V75-hästen slet sig – sprang ut på bilvägen

Tränaren: ”Det blev ett ganska rejält adrenalinpåslag”

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
Johan Lejon och hästen Galantis.
Foto: ATG LIVE, LARS JAKOBSSON/TR BILD
Johan Lejon och hästen Galantis.

Tränaren Johan Lejon stannade vid en rastplats för att kolla så Derbyfinalisten Galantis hade ensilage.

Då slet sig hästen från transporten och sprang ut på bilvägen, det skriver Travronden.

– Han stannade inte, säger Johan Lejon till tidningen.

På V75 från Jägersro den 25 augusti skrällde Johan Lejons häst Galantis genom att sluta två bakom Power och blev i och med den bedriften klar för finalen av Svenskt Travderby.

Efter framgången var det en känslosam Johan Lejon som intervjuades. Anledningen: hans dotter Rebecca hade skadat sig i en olycka i Frankrike

– Jag tänker på min dotter. Hon jobbar nere hos Jean-Michel Bazire i Frankrike. Och de skulle ta in hästarna från hagen när en av hästarna blev rädd och skrämde de andra hästar. Alla tappades, jag tror det var sex-sju hästar. Min dotter Rebecca blev översprungen av minst två hästar. Hon blev trampad i ryggen, fick fraktur på flera revben och har ett sår på munnen, men tänderna verkar ha klarat sig, sa han då.

Kvalade till Europaderbyt

I finalen av Svenskt Travderby slutade Galantis sjua. I söndags var hästen med på V75 i uttagningsloppet till Europaderbyt men lyckades inte ta sig till finalen.

Det var på vägen hem till Skåne som hästen slet sig lös. Johan Lejon stannade på Vaggerydstravet för att sova för att på måndagsmorgonen ta sig hemåt, något som Travronden rapporterar. Utanför Hässleholm stannade han på en rastplats för att kolla så att Galantis hade ensilage. När Johan Lejon öppnade rampen så hoppade Galantis över honom och slet sig ur transporten.

– Han tog sats och skenade rätt igenom ett tätt buskage och ut på vägen som trots den tidiga timmen var ganska trafikerad. Jag hoppade in i tvåhästarbilen och gav mig ut för att jaga fatt på honom. Räddningen kan ha varit att en lastbil blockerade vägen samt slog på varningsblinkers, i stället för att vara på dåligt humör och tuta eller något sådant. Det måste ha varit en rutinerad förare, säger Johan Lejon till Travronden.

”Stannade inte”

Galantis tog av vid en avfart och Johan Lejon försökte få kontakt med hästen.

– Det såg ut på hans öron som att han lyssnade, men han stannade inte, berättar han för Travronden.

Vid en liten väg fanns det galler för att kossor inte ska kunna passera. Galantis lyckades springa över det och ställde sig i en gräshage och betade.

– Det blev ett ganska rejält adrenalinpåslag när det hände, säger Johan Lejon.

Efter omständigheterna ska Galantis ha klarat sig bra med ett sår på skenbenet som ska hållas under uppsikt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN