Han vinner på det sättet - en champ

Jerry Riordan om Aetos Kronos, Derbyuttagningarna och Sundsvall Open Trot

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
Kretsen kring Aetos Kronos.
Foto: TR Bilden
Kretsen kring Aetos Kronos.

Aetos Kronos tog hem en ny miljonfinal i lördags.

Här berättar tränaren Jerry Riordan om framtiden - och hyllar sin stjärna:

– Han är en riktigt mästare, säger den 61-årige Halmstad-tränaren till Trav365.

Det var under lördagen då Örebro ansvarade för V75-tävlingarna som de båda korta E3-finalerna skulle avgöras. Pekka Korpis Mascate Match visade att hon är drottningen bland treåringarna när hon enkelt vann sin final. I E3-finalen för killarna var det på förhand upplagt för en duell mellan Svante Båths Global Adventure och Jerry Riordans Aetos Kronos.

Svaret: En fenomenal styrkeuppvisning av Aetos Kronos som vann i mycket fin stil på strålande 1,10,9 på Örebros tunga bana.

Trots att kusken Johan Untersteiner fick en resa i dödens vann man överlägset.

– Jag är otroligt nöjd med hästens prestation och det som är mest imponerande är att han blir bättre och bättre hela tiden. Egentligen har jag inte preparerat honom för att vara som bäst nu. Han har ett mod och en vilja som är något utöver det vanliga.

Hur ser du på loppet han gör?

– Johan Untersteiner gjorde det bra och vi hamnade rätt så väntat utvändigt om Global Adventure. Min häst la ett enormt tryck på ledaren och vann rätt så enkelt till slut. Jag måste ändå berömma Svantes häst som stred mycket tappert.

Hur har han tagit loppet?

– Han var lite trött och sliten direkt efteråt men nu med några dagars distans så är han ute och leker i hagen och allt känns helt perfekt.

”Vunnit tre miljonlopp hittills”

I och med den här segern har Bold Eagle-sonen redan nu som treåring vunnit tre miljonlopp i form av Treåringseliten, E3 Långa och nu även den korta E3-finalen. Totalt har han sprungit in 3,6 miljoner kronor på sina elva starter.

– Det är verkligen imponerande att vinna på det här sättet och att ta hem både långa och korta E3 tyder på mycket stor kvalité. När man vinner på det här sättet är man en riktig champ, säger Jerry om sin undantagshäst.

”Nästa uppgift blir Svenskt Trav-Kriterium”

Nästa uppgift för hingsten blir Svenskt Trav-Kriterium som avgörs på Solvalla i slutet av september.

– Först ska han få ta igen sig några dagar. Sedan börjar uppladdningen mot uttagningarna och det stora målet är ju finalen på Solvalla. Jag vet inte om vi kommer starta honom i ”Breeders” efteråt eller om han får gå på vila. Det troliga är att Kriteriet är det sista han gör i år.

”Uttagningar till Derbyt på onsdag”

Jerry Riordan har bra snurr på stallet och hästarna presterar bra ute på banorna. Redan på onsdag har vi uttagningar till Svenskt Travderby och Derbystoet. Förutsättningarna inför Jägersros V75-tävlingar är glasklara - att vara bland de två främsta för att nå de åtråvärda finalerna som avgörs den 1 september. Halmstad-tränaren har två hästar till start.

10 Betting Gangster (V75–2) är en fin häst som haft en del otur på slutet. Allt känns fint i träning och trots ett tråkigt läge, så tycker jag han ska vara favorit i loppet. Det är lång distans och Rikard N Skoglund som ska köra har goda möjligheter. Det var inte det värsta försöket heller tycker jag.

7 Betting King (V75–3) var ägarna sugna på att testa. Hästen känns fin men kan vara svår att hantera i lopp. Ingen het vinstchans på förhand.

”Återigen spår ett för Ringostarr Treb”

Den här veckan har vi V75 i dagarna fem och på lördagen är det dags för Bergsåker att ansvara för tävlingarna. Höjdpunkten blir naturligtvis miljonloppet Sundsvall Open Trot. Även här har Riordan ett finger med i spelet då den forne Elitlopps-vinnaren och nyblivne Hugo Åberg-segraren Ringostarr Treb är med. Precis som senast på Jägersro har man dragit innerspåret bakom bilen.
– Jag kan verkligen inte klaga på lottningen. Att vi lyckas få startspår ett återigen är ju jättebra för oss. Hästen var otroligt fin senast och allt känns fortsatt bra. Han är kvick ut men det är svårt att spekulera i hur loppet blir kört, säger 61-åringen och fortsätter berätta om Ringostarr Treb:

– Det jag kan säga är att han är lika bra nu som på Jägersro senast och att vi kan vinna från flera olika positioner. Jag har respekt för motståndet men det är ingen Propulsion med nu på lördag.

Några ändringar gällande utrustning/balans på någon?

– Nej. Jag planerar att alla går precis som vid den senaste starten. Så är tanken just nu i alla fall.

Publicerad: