V75-hästen avlivad: ”Han var en kompis”

Av: Trav365

Publicerad:
Uppdaterad:
Maria Törnqvist och Rolex Bigi.
Foto: TR Bild
Maria Törnqvist och Rolex Bigi.

TRAV

V75-hästen Rolex Bigi är död.

Tränaren Maria Törnqvist fattade, tillsammans med ägarna, det jobbiga beslutet att avliva den nioårige hingsten – efter att denne bitit sin tränare för andra gången.

– Det är klart att det är med sorg man tog beslutet. Han var en kompis, men vi hade inget val, säger Åbytränaren till Travronden.

Det var när Maria var ute på ett av hästens träningspass det hela började.

Till en början kändes hästen lugn och harmonisk.

Men Rolex Bigi har under hela sin karriär varit speciell. Hästen har ofta känt sig stressad och haft ett stort behov av att alltid ha samma rutiner.

”Uppe på benen med kryckor”

När han stressade upp sig kunde det finnas aggressiva beteenden. När Maria kom tillbaka till stallet så stannade hon för att ta av vagnen vilket hon alltid gör.

Innan Maria fick av skalmen så lyckades hingsten bita av en bit av foten och skelettet på Maria.

– Jag mår bra ändå och är uppe på benen med kryckor. Men på grund av infektionsrisken i såret så får jag hålla mig utanför stallmiljön. Tillstöter inga komplikationer så är förhoppningen att vara tillbaka fullt ut inom ett par veckor, säger hon till Travronden.

Blev skadad i låret

Det var inte första gången som Åby-tränaren blivit biten av Rolex Bigi. Under 2017 blev Maria skadad i låret och fick besöka sjukhuset.

Den gången hade hon tur då skadan var på "rätt" ställe. Efter den händelsen fick Rolex Bigi ta det lugnt under en period.

– Vi valde helt enkelt att låta honom ta det lite piano, det var lite medvetet i väntan på att jag skulle rehabilitera, sa Törnqvist då.

Rädd för kritik

Nu kändes man sig tvungna att ta det obekväma beslutet att avliva hästen.

– Jag kan inte garantera min personals säkerhet eftersom det enbart är jag som har hanterat hästen. Vi har haft väldigt strikta rutiner med den här hästen. Förra måndagen var det olyckliga omständigheter då det blev rubbningar i rutinerna eftersom vi håller på att bygga om på gården, säger Törnqvist till Trav365.

Hon är rädd för att få kritik men menar att hästen mådde dåligt – och att kastrera en så gammal häst hade inte gett något resultat då detta beteende aldrig går ur.

Rolex Bigi blev nio år gammal och segrade i 20 av sina 56 starter. Han tjänade cirka 1,6 miljoner kronor under sin karriär.

Andreas Örtengren, Trav365

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN