”Under några år så bodde jag i min bil”

Publicerad 2016-03-03

TV4-profilen i öppenhjärtig intervju om sin resa fram till där han är i dag: Bilkraschen Varför han bodde i bilen Chansen på Gävletravet
Mötet med TV4-chefen mm.

I dag är han en av TV4:s mest uppskattade programledare.

Men för tio år sedan såg livet inte lika glamoröst ut för Per Skoglund, 34.

– Under några år så bodde jag i min bil, berättar han för Trav365.

Han har varit programledare för Nyhetsmorgon, politikerveckan, U21-EM och V75 Direkt, bland annat.

Han går i dag i TV4-kanalens finaste korridorer.

Men vägen dit har varit lång, och inte alltid spikrak.

Nu berättar Per Skoglund, trav-tv:s affischnamn tillsammans med Jessica Almenäs, om hur allting började redan som liten grabb, till hur han under flera år spenderade många mil och nätter i sin bil, till hur han i dag har en familj tillsammans med tv-kollegan Paula Ahlström.

”Ingen som tvingade mig”

– När jag var 21 år gammal körde jag av vägen, ordentligt. Det höll på att sluta illa och min bil såg förjävlig ut, säger Per Skoglund och fortsätter:

– Men, jag klarade mig med en spricka i armen, något med ryggen, och jag blödde lite grann. I övrigt var jag oskadd.

Den händelsen resulterade i att bilen under flera år framöver inte bara blev Per Skoglunds färdmedel, utan också hans hem för flera nätter.

– Jag lovade mig själv att aldrig mer köra bil om jag kände mig det minsta sliten eller inte i form efter den händelsen, då skulle jag stanna bilen och sova. Så under några år så bodde jag i min bil. Jag jobbade så oerhört mycket så att ta sig hem var en övermäktig uppgift, sedan kunde det vara allt ifrån en stallbacke eller rastplats som jag stannade bilen och sov i.

”Förstår hur illa det var”

Per Skoglund kunde på den här tiden vara hemifrån flera dagar i sträck, och ta sig från punkt A till punkt B för jobb.

– Jag kunde vara i Kalmar och nästa dag skulle jag vara i Bollnäs, och vad gör man om man är inne på sin femte arbetsdag, klockan är 22.30 och du har drygt fyra timmar hem, och ska vara i Bollnäs dagen efter och du känner att jag pallar inte det här? Jo, då tar du beslutet att du sover i bilen på Kalmars stallbacke och sover där till du vaknar, och jag kunde vakna allt från 04.30 till 09.30, det spelade ingen roll. Så här var det, men för mig var det inget konstigt, säger Per Skoglund och fortsätter:

– Så här i efterhand så förstår jag hur illa det var, det höll på så i tre-fyra år. Men, jag upplevde det inte så då. Det här var det bästa som fanns, och även om det var mycket saker som var dåliga så var det så många otroligt bra saker som var bra och man vänjer sig med det efter ett tag, det var inget konstigt. Och, det vill jag säga, det var mitt eget beslut och det var ingen som tvingade mig till det.

Även om Per Skoglund i dag kan se tillbaka på den här tiden och få sig ett gott skratt, så lärde sig nätterna i bilen honom något.

– Den där perioden lärde mig otroligt mycket om hur du fungerar som människa, hur din kropp fungerar, och hur man planerar för att klara av en arbetsuppgift som ibland kunde vara rätt knepig, fastän du hade två nätter och 150 körda mil bakom dig. Man lär sig sin kropp och vilka signaler du ska lyssna på.

”Tog inte lång tid innan jag tog över”

Men var började allting för Per Skoglund?

Var kommer travintresset ifrån?

Travet som har varit vägen in i TV4-sändningarna för Per Skoglund.

– Det började egentligen med mamma, pappa och mina farbröder, de kommer från en hästfamilj. Min farfar höll på mycket med hästar och han hade egna avelshingstar och sådär. Det här är jättelångt tillbaka i tiden, men pappa och mina farbröder blev intresserade och min pappa tävlade med kallblod när vi växte upp. Det var oundvikligt att det skulle bli häst när jag växte upp, och det är jag otroligt glad över.

Skoglund hjälpte sin pappa med hästarna så gott han kunde, och vägen fram till där han är i dag fick sin början när Per var 14 år gammal.

– På den tiden kunde du ringa in till travbanorna och lyssna på loppreferaten, och jag var den som läste in resultatet. Kjell Blomkvist hette han som jobbade med det här då, och jag fick hoppa in när han var borta och inte kunde.

Kjell Blomkvist arbetade också med provloppen på Gävletravet, och det var nästa steg i karriären för den då unge Skoglund.

– Kjell märkte att jag tyckte det var kul så jag fick vara med i tornet och ropa ut resultat och ta lite tider, och sedan tog det inte lång tid innan jag höll i det där.

Sedan växte det för Per, han blev stallbacksreporter i Gävletravets egna intern-tv, fick vara speaker både på Gävle och andra banor, och han fick också referera travloppen på Gävletravet när hans idol Tommy Åström inte kunde.

Sedan kom samtalet från Stockholm, som sedermera fick in honom på Kanal75, ATG:s dotterbolag, som producerar travet i tv.

”Kände jag ville prova annat”

Skoglund slog sig in i konkurrensen i Stockholm och uppdragen inom trav-tv ökade, och han syntes allt mer frekvent i TV4:s travsändningar.

För fem år sedan ville han ta det vidare, ett steg till.

– Jag kände väl någonstans att jag är intresserad av allting egentligen, allt från politik, till ekonomi till vad världens huvudstäder heter. Så jag tänkte att jag måste få prova att jobba med något annat.

Skoglund pratade med Johan Edlund om TV4-sporten och gjorde sedan slag i saken och klev in till en av kanalens chefer Niklas Supanich.

– Jag förklarade vad jag ville och vad jag tyckte och kände, och då sa han att det finns ett pass ledigt på torsdag, vill du köra? Det här mötet var på tisdagen.

Per Skoglund valde att köra.

Mer om Per Skoglund: läs nedan

Per Skoglund om:

När han refererade provlopp på Gävletravet:
– Naturligtvis var det Elitloppet varje gång, med full inlevelse. Men det där var en viktig skola. De som hörde mig i början sa att det lät jättebra, men att jag skulle ta det lite lugnt. Alla lopp är inte Elitloppet liksom.

När chansen dök upp i Stockholm för första gången:
– Klart man funderade massa fram och tillbaka, det var ändå hemmets trygga vrå i Gävle. Men vafan, jag pratade med mamma och pappa vad de tyckte och de sa att oavsett vad jag väljer så står vi bakom dig, och det var extremt skönt att höra när man var så ung. Mamma och pappa har aldrig tyckt och tänkt, de har kommit med råd och förslag, men de har aldrig lagt sig i vad vi ska göra och inte göra. De har kommit med råd, men vi har fått bygga vår egen framtid och det är jag väldigt tacksam för och de har alltid stöttat oss.

Sitt första jobbpass med ATG-live:
– ATG-live var i sin linda då, och jag blev superglad när Per Carlsson frågade om jag ville arbeta med det. Man drömde ju om det här då, tänk att få komma in där och få betalt för att sitta och titta och prata om trav liksom, det var otroligt. Min första gång i ATG-live hade jag förberett mig så mycket som det bara går, jag visste allt om alla hästar. Problemet då var att jag visste inte vilka tränare jag kunde lite på, den informationen de gav och vilka som hade klart för sig. Men, jag lyssnade på vad de sa och tog in det mesta. Jag var sjukt nervös alltså och tänkte att hur ska det här gå?

– Jag drog igång där i studion och det gick rätt bra, hästarna vann och det var inte så tokigt liksom. Till slut kom vi fram till Dagens Dubbel och då hade jag fått en klar i varje DD-avdelning av Per Berg Thomsen och Veijo Heiskanen och sa att lira den här raka DD:n. Den gick in och gav 102 gånger, och en av de som lyssnade på vad jag hade sagt var Nicklas Andersson som då var vd för Kanal 75, och det gjorde väl lite att folk började lyssna på vad man sa.

Sin första tv-sändning:
– Det var veckan efter mitt första pass i ATG-live, i Rättvik med Patric Skoglund. Just vid den här tidpunkten var det en turbulent tid i mitt liv så jag var så himla glad att få det här uppdraget. Jag skulle göra något som hette Vinnare + då, och jag hade aldrig varit med i tv innan. Men, Patric tog hand om mig och jag klarade det, och efter det har det väl bara rullat på med mer och mer jobb åt Kanal 75.
– Jag måste säga att Pär Carlsson, på den tiden jobbade han på produktionsbolaget OTW (i dag på Kanal 75) har varit viktig för mig, han trodde på mig. Från början var det svårt att få göra de här V75 Direkt och sådana saker, men ”Lill-Pär” visade att han trodde på mig.

Han drömmer om något speciellt inom tv:
– Jag gjorde det förut, att man drömde om det och det liksom. Det enda som jag drömmer om nu är att mitt barn Ossian, min fru Paula, och våra djur hästarna, katten och hunden ska få må bra. Det är det jag drömmer om och det är det som är viktigt. Det där med att värderingarna ändras när man får barn, det är sanningarnas sanning. Man tänker säkerhet nu mer, vad är bra för oss? Vad skulle gynna oss? Jag vill att jag och min familj ska ha det bra och ha ett jobb som jag trivs med och som ger mig energi, och det har jag.

Sin resa, är han stolt över sig själv?
– Jag är stolt över att jag tog alla chanser när jag fick dem, jag är också väldigt tacksam över att det är liksom fyra-fem nyckelpersoner under vägen som valt att tro på mig helhjärtat, även om jag valt att köra i diket ett par gånger.

Rådet till alla som vill synas i offentliga sammanhang:
– Även om det är att börja jobba med tv, eller synas via Twitter eller sin blogg, så finns det alltid dem som tycker jättemycket om dig och sedan finns det alltid dem som fullständigt avskyr dig, och det kan du aldrig göra något åt, det är bara sådant man får acceptera. Man kan inte ändra på sig själv, du kan slipa dina kanter kanske, men du är alltid den grundform som du blev stöpt till och det är viktigt att komma ihåg. För även om jag får göra roliga sändningar så finns det folk som inte tål att se mig, och det måste man acceptera.

Om travsporten:
– Travet har ju gett mig allt, travet ligger så himla nära mig, min uppväxt, och det har färgat hela mitt liv och jag är så oerhört mån om att det ska gå bra för travet i Sverige. Även om samhället ser annorlunda ut i dag så tror jag människor underskattar vad travet gör för Sverige, hästen ligger så rotad i vår kultur. Travet ligger så djupt rotat inuti mig. Därmed inte sagt att jag känner si och så för andra saker jag gör, det är fantastiska att göra, men travet är speciellt och det går inte att komma ifrån.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln