Listan: Travsportens 10 hetaste talanger

• Travnörden etta på de tvåbentas lista • ”Hästen är ett monster”

Av: Daniel Söderbäck, Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TR BILD

Travsporten vimlar av talanger.

Här är sportens just nu fem bästa tvåbenta stjärnor – och sportens fem bästa fyrbenta.


Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Magnus A Djuse.

TVÅBENTA:

1) Magnus A Djuse, 19

▪▪ Han har slagit igenom med dunder och brak under 2019, trots att han precis slutat gymnasiet. Redan som 15-åring vann han sitt första travlopp som kusk och under året har han bland annat blivit tidernas yngste travkusk i Sverige att nå 100 segrar. Han passade även på att vinna fyra V64-lopp på en och samma kväll i slutet på augusti. En stor nyckel bakom framgången? Han är en travnörd: ”Jag har bara ett
intresse och det är trav”, har han sagt till Sportbladet.


Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Rikard N Skoglund.

2) Rikard N Skoglund, 30

Drog in över 12 miljoner kronor i fjol. Den summan är redan passerad med råge med 17 miljoner kronor inkört. Får fler och fler uppdrag och snart går flyttlasset till Stockholm, för möjligheten att köra ännu mer lopp. Fick sätta pricken över i:et i och med segern i Derbystoet med Mattias Djuses Racing Brodda, efter att ha slutat tvåa i Stochampionatet med samma häst i somras. Lär vara ett namn på mångas läppar under lång tid framöver.


Foto: GIRLPOWER HB/TR BILD
Emilia Leo.

3) Emilia Leo, 27

Går mot ett nytt rekordår då fjolårets 5,4 miljoner kronor inkört redan passerats. Är vass i såväl sulky som sadel. Presenterade sig på allvar i fjol med Sign Me Up Too. Vann så sent som den 9 september i gulddivisionen på V75 med Oscar Berglunds Shocking Superman.


Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Marc Elias.

4) Marc Elias, 25

Son till Conrad Lugauer som också visat sitt tyska kynne i travloppen. Var ytterst nära att ta hem Svenskt Travderby på hemmaplan Jägersro i september. Går också han mot ett rekordår som kusk och passerar snart fem miljoner kronor i inkörda pengar. Får i oktober kröna sin lovande karriär med ett rejält äventyr som kusk bakom stallets Norton Commander i VM-loppet på Yonkers i USA.


Foto: MATILDA ÖHRMAN/TR BILD
Dante Kolgjini.

5) Dante Kolgjini, 19

Drar tillsammans med storebror Adrian Kolgjini runt Stall Kolgjini på gården i Vomb med pappa Lutfi Kolgjini som hjälpande hand. Valde bort en lovande karriär som fotbollsspelare för att satsa hundra procent på travyrket. Har hittills givetvis fått köra mycket åt egna stallet, men anlitas även flitigt även av tränare utanför Vomb.


Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Aetos Kronos.

FYRBENTA:

1) Aetos Kronos


Ålder: 3 år, hingst.


Tränare: Jerry Riordan.


En segermaskin som redan vunnit både de korta och de långa E3-finalerna för hingstar och valacker. Plockade även hem Treåringseliten under Elitloppssöndagen i år. Det råder ingen som helst tvekan om att den här stjärnan från Jerry Riordans stall går en ljus framtid till mötes. En av de hetaste kandidaterna att vinna Svensk Travkriterium på Solvalla.


Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Power.

2) Power


Ålder: 3 år, hingst.


Tränare: Robert Bergh.


Sju segrar på 12 starter och tre andraplatser. Här har Bergh återigen fått fram en kanon. Tog hem Nahars lopp på Bergsåker den 23
augusti i år. Segerchecken i loppet landade på 250 000 kronor. Han vann då mot hästar som var fyra och fem år och startade med 40 respektive 60 meters tillägg. Också en tänkbar Kriterievinnare.


Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Upset Face.

3) Upset Face


Ålder: 3 år, hingst.


Tränare: Adrian Kolgjini.


Var en av två Kolgjini-hästar som imponerade i kvalet till Svenskt Travkriterium. ”Kolgjinis” pratar sig varma om stjärnskottet och vill inte byta häst med någon i Kriteriefinalen, trots att både Aetos Kronos och
Power är bra. Upset Face kan dock stoltsera med sju segrar på tio starter.


Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Campo Bahia.

4) Campo Bahia


Ålder: 4 år, hingst.


Tränare: Conrad Lugauer.


Snackhästen nummer ett. Slutade tvåa i Svensk Travkriterium i fjol bakom Inti Boko. Vann Kungapokalen före Derbyvinnaren Attraversiamo i maj i år. Floppade dock på hemmaplan i Svenskt Travderby med en galopp kort efter att startbilen släppt fältet. Efter veterinärbesök visade det sig att hästen var sjuk. Oturligt nog sjuk igen inför V75-finalerna på Solvalla. Vid sunda vätskor är hästen ett monster och räkna med att både Stall Luguaer och Camp själv vill förbättra raden på sju segrar på elva starter.

Kuriosa: tyske Conrad Lugauer är en fotbollsfantast och hästen är döpt efter ”Die Mannschafts” (tyska herrlandslaget) träningscamp i VM 2014 i Brasilien, som låg i Bahia.


Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Usain Tilly.

5) Usain Tilly


Ålder: 2 år, hingst


Tränare: Mattias Djuse.


Tidigt att utnämna den här hästen till en jättetalang efter två starter som tvååring. Men vi är stormförtjusta i intrycken och han har en pappa (Ready Cash) som inte lämnar vad som helst i aveln. Med det vi har sett på näthinnan kan det här bli hur bra som helst.

Publicerad: