Svenskstjärnan hyllas – i bild från Österrike

Erik Adielsson får lopp uppkallat efter sig • Kuskstjärnan: ”Glad och överraskad av den fina gesten”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Privat
Bilden från Österrike där ungdomarna i Baden tackar för stjärnkusken Erik Adielssons vänliga gest.

TRAV

Erik Adielsson körde travlopp i Österrike och skänkte sin kuskprovision till den lokala ungdomsverksamheten.

Nu väljer arrangören att skapa ett nytt lopp i stjärnkuskens namn.

– Det var självklart för mig att göra detta, säger den 44–årige kusken till Trav365.

Under ett par dagar i somras var kontrasterna stora för elitkusken Erik Adielsson. Lördagen den 17 augusti var det V75 på Örebro där han lyckades köra in en halv miljon kronor i E3–finalen genom Global Adventures andraplats.

Nästa dag var han i österrikiska Baden, där han var på plats för att köra sju hästar.

– Jag fick frågan och tackade ja den här gången. Det passade bra i schemat och jag har alltid varit nyfiken på den här banan. Det är en av de äldsta travbanorna med anor från slutet av 1800–talet. Man kan säga att det är lite av travets vagga, säger Solvalla–proffset.

”Fantastiskt mysig bana”

Staden Baden ligger ett par mil utanför huvudstaden Wien och travbanan är en renodlad sommarbana – och storkusken ångrar inte sitt besök.

– Det är en fantastisk mysig bana med en väldigt speciell uteläktare. Det är en sommarbana som verkligen är gemytlig. Folk äter och dricker gott i samband med tävlingarna och det var en mycket trevlig stämning på publikplats.

”Mycket folk på plats”

Trots att kvalitén på sporten och prissummorna inte kan leva upp till de mått vi har i Sverige är Adielsson imponerad av arrangemanget.

– Jag noterade att det var mycket folk på plats. Det är svårt att veta exakt men det kunde absolut vara ett par tusen, så som jag uppfattade det. Det finns en del duktiga kuskar jag kört mot tidigare och själva travbanan är otroligt mysig och inbjudande, säger han och berättar vidare:

– Prispengarna kan liknas med de vi har i våra breddlopp och då blir man verkligen imponerad av att det kan komma så mycket folk till banan. Man får vara ödmjuk och inse att vi har helt andra ekonomiska förutsättningar i Sverige.

Kan vi i Sverige lära oss något av hur de jobbar i Österrike?

– Jag tror vi kan lära oss av varandra. Det är klart att man på ett sätt blir imponerad av att de med små medel kan locka folk att komma till banan i Österrike, men samtidigt tycker jag att exempelvis Solvalla gjort allt i sin makt för att locka människor till travbanan, vilket de ska ha stort beröm för.

– Jag tror helt enkelt att lösningen kan ligga i att man fokuserar på de månader som publiken vill ut på banorna. Då pratar vi om vår, sommar och möjligtvis tidig höst. Den andra tiden på året kanske det får vara lite glesare på de svenska travbanorna.

”Självklart att ge bort pengarna”

Under tävlingsdagen lyckades den svenske gästen vinna två lopp, ta två andraplatser och en tredjeplats. Kuskprovisionen valde han att skänka till den lokala ungdomsverksamheten.

– För mig var det helt självklart att ge bort pengarna. Jag sa åt dom att jag ville ge pengarna till ungdomarna som sysslar med trav. Med tanke på de förutsättningar som finns där var det aldrig någon tvekan.

Får eget lopp uppkallat efter sig

Gåvan från den svenske toppkusken fick ett oväntat gensvar när den österrikiska banan för några veckor sedan valde att uppkalla ett ponnylopp efter Solvalla–proffset.

Loppets namn: ”Tack så mycket Erik Adielsson”.

– En mycket överraskande och fin gest. Jag blev naturligtvis jätteglad och tacksam. Att dom anstränger sig på det här sättet betyder mycket för mig.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!