Stjärnan krossade allt – vann lätt i storloppet

Av: Trav365

Publicerad:
Uppdaterad:
Square de Luynes försvarade fjolårssegern och hade på nytt stor uppvisning i Stockholm Cup. 
Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp
Square de Luynes försvarade fjolårssegern och hade på nytt stor uppvisning i Stockholm Cup. 

Square de Luynes försvarade fjolårssegern och hade på nytt stor uppvisning i Stockholm Cup. 
Stjärnhästen var nästan lika överlägsen som förra året när han i händerna på Pat Cosgrave tog en ny imponerande triumf värd 900 000 kronor. 
– Han är långt ifrån hundraprocentig men vinner ändå. Det är otroligt bra gjort, sa tränaren Niels Petersen.

Bro Park avverkade sin största dag för året under söndagen där Stockholm Cup var dagens höjdpunkt. Grupp 3-loppet är Skandinaviens största galopplöpning och storfavoriten Square de Luynes infriade med råge förväntningarna. Den femårige valacken är skör som en porslinshäst och hade bara gjort en start (trea då i Norge) efter fjolårets överlägsna seger. Tränaren Niels Petersen, som vinner det mesta i storloppsväg, sa innan tävlingarna att han trodde att stjärnhästen hade 90-procentig form. Det skulle visa sig räcka och bli över. Square de Luynes öppnade snabbt ur startboxarna och tog hand om ledningen. Pat Cosgrave kunde sedan dirigera som han ville och bestämma tempot i täten. Det var ingen av de övriga som ville gå fram och utmana storfavoriten. Pat Cosgrave lät Square de Luynes få en liten pust genom sista kurvan, och när han bad om att öka inne på upploppet svarade hästen direkt. Han stack ifrån sina konkurrenter och vann med sju, åtta längder i imponerande stil. Precis som i fjol var det utklassning och en ny storloppsseger för tränaren Niels Petersen var ett faktum.
– Jag var väldigt nervös i dag. Han fixade det fint men är inte hundraprocentig, långt ifrån. Det blev ganska enkelt och det var otroligt bra gjort. Han förtjänar att vinna, sa Niels Petersen.
Det var stora framgångar för svenskhästarna som tog platserna närmast Square de Luynes. Espen Hill spurtade mycket starkt in till andraplatsen för Madeleine Smith och trea blev Freestyler som tränas av Jessica Long.
– Square de Luynes har mer hårdhet och är väldigt svår att slå. Men jag är mycket nöjd med min häst som steppade upp tre klasser. Ett jättestort tack till teamet som jag har bakom mig. Hästen är väldigt speciell av sig, sa Madeleine Smith.

Cosgrave hundraprocentig

Stjärnjockeyn Pat Cosgrave kom till Bro Park för att rida två hästar – och vann med båda. I GS75-avslutningen, tillika ett Listed-löp med 400 000 kronor till vinnaren, styrde han in Hateya till seger. Hästen tränas av Jim Boyle i England och fick en välförtjänt klapp på mållinjen av Cosgrave, efter en vass spurt som resulterade i seger. Därmed red Pat Cosgrave in 1,3 miljoner kronor på två lopp.

Duca Di Como imponerade enormt

Grand Slam 75 inleddes genom en enormt imponerande vinnare i Duca Di Como. Han fullständigt bombade hem Nickes Minneslöpning och förstapriset på 400 000 kronor. Duca Di Como var blixtsnabb ur startgroparna och flög direkt till ledningen. Han var sedan helt ensam på plan hela vägen och sprintade undan långt före övriga fältet. En ren och skär utklassning och det såg ut som att hästen bara joggade för Elione Chaves som satt i sadeln. Tränar gör Cathrine Erichsen i Norge och nu väntar Dubai i vinter för den här femårige grå superstjärnan.
– Han vann väldigt lätt och gör allting själv. Det är en fantastisk häst. Jag har ridit många bra hästar men jag tror inte att jag har ridit någon så här bra. Det är ändå skillnad mot de andra, berömde Elione Chaves.

Thunderey fortsatt obesegrad

Thunderey infriade favoritskapet i Svealandlöpning och är fortfarande obesegrad efter tre starter. Men Wido Neuroths tvååriga jättetalang fick ge allt över upploppet för att med minsta möjliga marginal hålla undan före jätteskrällen och stallkamraten No Lie. Thunderey redde dock ut det hela tillsammans med Jacob Johansen, efter en hård upploppsfight med nästan fyra hästar jämnsides när mållinjen passerades. Förstapriset var 249 000 kronor.
Det blev en rejäl skräll när Sarookh och Oliver Wilson tog hem Bro Park Sprint värd 400 000 kronor. Efter en tät upploppsstrid avgjorde hästen kort före mål, till sin tränare Jessica Longs stora glädje.
Sju rätt på Grand Slam 75 gav 55 261 kronor.

Michael Carlsson, Kanal75

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN