Han dömer ut svenska chanserna: ”Ett mirakel”

Frankrike-experten Anders Lindqvist inför Prix d’Amérique

Uppdaterad 2023-01-29 | Publicerad 2023-01-28

Anders Lindqvist tror att det blir tufft för svenskhoppen i Prix d’Amérique.

Anders Lindqvist har sett majoriten av de 30 senaste årens Prix d’Amerique på plats.

När storloppet körs på söndag finns det en trio deltagare med Sverige-anknytning.

Travprofilen ligger dock minst sagt lågt angående samtliga.

– Vinner Don Fanucci Zet så vore det nästan ett mirakel. För mig är det mission impossible, säger Anders till Trav365..

Världens största travlopp Prix d'Amerique står för dörren. Daniel Redén skickar ner en duo, och i sedvanlig stil finns även Björn Goop med – i år som tränare och kusk till Moni Viking.

Få svenskar har dock större kunskap om det franska storloppet än Anders Lindqvist och Trav365 fick sig ett längre samtal med den förfranskade gentlemannen angående årets upplaga.

– Mitt första Prix d'Amerique som jag såg på plats var 1973 när Dart Hanover och Berndt Lindstedt vann. Nu har det blivit 27-28 raka sedan jag flyttade till ner till Frankrike. Jag fick bland annat uppleva Ina Scots seger och göra det direkt i tv, berättar Anders.

” Vi hann korka upp champagnen...”

Lindqvist har själv testat lyckan i det finaste av travlopp som alltid körs sista söndagen i januari. Dock utan att lyckas sluta bland de tre främsta.

En upplaga han minns mer än väl är den som kördes 1996. Hans uppsittning Activity stod för en heroisk insats och passerade mållinjen som fyra.

Lyckan blev dock kortvarig.

– Jag var så jäkla glad. Vi hann korka upp champagnen för att han var så duktig, men nås då av beskedet att han blivit diskad för orent trav. Det var lite bittert.

Ett annat minne som Anders lyfter fram är när den italienska fantomen Varenne vann två raka för lite drygt två decennier sedan.

Ena året var det en sådan uppståndelse kring hästen att teamet bakom nationalklenoden valde att ”lura” fansen.

– Något kul som jag kan berätta, och som är preskriberat vid det här laget, är alla ville klappa och ta idolfoton ihop med Varenne. Vi behövde skydda honom. Därför valde vi att skaka fram en stand in, så många kom och knäppte kort med ”Varenne” som i själva verket var en ganska medioker häst. Han var dock snäll och gullig.

– Den riktige Varenne stod i vårt stall och jag körde många snabbjobb med honom. Ägarna och Jori Turja var inte dåliga på att ställa till med fester.

”Ett av de bästa Prix d'Amerique som körts”

Årets upplaga av detta klassiska lopp rankas av vissa experter som en av de svagare under 2000-talet. Flera av förhandsfavoriterna har tyvärr fallit bort längs med vägen, bland annat vår egen stjärntravare Calgary Games och fjolårets Elitloppsvinnare Etonnant. Någon klar favorit tycks inte finnas.

– Det är ingen häst i år som ännu har fixstjärnestatus, likt Ready Cash eller Varenne, men det beror mycket på att vi nu får se en ny generation med bland annat Ideo de Tillard och ”H-hästarna”. De är så bra att de slår varandra om vartannat. Ur det gamla gardet finns det inte så många kvar, även om Delia du Pommereux nästan ser bättre ut än någonsin.

– Jag säger som så att detta är ett av de jämnaste och bästa Prix d'Amerique som körts, med många väldigt, väldigt bra hästar. Man kan nog inte ens räkna bort en sådan som Cokstile.

Hur vanligt är det att en sådan supertränare som Jean-Michel Bazire endast lyckats kvala in en häst?

– Generellt sett så dominerar inte Bazire på samma sätt nu som han gjorde förr. Tidigare var han nästan helt omöjlig. Det är som ett litet formtapp på det stallet. Hans Hooker Berry såg inte bra ut senast, travade inte genom sista kurvan och var en jättebesvikelse, tycker jag. Sedan dess har dock Bazire ökat träningsdosen och hästen ser faktiskt mycket vassare ut nu. Den kan vinna!

”Inte lönt att köra huvudet i väggen”

I år är det en ovanligt stor spridning när det gäller hoppfulla tränare, då ingen av dem har fler än två bidrag på söndag.

– Det är bra. Ju fler som är med och slåss i toppen desto roligare blir det. Duvaldestin med sina söner har dock kvalat in två toppchanser.

Hur reagerade fransmännen när Etonnant blev struken för borrelia?

– Vi har misstänkt att det varit något galet i stallet. Tränaren, som är riktigt bra, har inte vunnit lopp sedan september månad. Troligtvis har alla hästarna varit drabbade av någon sjukdom. Dessutom bor han i ett område längre söderut, nära spanska gränsen, och värmen gör att det är större risk för bland annat borrelia.

Lindqvist om någon borde veta om det på söndag blir en svensk klang och jubelföreställning, eller fransmännen för femte året på raken knäpper övriga världen på näsan.

Örjan Kihlström sitter upp bakom järnmärren Honey Mearas, medan 2022 års Elitloppsvinnare Don Fanucci Zet för första gången i karriären körs av en fransk kusk.

Yoann Lebourgeois vann sånär Prix d'Amerique med Galius i fjol och är ute efter snabb revansch. Enligt Anders så var det ett klokt val av tränare Redén.

– Yoann känner alla sina motståndare och är nog den som har mest respekt. Han är som en Carl-Erik Lindblom eller Daniel Olsson på sin tid. Det är spets som gäller och när andra kuskar ser Lebourgeois i ledningen vet de att det inte är lönt att köra huvudet i väggen. Då tar man sig inte i mål.

”Yoann är Frankrikes vassaste startkusk”

Är du ändå överraskad över Daniels val av kusk?

– Om jag själv fått välja så hade jag tagit Alexandre Abrivard, men Yoann Lebourgeois hade trots allt varit mitt andraval av de kuskar som var tillgängliga. Dessutom är Yoann för mig Frankrikes vassaste startkusk, vilket är en väldig fördel om man har en häst som ska köras i spets. Det är absolut inte ett dåligt val av Redén.

Några större segerchanser tillskriver han dock inte de nordiska bidragen i år.

– Moni Viking har egentligen passerat sitt bäst före-datum men vilken jäkla häst det där är! Han var överraskande bra senast och har rest sig så många gånger. Ska jag välja någon i loppet som jag tror är chanslös, ja då är det Honey Mearas. Hon har inte hårdheten att duga i det här sällskapet, tror jag.

– Don Fanucci Zet har en ursäkt vilket är att han inte har startat på länge. Vinner han så vore det nästan ett mirakel. Det ska inte vara möjligt att bara träna hästarna för att få dem att prestera bra. Vissa hästar behöver dessutom lära sig tekniken att tävla på Vincennes, då banan är så annorlunda jämfört med våra svenska. Till och med Horsy Dream behövde några starter innan han började fungera.

Skulle en seger för Don Fanucci Zet ses som en större skräll för dig än när Ina Scot vann 1995?

– För mig är det mission impossible. Vinner Don Fanucci så ställs många begrepp på sin spets. Då måste jag bara undantagslöst hylla Redén för att han lyckats.

”Det är en bedrövlig statistik”

Många travkännare håller Örjan Kihlström som världens kanske främste, med flera segrar i Elitloppet och en i Prix d'Amerique. Lindqvist lyfter dock fram något annat än bara det positiva när det gäller kusken ifråga.

– Örjan är fantastiskt skicklig men han har inte fått till på det på Vincennes på väldigt länge. Om man tittar på hans statistik så har han, om man räknar bort Propulsions starter, inte varit bland de tre första i mål sedan 2016. Det är en bedrövlig statistik som han har emot sig.

Det största svenska hoppet på förhand var tveklöst den länge obesegrade Calgary Games, men tyvärr satte en sjukdom stopp för Timo Nurmos dröm om att vinna Prix d’Amerique för andra gången.

– Att Calgary inte kom till start var jättetråkigt men kanske var det ändå tur för honom att inte bli avslöjad? Vi vet inte hur bra han är.

Istället verkar Lindqvist tro att det blir den franska flaggan som hissas på söndag, vilket i så fall vore 14:e gången på de 16 senaste åren. Endast svenska duon Maharajah och Readly Express har sedan 2007 lyckats klå fransmännen på deras hemmaplan.

– Horsy Dream är min vinnare, även om jag tror att bröderna Duvaldestin har bättre hästar. Eric Raffin är dock tuffare och mer rutinerad.

Han lyfter bland även fram en rolig outsider som de svenska spelarna kanske inte har järnkoll på.

– Flamme du Goutier vann nyligen montéloppet Prix de Cornulier och ser vass ut. Normalt sett är det tufft att direkt efter gå ut i Prix d'Amerique men killen som red gav henne ett sådant smörlopp att jag inte tror att hon var tom i mål, avslutar Anders.

Efter att den här artikeln publicerats så har Honey Mearas strukits. Läs mer här.