersson i laget har smålänningarna bara klättrat. Han vet knappt hur det känns att förlora i Växjöträjan.

När han och Växjö åkte upp och krossade Leksand (6–0) blev det fyra nya poängen och snittet är nu uppe i en poäng per match sedan han kom till Småland.

Nu kan man ju säga att Skellefteå gjort bort sig och ganska rejält dessutom, men det är alltid lätt att vara efterklok. Och hade han blivit kvar hade han aldrig haft den roll som gör honom till stjärna i Växjö.

Jag gillar den här nya byteshandeln mellan klubbarna. Tidigare var de livrädda för att skicka spelare till varandra och delvis för att en petad spelare skulle göra succé någon annanstans. Men det är bra för hockeyn och det är bra för spelarna.

Dif kan ha gjort fynd

Nu är inte alla övergångar lika lyckosamma som Emil Petterssons, snarare tvärtom, men jag hade unnat Niclas Bergfors och hans Djurgården åtminstone en poäng borta mot Skellefteå.

Toppspelaren Bergfors som hade en enda lång uppförsbacke som prestigevärvning i Linköping, gjorde sitt första mål i andra matcher för sin nya klubb Djurgården.

Men det räckte inte.

Det är som om det där nedre slutspelsstrecket blivit som en oöverstiglig mur för Djurgården. De har legat där och nosat i flera omgångar nu, men utan att kunna ta klivet över.

De gjorde en ny bra match mot Skellefteå, men fick ändå åka hem som förlorare. Och det är tunga förluster de åker på. Som när Joakim LIndström slog av Markus Ljunghs klubba, snodde pucken och skickade in 2–1 i tredje perioden. Det skulle naturligtvis en solklar utvisning. Sedan hade backen Linus Hultström ett rungande skott i stolpen i slutminuten.

Nej, tungt för Djurgården och ännu tyngre då Luleå vann hemma mot Frölunda och Karlskrona slog Linköping på fredagen och fick stopp på förlustraden. Och de var ytterst nära att ta en poäng när lagen möttes igen på lördagen, men där Linköping avgjorde med två sekunder kvar.

Nu är det lucka igen.

Apropå hockey v/s fotboll

Skellefteås Henrik Hetta täckte skott med huvudet i matchen mot Djurgården och det såg ut som ett par tänder flög ut ur munnen samtidigt som han fick skottet på kinden. Eller om det nu var tandskyddet.

Men låg han kvar och vred sig en halvtimme?

Nej, han hoppade upp direkt och stack ut till omklädningsrummet. Utan att blinka. Och i tredje perioden var han tillbaka i båset, omplåstrad och sårtvättad. Där talar vi rätta virket.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!