Elitloppet 2019

”Jag har inte tänkt en enda minut på det”

Timo Nurmos i stor intervju inför Readly Express avskedsföreställning i Elitloppet

Av: 

Michael Carlsson

Timo Nurmos och Readly Express.
Timo Nurmos och Readly Express.

TRAV

STJÄRNHOV. För sju år sedan möttes de för första gången i en hage.

Efter en enastående karriär med bland annat seger i Prix d’Amerique sluts nu cirkeln i Elitloppet som är sista starten för Readly Express.

– Det var något speciellt i blicken på hästen när jag såg honom för första gången. Sedan har det varit en otrolig resa. Han är på toppen av sin karriär nu och jag har aldrig haft en sådan här chans tidigare att vinna Elitloppet, säger tränaren Timo Nurmos.

Det är full fart på gården Jordanstorp i Stjärnhov när Sportbladet är på besök. Ett hästparadis skulle man kunna kalla den här natursköna och fridfulla miljön med förstklassiga träningsbanor, mängder med stora hagar och fina stallar. Det är här som favoriten i årets Elitlopp bor.

Readly Express är världsstjärnan som har vunnit Prix d’Amerique och haft en sagolik karriär med segrar i de största unghästloppen som Kriteriet, Derbyt, Europaderbyt och Jubileumspokalen samt mycket mer.

”Giganternas kamp” har fighten utmålats i kampen med den andra svenska superstjärnan Propulsion. Man skulle även kunna sätta rubriken ”Sista striden för Readly Express”, eftersom ägaren har uttalat att Elitloppet blir sista starten för Readly Express innan han blir avelshingst på heltid.

Tränaren Timo Nurmos är lugnet själv och hävdar att han inte tänker i de banorna eller jagar upp sig. Han har varit med länge i branschen och tränat hästar i 44 år. I sjuårige Readly Express, som har sprungit in 23 miljoner kronor och vunnit 26 lopp på 36 starter, har han fått fram sin bästa häst hittills han har tränat.

– Han visade tidigt som unghäst vilken kanonhäst han är. Jag trodde innan Kriteriet att han var så bra att han skulle kunna vinna det loppet från dödens. Det gjorde han också. Sedan har det bara fortsatt och han har utvecklats till en världsstjärna, säger Timo Nurmos.

”Hade glimten i ögat”

Första gången som Solvalla-tränaren kom i kontakt med Readly Express var för sju år sedan. I en hage i Normandie gick en välstammad fölunge (pappa Ready Cash) med sin mamma Caddie Dream när Nurmos var på besök. Så här sju år senare kommer Timo mycket väl ihåg det första mötet med hästen.

– Normalt sett får man inte samma ögonkontakt med hästar som man får med människor. Men med honom fick jag det. Det fanns något i hans blick som jag hajade till på och gillade. Han hade en smart blick och lite glimten i ögat. Exteriören var okej men man kan inte se så mycket när hästen har så liten. Men just ögonen fastnade jag för och tyckte om blicken. Jag fick feeling att han är snäll, smart och har glimten i ögonen. Det är inte ofta man får den känslan, säger Nurmos.

– Efter den dagen har vi varit som kompisar. Jag har kört honom hela livet och jag märker att han älskar att träna med mig och har mycket självförtroende när jag kör honom.

Förutom alla Readly Express kända egenskaper, som gör honom till en komplett tävlingshäst, finns det några andra dolda egenskaper som gör honom till den världsstjärna han är?

– Jag har tidigare sagt att hästen alltid är redo och bara väntar på nästa lopp. I och för sig vet han inte om när han ska tävla men han gör sig alltid redo själv när det är dags.

– Vissa hästar blir nervösa och vill inte dricka. De vill inte förbereda sig själv. Men Readly förbereder alltid sig själv. Han är en smart och bra häst som dricker litegrann och laddar upp. Han är redo hela tiden.

”Hetsar inte upp mig”

Readly Express har vunnit 26 lopp på 36 starter och har bara missat prispallen vid två tillfällen. Han har aldrig galopperat i något lopp vilket är ytterst ovanligt. Nu sluts cirkeln när ägaren Rolf Andersson har beslutat Elitloppet är sista starten och att Readly Express därefter blir avelshingst på heltid.

Hur känns det att det nu snart är färdigtävlat för Readly Express? Känns det vemodigt eller extra nervöst att det nu ska gå bra i sista starten som är just i Elitloppet?

– Jag tänker inte så och jag ska vara helt ärlig att säga att jag inte har tänkt en enda minut på det. Visst kommer jag att få puls precis innan loppet ska gå men fram tills dess är jag lugn. Jag är också lugn som person och hetsar inte upp mig.

– Jag har förberett Readlys träning minutiöst under lång tid och att hästen ska vara så bra som möjligt på söndag. Hittills har allt gått som planerat. Hästen känns jättefin och då är jag lugn. Om jag och skötaren Inga Perk har gjort allt vi har planerat och hästen känns så bra han kan göra, då kan vi inte göra mer.

– Om sedan kusken kör dåligt, eller det händer något annat i loppet, det är inget som jag kan påverka. Därför stressar jag eller funderar aldrig över saker jag inte kan påverka. Har man förberett sig så bra som vi har gjort känner jag mig trygg. Sedan har jag också varit med så länge och har rutin på det här att jag vet att det är ingen idé att jaga upp sig. 

– Jag har förberett alla hästar jag har tränat i hela mitt liv och skrivit upp allting i min bok. Jag har en dagbok för varje år där jag skriver upp alla snabbjobb, alla balanser, joggingturer, starter och allt vi gör med hästarna. Det har jag gjort i 30 år och man kan säga att jag har skrivit över 30 böcker, säger Nurmos med ett skratt.

Första hästen när han var 16 år

Finländaren har tillhört toppskiktet av landets tränare i många år och tagit fram mängder med stjärnhästar och storloppsvinnare. Nurmos har exempelvis vunnit Svenskt Travkriterium (landets största lopp för treåriga hästar) hela sju gånger de senaste 13 åren. Han är en hästkarl ut i fingerspetsarna och har en fingertoppskänsla som få andra.

– Jag fick min första häst i träning när jag var 16 år och det är 44 år sedan nu. Jag som travtränare måste leva och tänka lite som en häst också. Man måste förstå hur hästarna tänker och sätta sig in i hästens skalle. Du måste hela tiden ligga steget före och veta hur hästen ska agera. Om den möter en traktor och blir rädd för något, börjar sparka eller något annat så måste du hela tiden vara några sekunder före och vara beredd.

– Som jag har sagt tidigare när det gäller att träna unghästar du ska inte bara vara tränare utan även lärare. Det gäller även äldre hästar. Jag försöker hela tiden att utveckla dem, oavsett om de är åtta eller tio år gamla. Både fysiskt och psykiskt. Som tränare måste du hela tiden känna av hästen och planera för framtiden hur man ska göra med träning och så vidare.

– En häst lever för stunden och tänker inte på vad som hände i går eller vad som ska hända i morgon. Readly vet inte om när han ska gå nästa träningsjobb eller när han ska starta. Han vet inte om att han ska starta i Elitloppet eller att han ska bli avelshingst. Han lever här och nu och njuter av livet.

– De finns de som säger att jag tränar hårt men det är fel. Det gäller att träna RÄTT. Mjölksyregränsen är olika hos olika hästar. Vissa har högre och vissa har lägre. Man måste träna rätt för att utveckla hästen på rätt sätt som gör att den presterar bättre. Alla hästar är olika och kan inte tränas likadant.

”Ska göras utan stress”

Timo Nurmos har 25 anställda och han och personalen har jobbat mycket de senaste åren med att inte stressa med hästarna. I den rogivande miljön som råder över träningscampen Jordanstorp så går allt mycket lugnt tillväga när hästarna förbereds för snabbjobb och de tränas sedan i stora grupper tillsammans i intervaller i backen, eller i mindre antal på rund- eller rakbanan.

– Vi har jobbat mycket med det senaste åren. Alla saker ska göras utan stress. Antingen om det handlar om träning, transport eller skoning. Hästen får inte vara spänd. Den känner av om det är stressigt och märker om det händer något konstigt när något blir annorlunda. 

– Jag vill ha samma rutiner när det är tävlingsdags i stallet på banan. Det ska nästan vara så att hästen inte förstår att det är tävling på gång förrän den är uppe bakom startbilen, säger Nurmos.

”Min bästa chans att vinna Elitloppet”

En seger i Elitloppet saknas hittills i Nurmos digra storloppsfacit. På söndag kan den komma med Readly Express och Björn Goop som lottades till ett knivigt utgångsläge med spår sju bakom startbilen. Men det är som Timo Nurmos säger, det är inget han kan påverka. En sak är i alla fall säker, planen med Readly Express har fungerat än så länge och då är tränaren trygg.

– Ja, allt ser bra ut. Det här är min bästa chans att vinna Elitloppet hittills. Jag har aldrig haft en häst av den kalibern med i Elitloppet tidigare. Sahara Dynamite vann ett försök men var bara fem år då och det var egentligen för tidigt för honom.

Känns det inte tråkigt då att tävlingskarriären snart är över för Readly Express?

- Som jag sa innan, så tänker jag inte så. Det sanning. Jag tänker tvärtom att det kommer hela tiden nya och bättre hästar. Nya utmaningar och nya typer av hästar. Jag strävar hela tiden efter att få fram ännu bättre hästar än de jag har haft. Så måste jag tänka och så vill jag tänka. När jag blev av med Redhot Dynamite och Sahara Dynamite tänkte jag direkt att jag tar fram nya stjärnor. Jag vill hela tiden ha den målsättningen för så är jag som person, säger Timo Nurmos.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2019

Elitloppet

Björn Goop

Solvalla

Hästar

Trav