”Mer folk än vanligt som hör av sig nu”

Travhysteri i Sverige – när all övrig sport har pausats: ”Kan man underhålla någon i dessa tider är det jättepositivt” • Spelbolaget om deras ansvar

Reporter: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Stjärnkusken Emilia Leo.
Foto: Malin Albinsson, David Schreiner/TR Bild
Stjärnkusken Emilia Leo.

120 miljoner i omsättning på V75 och rekordsiffror på V64.

När nästan all idrott står stilla i Sverige – då blomstrar travet.

– Kan man underhålla någon i dessa tider är det så klart jättepositivt, säger stjärnkusken Emilia Leo.

124,8 miljoner i omsättning på V75 i lördags, 22,4 miljoner i omsättning på V64 under måndagen. Även om det varit jackpott på båda de nämnda omgångarna har den travhysteri som råder inte undgått någon. När Coronaviruset lamslår världen och nästan all idrott står stilla i Sverige blomstrar travet.

Förutom starka omsättningssiffror är intresset för den svenska travsporten stor – i hela världen.

”Pratas en hel del mellan oss aktiva”

Stjärnkusken Emilia Leo, 27, berättar att det betyder mycket för de aktiva att travsporten i Sverige rullar på som vanligt – dock med restriktioner som publikfria arenor samt rekommendationer och krav från det svenska travförbundet Svensk Travsport.

– Det betyder så klart jättemycket att travet fortsätter köra, det är vårt jobb och de flesta som håller på med det här har det som sitt arbete, så det är klart det betyder mycket att vi fortfarande kan hålla på. Det pratas en hel del mellan oss aktiva att det är viktigt att vi kan fortsätta tävla och vi försöker alla hjälpas åt genom att följa de regler och direktiv som finns för att vi ska få fortsätta tävla, säger Emilia Leo och fortsätter:

– Vi får direktiv från Svensk Travsport som vi ska förhålla oss till och varje tävlingsdag får vi ett SMS av banan där de uppmanar oss att byta om i bilen och andra viktiga saker att tänka på och det är så klart jättebra.

Även de aktiva märker av det galna intresset som just nu råder för travet.

– Det är mer folk än vanligt som hör av sig om tips och annat, så visst märker även vi aktiva av det intresse som just nu finns. Bland annat är det en del franska spelare som hör av sig.

När nästan all annan sport stänger och ni kör på. Kan ni känna att ni på det viset kan glädja folket en del i denna svåra tid?

– Ja, man hoppas ju det. Det är klart man inte vill säga att man drar nytta av något sådant här, men vi är glada att vi kan fortsätta med vårt arbete och kan det få in fler människor i travsporten och man kan underhålla någon i dessa tider är det så klart jättepositivt.

”Önskar allt var som vanligt”

Förutom de höga omsättningssiffrorna som varit kring den svenska travsporten de senaste veckorna har intresset för svensk travsport runt om i världen ökat, främst i Europa.

Flera spelbolag har vänt sig till spelbolaget ATG, och V64-omsättningen på 22,4 miljoner kronor från måndagskvällen är rekord för spelformen.

– Vi önskar att allt skulle vara som vanligt, men nu är situationen som den är. Under de omständigheterna är vi, för våra ägare trav- och galoppsportens och hela den svenska hästnäringens skull, glada att tävlingarna kan genomföras och att omsättningssiffrorna visat hur stort intresset är att spela på ATG:s hästspel, både bland svenska och våra internationella partners, säger Nicklas Jonsson, chef över hästspelen på ATG, och fortsätter:

– Svensk Travsport har tagit de här på största allvar, lyssnar på myndigheterna och vidtagit åtgärder för att aktiva, funktionärer och övrig personal ska ha en trygg arbetsplats under tävlingsdagarna.

I det krisläge som råder i Sverige och världen är det extra viktigt som spelbolag att ta ansvar gentemot spelarna, något spelbolaget ATG arbetar hårt med. De har bland annat insatsbegränsning, förlustgräns, spelcheck, självavstängning med mera.

– Spelansvar är ATG:s viktigaste hållbarhetsfråga som vi alltid – och inte minst i den här svåra situationen – håller hårt och bergfast om. Det visar sig genom en lång rad verktyg för att motverka osunt spelande, säger Nicklas Jonsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN