Mejla

Mattias Karlsson

Många vinnare i händelserikt Åbergs

Publicerad:
Uppdaterad:

Propulsion blev en vinnare.

Ringostarr Treb var först över mållinjen.

Båda hästarna gjorde enorma insatser.

Under kvällen började det kännas som att Propulsion bara kunde förlora.

Att det inte egentligen inte fanns så mycket att vinna när jag och andra bara pratade om den nästan omöjliga fjärde raka segern i Hugo Åbergs Memorial.

Ändå gjorde Propulsion en av det häftigaste värmningar jag sett, samspelet med trycket och rytmen gav rysningar.

Propulsion gjorde sedan heller inget fel i loppet, utgångsläget med bakspår blev helt enkelt för svårt.

Genom att dra ner det norska huvudlaget i starten kanske Örjan Kihlström möjligtvis kunnat hålla upp någon position.

In på upploppet var Propulsion sist i fältet och den rasande spurten var inte långt ifrån att räcka ända fram, med den där speeden visade han trots allt att han var fältets bästa häst.

Tränaren Daniel Redén kan bara vara glad, det kan trots allt vara den allra vassaste avslutningen som Propulsion har gjort.

De sista 800 meterna sprang Propulsion på 1.07,2 ute i spåren, han var en halv längd efter i mål och fick 800.000 kronor för andraplatsen.

Nu ser jag fram emot att se Propulsion försvara titeln i långloppet Åby Stora Pris redan nästa lördag.

Ringo rockade igen

Lilla terriern Ringostarr Treb ser inte längre ut som den häst som vann Elitloppet och Olympiatravet för ett år sedan.

Ändå räckte den nioårige hingstens hårdhet och vilja till seger med en ofattbar prestation som definierar en champion.

I starten var Ringostarr Treb och Wilhelm Paal med i en vansinnig rusning mot Uza Josselyn och Erik Adielsson på 1.05,5 de första 500 meterna.

Efter att ha gett sig i den striden gick de 600 meter kvar ut i dödens och lyckades hålla hela vägen till segertiden 1.09,3.

Ringostarr Treb var tveklöst värd de 1000 kronorna per meter, förstapriset i loppet har höjts till 1.609.000 kronor över sprinterdistansen 1609 meter.

Struligt år

För exakt år sedan den här kvällen stod jag med tränaren Jerry Riordan i stallet när det blivit mörkt och tomt på Jägersro.

Vi pratade länge och bekymrat om hur Ringostarr Treb försvunnit och fått problem efter segern i Elitloppet.

I oktober blev det sedan galopp i VM-loppet på Yonkers Raceway norr om New York.

I april var han tillbaka och vann ett mindre lopp hemma i Halmstad, sedan blev det en tredjeplats i H.K.H. Prins Daniels lopp i Gävle och galopper i Oslo Grand Prix på Bjerke och Ulf Thoresen Grand International i Jarlsberg.

Riordan tyckte också att tävlingskarriären var slut efter USA-resan, men så ringde den italienske ägaren i vintras och sa att hästen såg pigg ut i hagen efter avelsjobb och frågade om amerikanen ville träna honom igen.

Det är ett till synes starkt tränarjobb att ha kunnat bygga upp Ringostarr Treb på nytt och åter gjort honom till en vinnande fighter.

Untersteiner trea och fyra

Den 50:e upplagan av Hugo Åbergs Memorial blev till slut ett makalöst race.

Johan Untersteiner kan vara mycket nöjd med både Pastore Bob som höll till tredjeplatsen för andra året i rad efter att ha varit med i körningen från början och Cyber Lane som gick i mål som fyra med massor av krafter kvar och ett mer bländande intryck än någon gång tidigare efter att ha suttit fastlåst i fältet.

Halmstads imponerande tränarlag var alltså etta, trea och fyra i loppet.

Fransyskan Uza Josselyn var också tapper efter den vilda körningen och slutade till slut femma.

”Det var två topphästar som maxades och då viner det om öronen”, sa Erik Adielsson om startduellen.

▪▪▪

Som vanligt var det en fantastisk myllrande internationell travkväll på Jägersro den sista tisdagen i juli och det var många sportsliga prestationer att smälta.

Bara redan innan V75 fick vi se Daniel Redéns Double Exposure vinna ett stolopp och hon visade att jag kommer att tro minst lika mycket på henne i Elitloppet nästa år, och Peter Untersteiners femåring Heart of Steel vinna ett kortlopp och han visade sig ha utvecklats ytterligare på vägen att bli en häst för Elitloppet.

På V75 galopperade tyvärr Adrian Kolgjinis Tae Kwon Deo i fyraåringsloppet i sin första start efter segern i Sprintermästaren, de körde in i framförvarande ekipage i starten.

Efter galoppen sprang Tae Kwon Deo 1.09,5 sista 1300 meterna och 1.08,0 sista 800 meterna.

Holländskt tränade fyraårige Varenne-sonen Ike Schermer visade i ett annat lopp upp sin klass för den svenska publiken för första gången och vann enkelt.

Lika roligt är nästan att kusken Rick Ebbinge har lärt sig svenska genom att titta på ATG Live.

Alessandro Gocciadoros väldiga Love You-son Acciaio har vi däremot hunnit se en del i Sverige och nu vann han stora treåringsloppet Premio Going Kronos ohotad.

Roligt var också att se när den italienske tränaren själv gjorde stor segertest som trea bakom Arden Wise As när Örjan Kihlström körde in hans vinnare, det blev 750.000 kronor i prispengar i loppet.

Dansktränade svenskfödde fyraårige Raja Mirchi-sonen Staro McMillan visade vid sitt segerlopp att han är topp fem i en stark kull inför Derbyt på samma bana.

Till slut måste också Björn Goops Reckless nämnas efter att nu ha vunnit långloppet Malmö Stads Pris 2016, 2018 och 2019, segern togs efter att målettan Illuminati med Joakim Lövgren enligt måldomarna galopperat de allra sista meterna.

▪▪▪

Stora komplimanger till arrangörerna på Jägersro den här kvällen och Halmstad den första torsdagen i juli vid Sprintermästaren att toppa uppställningarna med Patric Skoglund respektive Johan Edlund som konferencier.

Två superproffs som annars har slarvats bort i travsammanhang.

All heder också till klassiga trion Kajsa Gustafsson, Sofia Aronsson och Åsa Elmroth i V75 Direkt, men när den hetsiga sändningen i något slags budgetformat börjar tio minuter före spelstopp på V75 och vi missar nämnda topplopp innan så är trav otvivelaktigt bäst på plats.

▪▪▪

Sommartravets final och jackpott på V75 i Rättvik samt Hambletonian på Meadowlands i New York på lördag, Åby Stora Pris nästa lördag och Jubileumspokalen på Solvalla onsdagen därpå.

Helgerna efter det har vi E3-finaler i Örebro, Sundsvall Open Trot på Bergsåker och derbyhelgen på Jägersro.

Travfesten bara fortsätter.

Av: Mattias Karlsson

Publicerad: