Jan-Olov Persson

Järvsöfaks är död – blev 26 år gammal

Ikonhästen avlivades under måndagen: ”Har betytt allt”

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Ikonhästen Järvsöfaks är död.

Under måndagen fick superhästen somna in.

– För min tränarrörelse har han betytt allt, säger tränaren Jan-Olov Persson till Trav365.

Under lördagen kom uppgifter från norska trav365.no och Trav- og Galoppnytt att den svenska ikonhästen Järvsöfaks skulle avlivas på torsdag.

– Han har åldrats mycket den senaste tiden, sa tränaren Jan-Olov Persson till Trav365.

”Blev ohållbart”

Under måndagen fick Järvsöfaks somna in. Under de sista månaderna hade han tappat i vikt och ätit sämre.

– Det var hans hälsotillstånd som avgjorde men det är klart att det inte var något enkelt beslut att ta, säger Jan-Olov Persson till Trav365.

Kallblodsstjärnan Järvsöfaks har vunnit titeln årets häst tre gånger, årets kallblod tolv år i rad och totalt kört in 21 miljoner kronor i en oöverträffad kallblodskarriär.

Slog världsrekord

2005 slog han världsrekordet på Gävletravet genom att springa 1.17,9 över 1 640 meter. Ett rekord som fortfarande står sig.

– För min tränarrörelse har han betytt allt. Jag köpte marken här 1995, Järvsöfaks föddes 1994. Jag byggde stallet 1998 och har fortsatt att bygga. Det hade inte varit möjligt utan Järvsöfaks, säger Jan-Olov Persson. Han fortsätter:

– Har har gått här i hagen utanför köksfönstret hela tiden. För kallblodssporten har han betytt enormt mycket. Det var en period när vi verkligen var nedbankade i skorna av norrmännen och inte vann en landskamp på tio år innan Järvsöfaks.

Nu förbereder Jan-Olov Persson en begravningsceremoni och en minneslund.

– Vi har stängt av lite av hans hage och håller på nu och bygger en minneslund. Där ska vi ha en plats där urnan ska sättas ner med en gravsten. Han ska ligga där tillsammans med Faksen J:r. Det kommer vara öppet för alla att komma dit och sitta på bänken och komma ihåg honom. Det kommer finnas en skrift där det står vad han har uträttat.

Förbundet: En epok går i graven

Ikonhästen valdes in i travets Hall Of Fame 2013. Populariteten har gjort att Järvsöfaks deltagit i många offentliga sammanhang. Han har deltagit i den beridna högvakten, utsetts till Travets Hedersambassadör och fått en gata uppkallad efter sig i Hudiksvall.

Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola hyllar Järvsöfaks.

– Den svenska travsporten har mycket att tacka Järvsöfaks för och med honom går en epok i graven. Järvsöfaks betydelse för travets popularitet i vårt land går inte att överskatta och hans namn och gärning är för evigt inskriven i vår sports mest gyllene sidor. Vi är många som idag känner stor saknad, säger hon till förbundets hemsida.

Ikonhästen valdes in i travets Hall Of Fame 2013.

Populariteten har gjort att Järvsöfaks deltagit i många offentliga sammanhang. Han har deltagit i den beridna högvakten, utsetts till Travets Hedersambassadör och fått en gata uppkallad efter sig i Hudiksvall.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Han är den störste – ingen har betytt mer”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan-Olov Persson

Trav