V75

”Klart det gnager lite – han var ju bara bäst”

Rajesh Face – talangen som misslyckades • Lutfi Kolgjini berättar om avslutet • V75-chanserna: ”Bara vinner”

Av: 

Andreas Örtengren

Lutfi Kolgjini och Rajesh Face – nu väntar ett pensionärsliv för supertalangen som aldrig riktigt lyckades.
Lutfi Kolgjini och Rajesh Face – nu väntar ett pensionärsliv för supertalangen som aldrig riktigt lyckades.

TRAV

Rajesh Face var supertalangen som ofta var överlägsen.

Trots detta vann han aldrig de stora loppen.

Nu har han tävlat färdigt och återförenas med sin skötare.

– Han var årgångens bästa häst och svarade för några brutala prestationer, säger ”Ludde” till Trav365.

Förra lördagen skulle den åttaårige valacken Rajesh Face ha tävlat på V75 från Bjerke – men det blev strykning på grund av dåliga blodvärden.

Samma dag meddelade stall Kolgjini via sitt Twitterkonto att ”Rajesh” tävlat färdigt.

Rajesh face struken idag. Vi väljer även att avsluta karriären för honom. En mer karismatisk travare får man leta efter. Nu väntar ett skönt pensionärsliv för hans del och vi kan bara minnas tillbaka på några av hans brutala prestationer de senaste åren. Tack för allt Rajesh”, stod att läsa på det sociala verktyget.

Rajesh Face vann 16 av sina 70 lopp – och tjänade totalt under sin karriär 3,2 miljoner kronor.

Men det är inte de intjänade miljonerna eller segerstatistiken som sticker ut – det är i stället de summor han inte sprang in som är mer talande – för en häst som kunde blivit den obestridlige stjärnan, även i resultatlistorna.

I 26 av sina 70 starter galopperade han, däribland i finalen av Svenskt Travderby 2017 och i Elitloppsförsöket följande år (2018).

”Bäst – men talangen som misslyckades”

Lutfi Kolgjini lämnade över verksamheten 2018 till sonen Adrian Kolgjini. Numera är Luddes huvudsakliga uppgift att ta hand om tvååringarna. Fram till överlämnandet (2014–2018) var det dock pappa Ludde som tävlade med Rajesh Face.

61-åringen vittnar om en häst utöver det vanliga men också en ständigt gnagande känsla om att resultaten kunde blivit så mycket bättre för den kapacitetsmässigt störst lysande stjärnan i kullen.

– Han är en oerhört karismatisk häst ända sedan han föddes. Jag kunde knappt tro att han var efter Raja Mirchi, han var mer lik Joke Face. Rajesh var årgångens bästa häst, men som samtidigt hetsade upp sig och ofta blev för ivrig och galopperade. Han kunde vara lite lynnig men samtidigt världens snällaste och gulligaste häst. Han har alldeles för lite pengar på sig och är väl lite talangen som misslyckades, säger Ludde.

Lutfi Kolgjini och Rajesh Face.

”Bara” femma i Derbyt: ”Kullens kung”

Under 2017, som fyraåring, radade Rajesh Face upp segrarna och efter ett klassiskt försök till Svenskt Travderby seglade han upp till skyhög favorit att vinna finalen.

Men det slutade med galopp och en hedrande femteplats.

– Det är klart att det gnager lite i mig. Raja Mirchi fick en fraktur inför Derbyt och sedan galopperade Rajesh Face i finalen. Han var kullens kung då och hade vunnit det loppet annars. Det var inte hans fel den dagen då han tappade fästet, det berodde på banan, det är små marginaler. Han var bara bäst just då.

Trots galopp gav du inte upp med honom i finalen av Derbyt?

– Det ska egentligen inte gå men jag styrde upp i dödens efter att ha gått ute i tredjespår. Jag ångrade mig faktiskt efteråt att jag inte tryckte upp tempot ytterligare, då tror jag att han kunde ha vunnit ändå. Vi var bara en längd bakom vinnaren i mål och han tog i bra på slutet.

Tidiga skötaren Joyce Duivenvoorden får inom kort Rajesh Face till Holland. Där väntar ett pensionärsliv.

Löftet: ”Aldrig aktuellt att sälja”

Rajesh Face skördade även stora framgångar inom disciplinen Monté med Sofia Adolfsson i sadeln.

Men nu är tävlingskarriären definitivt över, något som facktidningen Travronden var först med att rapportera om.

Hur framtiden kommer att se ut har varit bestämt sedan länge.

– Man kan väl säga att han får uppleva pensionärsliv i relativt tidig ålder. Han ska inom kort till hans skötare som var med tidigare i hans karriär (Joyce Duivenvoorden) som bor i Holland. Jag lovade henne från början att Rajesh inte skulle bli någon handelsvara, jag har aldrig gjort de här kämparna till handelsvaror. Det var aldrig aktuellt att han skulle säljas.

V75-chanserna: ”Ska med på alla kuponger”

Under lördagen avgörs V75 från familjen Kolgjinis hemmabana Jägersro.

Stallet har sju hästar till start på det stora streckspelet – två av dem (Hepburn och Urban Africa) ska försöka utmana snackhästen Tetrick Wania i det allra största loppet för de tvååriga hästarna – Svensk Uppfödningslöpning (V75–4).

– Hepburn är en fantastisk märr och den enda som slagit Tetrick Wania. Jag har haft förhoppningar på henne hela säsongen, att det är något alldeles extra. Visserliegn har ”Wania” lyft sig efter debuten. Vår häst hade krafter kvar senast och jag tror inte Adrian ger sig in i någon spetskörning, det gäller att leta sig ner. Som jag läser loppet tar Sommerbrise ledningen från innerspåret och släpper till favoriten.

– Urban Africa har ju bakspår och det är som att ha 20 meters tillägg från start. Han känns bättre och starkare i jobben. Senast gjorde han ett mycket bra lopp där han fick dra tåget i tredjespår de sista 700 meterna. Båda våra hästar kan utmana om segern om Tetrick Wania kommer bort.

Vem tror du mest på i V75-omgången av era hästar?

– Upstate Face startar i gulddivisionen (V75–3) från spår sju bakom bilen. Trots läget så tror jag bara att han vinner. Jag har sett ett jobb med honom och han ser fantastiskt fin ut. Det blir skor nu och jag blir inte ett dugg förvånad om han vinner.

– Hannibal Face som startar i V75–1 var inte bra senast men har varit hos veterinär och blivit åtgärdad. Jag har sett ett jobb även här och han har sett grym ut. Han kan vinna och ska med på alla kuponger. Hästen har överkapacitet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kolgjini: ”Borde ha kört fortare”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Raja Mirchi

Trav

Lutfi Kolgjini

Hästar