Klubben anmäler efter rasistanklagelser

Av: Billy Hammer

Publicerad:
Uppdaterad:
Adam Rachidi (arkivbild).
Foto: Bildbyrån
Adam Rachidi (arkivbild).

Matchen i kvalserien till hockeyallsvenskan mellan Visby/Roma och Kristianstad fick ett tråkigt efterspel.

Visby/Romas spelare, Adam Rachidi, ska ha blivit kallad ”jävla svarting” av Kristianstads Viktor Holmqvist och nu har Visby/Roma valt att anmäla händelsen.

– Vi känner att vi måste markera att det inte är ett okej beteende, säger klubbens sportchef André Lundholm.

I slutet av kvalmatchen mellan Visby/Roma och Kristianstad blev stämningen upprörd. Anledningen är att Adam Rachidi i Visby/Roma ska ha blivit utsatt för ett rasistiskt påhopp av Kristianstads Viktor Holmqvist. Men Holmqvist nekar till anklagelserna, vilket nu lett till att Visby/Roma gjort en anmälan till det Svenska ishockeyförbundet.

– Vi har aldrig behövt lämna in en anmälan tidigare. Därför har vi avvaktat och hoppades att spelaren skulle ringa upp och be om ursäkt. Men när inte det hände så kände vi att vi måste markera att det inte är ett okej beteende, säger Visby/Romas sportchef André Lundholm.

Nekar till anklagelserna

Klubben skriver också på sin hemsida att det ska mycket till för att de ska anmäla saker som inträffar på isen. Klubben menar att om spelaren hade bett om ursäkt hade kunnat gå vidare utan att anmäla. Men ingen från Kristianstad ska ha ringt upp och istället har de förnekat anklagelserna.

– Jag är djupt ledsen och chockad över att ha blivit anklagad för detta, jag svär på heder och samvete att detta inte har inträffat. Det munhuggs på isen men att jag skulle uttalat mig rasistiskt finns inte på världskartan, sade Viktor Holmqvist efter händelsen till Sportbladet.

Ingen polisanmälan

Visby/Roma vill inte spekulera i vad anmälan kan leda till, men hoppas på någon form av markering från ishockeyförbundet.

– Det hände precis framför vårt bås så vi har flera spelare i laget som hörde allt. Men nu har vi lämnat över det här till förbundet och det är svårt att säga vad det landar i, säger Lundholm.

Än så länge är ingen polisanmälan gjord kring det inträffade. Visby/Roma säger också att de som klubb inte kommer att göra någon sådan anmälan, utan det är upp till spelaren själv i så fall.

▪▪▪

Disciplinnämnden meddelade under långfredagen att de inte tänker gå vidare med ärendet.

”Det bevismaterial som givits in till nämnden består av filmsekvenser, av vilka det inte klart framgår vad som sades vid händelsen. I övrigt är det uppgifter lämnade av Visby/Roma i anmälan som får ställas mot Viktor Holmkvists bestridande. I anmälan uppges visserligen att två andra spelare hört vad som sades. Några närmare uppgifter från dessa personer har dock inte getts in i ärendet. Mot denna bakgrund finner nämnden att utredningen inte är sådan att det, mot Viktor Holmkvists bestridande, kan anses utrett att han sagt det som lagts honom till last i anmälan. Anmälan bör därför lämnas utan bifall”, skriver Disciplinnämnden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!