Otäcka tv-bilderna: ”Trodde att hon dött”

Travhästen stöp i backen i loppet: ”Jag gjorde en kullerbytta” • Mår bra dagen efter

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ATG LIVE/KANAL75
Tangens Lilja stöp i backen under lopp 6 på Solänget.

Travhästen Tangens Lilja stöp i backen och otäcka bilder kablades ut i ATG Live.

Dagen efter den otäcka olyckan mår hästen bra.

– Jag pratade med min mamma som deläger hästen på väg hem, hon trodde hästen hade dött, säger tränaren Lina Melin till Trav365.

Det var i lopp 6 på Solänget under måndagskvällen som de otäcka scenerna utspelade sig.

Det sjuåriga kallblodsstoet Tangens Lilja stöp i backen och otäcka bilder kablades ut i ATG Live på hästen liggandes på banan.

Micael Melander, 49, körde hästen och anade att allting inte stod rätt till under loppet.

Kusken Micael Melander.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Kusken Micael Melander.

”Landade en meter från hästen”

– Hon låg inte på och var bra i tömmarna och inte het, men efter ett varv ungefär så sköt hon fram huvudet, vilket är typiskt om de tappar luften. Jag ropade åt mina kollegor att det här kommer inte gå bra, så de flyttade på sig och vi kunde köra in på säkerhetsspåret. När hon väl ramlade ihop så ramlade hon dock utåt i banan och touchade hästen Bara Fille med en riktig bredsida. Man känner att det ska gå på tok och försöker att förbereda sig för att slå sig så lite som möjligt och att ingen annan ska bli drabbad heller, säger Micael Melander till Trav365. Han fortsätter:

– Hon stöp i backen och jag gjorde en kullerbytta och landade en meter från hästen. Sedan gick jag fram till henne och tog tag i hennes käk så hon inte skulle svälja tungan. Jag såg att hon andades och blödde lite näsblod.

När Tangens Lilja piggnade till försökte hon ställa sig upp.

– Efter någon minut försökte hon att ställa sig upp, men jag satte mig och höll hennes huvud så hon inte skulle kunna ställa sig upp och skena runt banan, säger Melander.

För ingripandet tilldelades Micael Melander 1 000 kronor för rådigt ingripande i samband med olyckshändelse.

– Jag är glad att det gick bra för alla inblandade, säger kusken.

Foto: PRIVAT
Tränaren Lina Melin.

”Han är suverän”

Dagen efter olyckan mår Tangens Lilja bra och amatörtränaren Lina Melin från Dannero hyllar kusken.

– Han är ju suverän, det nästan syntes hur han parerade sig för att inte slå sig. Han gick direkt fram till hästen efteråt. Det är tacksamt att man hade en så rutinerad kusk, säger hon till Trav365.

Vad hann du tänka?

– Jag stod mitt framför där hon stupade, och när alla hästar hade sprungit förbi rusade jag in till henne. Det såg direkt ut som hon kvävde sig och när jag kom fram var det bara fokus på att ta av selen och dra ur tömmarna. Jag tänkte bara på att lösa problemet. Det var absolut en lättnad när det hade gått så bra. Jag var nog mest likgiltig under hela kvällen fram tills dess att jag satte mig i bilen och pratade med min mamma som deläger hästen. De hade sett bilderna på tv och trodde att hästen hade dött. Då släppte det för mig.

Hur mår Tangens Lilja i dag?

– Allting verkar bra med henne. Veterinären lyssnade på hjärta och lungor i går och det var fina rytmiska hjärtslag. Hon duschades efteråt i går och då vevade hon med ett framben inne i duschen och hade öronen framåt. I dag har hon god aptit, hon dricker och äter hö i solen. Det verkar inte finnas några svullnader heller.


Se Lina Melins inlägg på Facebook nedan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN