Stig H: ”Hon var sliten när hon kom så klart”

Reste 60 timmar – för att vara med i Elitloppet

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Maori Times resväg, från Australien till Sverige, som tog 60 timmar

TRAV

Det tog henne 60 timmar att ta sig från Australien till Sverige.

Ingen häst i Elitloppet har någonsin rest lika långt – och länge.

Hos Stig H Johansson på Stora Alby i Upplands Väsby laddar hon upp inför det stora slaget på söndag – åttaåriga Maori Time.

Under måndagsmorgonen gick hon jobb med Stig H Johansson i sulkyn.

– Jag tycker det är en fin häst, säger Stig H Johansson.

Den 9 maj lämnade Maori Time Melbourne med flyg, med destination Amsterdam i Holland. Efter mellanlandningar i Singapore, Dubai och Heathrow var hon framme – ett dygn senare.

Men väl i Amsterdam var det inte stopp, Maori Time åkte sedan landvägen upp till Sverige och Stockholm.

60 timmar efter att hon lämnade Melbourne var hon framme på Stig H Johanssons gård Stora Alby i Upplands Väsby. Maori Time är inte bara årets mest långväga gäst, ingen häst i Elitloppet har tidigare rest lika långt och länge, för att delta i Elitloppet.

På söndag ska Maori Time försöka ta sig till Elitloppsfinal – inför 30 000 travfans på Solvalla.

Hon förbereds och laddas upp hos ingen mindre än Stig H Johansson, på Johanssons gård Stora Alby i Upplands Väsby.

”Hon var sliten när hon kom”

Under måndagsmorgonen, sex dagar före Elitloppet, gick Maori Time ett jobb på Stora Alby – i sulkyn satt Stig H Johansson.

– Jag körde 1.14 med henne i 1600 meter, och det löste hon på ett klart vettigt sätt. Jag tycker det är en fin häst, säger Stig H Johansson.

Hur är det med Maori Time?

– Det är klart att hon var sliten när hon kom naturligtvis, och det är inte så konstigt, det var många timmar på flyg med flera mellanlandningar, och sedan från Amsterdam hit till Sverige. Men det verkar vara en tuff häst som hämtat sig bra, och jag tycker hon är fin nu, säger Stig H och fortsätter:

– Hon har anpassat sig väl till den nya miljön, det är en trygg häst som äter och dricker som hon ska.

”Går inte att jämföra”

Förutom stjärnhästen Maori Time själv, så är även hela kretsen med ägare, tränare och skötare med till Sverige.

– De är på plats allihopa och de har ju förmånen att komma hit när det är ovanligt bra väder, och jag tror de är nöjda med Sverige, av de lilla de sett hittills, det verkar så i varje fall.

Vad tror du att Maori Time kan uträtta i Elitloppet?

– Jag tycker det är väldigt svårt att säga något om det, och det går nog inte att jämföra med det hon möter på söndag, mot vad hon har gjort tidigare. Nu fick hon ju ett dåligt spår också, och det blir nog svårt. Jag hoppas att hon tar sig till final, det vore jättekul för de sympatiska ägarna och tränaren, och det hoppas jag verkligen på, även om det så klart inte blir lätt, säger Stig H Johansson.

Maori Time blev i februari tidigare i år årssnabbast i världen när hon vann på segertiden 1.09.3 över distansen 1 609 meter, en tid som sänkte det australiska rekordet med en sekund.

Maori Time, som hittills i karriären tjänat drygt 2,7 miljoner kronor, körs i Elitloppet av den 25-årige australiensaren Todd McCarthy, tränar hästen gör Brent Lilley

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!