Jan-Olov Persson

”Han är den störste – ingen har betytt mer”

Så minns profilerna ikonhästen: ”Hans insats är omöjlig att mäta”

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Järvsöfaks är död.

Så minns profilerna ikonhästen.

– Det var en ära att få köra om tre gånger. Han är det absolut bästa kallblodet som funnits, säger legendarkusken Jorma Kontio som vann tre lopp med fenomenet.

– Han är den störste, ingen har betytt mer, säger TV4-profilen Per Skoglund.

Superhästen hälsotillstånd gjorde att kretsen kring världens genom tiderna bästa kallblod lät honom somna in under måndagen.

– Men det är klart att det inte var något enkelt beslut att ta, säger Jan-Olov Persson till Trav365.

Så här minns travprofilerna Järvsöfaks:

Jorma Kontio, legendarkusk

Vad har du att säga om Järvsöfaks?

– Han är det absolut bästa kallblodet som funnits. Det var en ära att köra honom tre gånger (tre segrar) och det blev bara större med tiden. Det är det finaste man kan få göra inom den här sporten, få köra de bästa hästarna. Jag har fått äran att köra både Järvsöfaks och Varenne. Det var stort- och det är stort.

Vad har han betytt för svensk travsport?

– Det har varit så mycket! Bara som han var som häst, men även inom aveln. Han fick folk som kanske inte var så intresserade av trav att bry sig. Hans namn kommer att finnas med i evigheter.

Hur tycker du att han ska hyllas?

– Alla har honom redan i sitt hjärta. Folk kommer att minnas honom hela livet.

Stig H Johansson, tränar- och kusklegendar

Vad har du att säga om Järvsöfaks?

– Han var outstanding från början till slut. Det är den bästa kallblodshästen vi har haft i Sverige.

Vad har han betytt för svensk travsport?

– Alla profiler, oavsett om det är hästar, kuskar eller tränare, som presterar så maximalt, som han gjorde, betyder en del. Ganska mycket. Blir idoler. Han var ju fantastiskt begåvad för att vara den rasen. Det är osannolikt att han kunde trava så snabbt och så rent som han gjorde. En annorlunda och unik häst, såna kommer inte fram så ofta.

Hur tycker du att han ska hyllas?

– Han kommer nog att hyllas i tidningar och så vidare nu. Jag hörde till och med på radion att han avlivats. Han är känd utanför travnördarna, om man säger. Klart att han även kommer få lopp uppkallade efter sig, eller flera stycken.

Per Skoglund, TV4-profil och programledare för travets sändningar i tv

Vad har du att säga om Järvsöfaks?

– Han är den störste. Ingen har betytt mer. Det tycker jag i alla fall. Jag tror det var en del av den svenska folksjälen. Han var ett kallblod som förflyttade gränserna hela tiden. Han kan jämföras med Usain Bolt och Bob Beamon.

Vad har han betytt för svensk travsport?

– Hans insats för hästen och för svensk travsport är omöjlig att mäta. Jag jobbade på Gävletravet kvällen han satte nytt världsrekord. Alla var otroligt spända. När tiden kom upp, ögonen tåras upp litegrann när jag tänker på det, så exploderade Jan-Olov Persson som var på den bortre långsidan med hästen när han fick veta att han kört 1.17,9 (över 1 640 meter). Järvsöfaks rekord kommer att slås, så är det i alla sporter, men jag tvivlar på att något får lika stor uppmärksamhet, någon gång. Det var en sanslös insats, av en fullständigt makalös individ. När tiden ropades ut, folk kramades på platserna, det var en lyckans stund.

Hur tycker du att han ska hyllas?

– Du ska skriva om honom, lopp ska köras till hans ära, det ska pratas om honom, men jag tänker att den största hyllningen till Järvsöfaks är att när man har ett teamsmöte, som det är nu, om man är på jobbet, vid matbordet, att prata lite om Järvsöfaks. Den största hyllningen är ju inte alltid med ett lopp, eller att det visas massa hyllningsinslag, utan att minnet får vara kvar. Det hoppas jag. Jag hoppas att alla som berördes av Järvsöfaks tänker tillbaka på honom, vad man själv har för minnen. Det ska jag göra i alla fall. 

Artikeln uppdateras

Publisert:

LÄS VIDARE

Oerhört tacksam att jag fick uppleva honom

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan-Olov Persson

Jorma Kontio

Trav