Stjärnkusken: ”Jag ville lyfta mig själv”

Robert Bergh kan ta hem fyra miljoner i Kriteriet • Laddade upp med solsemester

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Robert Bergh.

Stjärntränaren och kusken Robert Bergh, 51, vann Svenskt Travderby med Hail Mary.

Nu är han en av favoriterna till fyra miljoner kronor i Svenskt Travkriterium med Head Run.

Berghs uppladdning: solsemester i Nice.

– Jag ville lyfta mig själv, säger han till Trav365.


ANNONS: Nu kan du rygga Sportbladet-experternas V75-system på lördag och söndag. Gå med i andelslaget här. [Extern länk]


Den 6 september vann Hail Mary och Robert Bergh Svenskt Travderby på Jägersro.

Robert Bergh svarade med en målgest på väg över mållinjen.

– Den har jag aldrig tränat på och den kanske inte var speciellt vacker heller, ha ha. De andra var ju inte i mål så jag kunde inte kasta pisken, ha ha. Men det var jäkligt skönt, Hail Mary är en så bra häst så han ska vara med i historieböckerna och bli ihågkommen som en vinnare i ett sådant lopp, sa han till Trav365 dagen efter storsegern.

På lördag tillhör han en av favoriterna i nästa storlopp, Svenskt Travkriterium (V75–6), på Solvalla med Head Run. Segerchecken är två miljoner kronor, men hästarna som är premiechansade tar hem dubbla prissumman, fyra miljoner kronor.

Robert Bergh laddade batterierna med solsemester i Nice.
Foto: PRIVAT
Robert Bergh laddade batterierna med solsemester i Nice.

”Loppet var maffigt”

I uttagningsloppet till finalen imponerade store Head Run och Robert Bergh öser beröm över sin nye stjärnhäst.

– Det loppet var maffigt, det var otroligt starkt. Jag körde stenhårt med honom för att göra det svårt för favoriten. Att göra det han gjorde då var ruskigt bra, det var väldigt imponerande. Han är så stor och de kan vara lite tunga och stela i steget efter en sådan insats, men han har svarat jättebra och kunnat träna på bra hela tiden efter, säger Robert Bergh.

Mer eller mindre direkt efter loppet valde Robert Bergh en annan taktik. I stället för att åka tillbaka till traktorn hemma på gården i Hajom drog han på solsemester till Nice.

– Jag såg att det var 30 grader varmt där, skrattar han och fortsätter:

– För mig är det viktigt att få komma bort. Det behöver inte vara 14 dagar, tre till fem dagar kan räcka för att ladda om, ta in det som har hänt och reflektera för att ladda batterierna inför hösten. En del av att jag ville åka iväg var för att lyfta mig själv, vara fräsch i tankarna och redo inför hösten. När man är hemma är det svårt att stänga ifrån.


ANNONS: Nu kan du rygga Sportbladet-experternas V75-system på lördag och söndag. Gå med i andelslaget här. [Extern länk]


”Ger en extra stolthet”

I fjol vann ”Bergharn” Svenskt Travkriterium med Power. I år kan han alltså lyckas igen.

– Upplevelsemässigt är det stort och otroligt triggande som tränare att vara med i de här loppen. Man leder ju hästen fram till seger från start så att säga i de här unghästloppen om man vinner. Har man en häst med lite kapacitet som kan göra upp om segern...det är en känsla som är rätt skön, det tycker jag om.

Vad är dina bestående minnen från segern med Power i fjol?

– Att han var enorm. Det var bland de värre Kriterier man varit med om på så vis att han kunde speeda så hårt och vinna så enkelt. Det kan inte heller nog understrykas att han sprang med skor, huva och en vanlig vagn och mötte hästar med helstängt och bike. Det ger en extra stolthet för mig när man vinner årgångsloppen med den utrustningen. Jag brukar säga at det är inte biken som ska vara i vinnarcirkeln, utan hästen.

Head Run lottades till spår ett och möter bland annat San Moteur. I och med att ordinarie kusken Björn Goop är avstäng får Robert Berghs vän Per Lennartsson chansen. Men det har inte blivit några gliringar vännerna emellan inför miljonfinalen.

– Nej, det blir inget sånt, vi har inte pratat så mycket. Det är respektfullt mellan oss och det är jäkligt kul att Per har fått dom här chanserna. Han har bra vapen i alla lopp han kör och är cool, hyllar Bergh.

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
”Kapacitet och mod hos både mig och framförallt hos hästen”, säger Bergh om vad som krävs för att vinna Kriteriet.

”Gör sitt livs lopp”

Du vann i fjol och vet vad som krävs för att vinna. Vad är det för egenskaper som behövs?

– Kapacitet och mod hos både mig och framförallt hos hästen. I försöket är han trött och gör sitt livs lopp, men sträcker på sig på upploppet och ska ta hem loppet ändå. Han har redan gjort de sakerna han kanske inte ska kunna bemästra med tanke på att han är så pass stor. Det är mäkta imponerande.

Det blir fyra miljoner om du vinner, vad säger du om summan?

– Det är en otroligt härlig summa, det är en trigger för alla som håller på och framförallt för travets kärna. Head Run är exempelvis uppfödd på Gotland av den enklare stammen. Det visar att det går att ta sig till en final i Kriteriet och slåss om fyra miljoner ändå, även om du kanske är den där 20 000 kronors hästen. Det är jättebra för travsporten då alla nivåer behövs. Det är kanon.

Till sist, vad är din känsla inför loppet?

– Jag har en bra känsla och försiktigt optimistisk. Jag ser på honom att han har tagit uttagningsloppet på det absolut bästa sätt man kan göra. Han ser spänstig och fin ut.

Finalen i Svenskt Travkriterium körs på lördag som V75-6 klockan 18.18.

Publicerad:

LÄS VIDARE