”Världens bästa ställe att träna häst på”

Gyllene tider för Halmstadtravet • Sportchefen om makalösa framgångarna inför dubbla V75-festen

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MIKAEL WIKNER/TR BILD/KANAL75
Halmstadtravets sportchef Jan-Olof Molin.

Regerande Elitloppsvinnaren, regerande Derbyvinnaren och regerande världsmästaren.

Halmstadtravets resultat saknar motstycke.

– Det är ingen slump, det finns någonting här, säger sportchefen Jan-Olof Molin.

Vi fortsätter med segrari Olympiatravet, Finlandia Ajo och Copenhagen Cup i år.

Förstaplatser i Oslo Grand Prix, Finlandia Ajo och Sundsvall Open Trot förra året.

Tre Elitloppshästar förra året – två Elitloppshästar i år varav en var vinnaren, samtidigt som Cyber Lane och Twister Bi stod över trots inbjudningar.

En andraplats och en tredjeplats i Hugo Åbergs Memorial förra året.

Far och son har blivit utsedda till årets tränare på Årets Häst-galan de två senaste åren efter varandra; Peter Untersteiner och Johan Untersteiner.

Det tar mycket utrymme att räkna upp meriterna för Halmstads hemmalag.

Det handlar om en framstående kraft inom hela travvärlden.

General manager eller huvudcoach för teamet är den tidigare tv-profilen Jan-Olof Molin.

– Vi har en livfull och myllrande verksamhet. Varje dag är det full verksamhet inne på banan med massor av hästar och människor, även när det inte är tävlingsdagar och det ser jag inte på många andra banor på samma sätt, säger ”Molle”.

Jerry Riordans Ringostarr Treb vann Elitloppet med Halmstad-kusken Wim Paal.
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Jerry Riordans Ringostarr Treb vann Elitloppet med Halmstad-kusken Wim Paal.

”Betalat sig”

Vad hittar du för förklaringar till de sportsliga framgångarna?

– Vi har naturligtvis väldigt skickliga tränare. Det som verkar locka dem hit är de förhållanden och förutsättningar vi har här.

– Det har varit en långsiktig och målmedveten satsning på tränings-
anläggningen. Att hålla träningsbanorna i bästa skick har betalat sig i längden.

Två ytterst meriterade internationella profiler som har sökt sig till Halmstad på senare år är amerikanen Jerry Riordan och tysken Wilhelm Paal, tillsammans vann de Elitloppet med italienskägda och -uppfödda Ringostarr Treb.

– Jerry har ju varit väldigt tydlig med att det här är det bästa stället
i världen att träna häst på. Han har också sagt att anledningen till att Ringostarr Treb kunnat ta ett steg till i utvecklingen på äldre dagar är just träningsanläggningen.

En annan som har flyttat in och lyft banans status är Johan Untersteiner, efter en framgångsrik tid på huvudstadsbanan Solvalla.

– Det Johan har byggt upp sedan han kom tillbaka är unikt på så kort tid. Hans egna tro var att han skulle få fem till åtta hästar i träning och sedan hjälpa pappa Peter i övrigt, nu har han byggt upp sin gård Drömgården från början och har över 120 hästar i träning.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Johan Untersteiner.

”Är genuina och ödmjuka”

För några år sedan var det Åke Svanstedt på Axevalla och Kari Lähdekorpi i Halmstad som främst dominerade i väst-Sverige, och
båda var stora följetånger på V75.

Far och son Untersteiner har tagit stor del av den travkakan som de lämnade i regionen.

Trots andra tränarprofiler som Jerry Riordan, Petri Puro, Marcus Lindgren, Stefan Persson och Dan Widegren är det Peter Untersteiner och Johan Untersteiner som har blivit Halmstads stora förgrundsfigurer.

– Det har länge funnits en speciell atmosfär och mentalitet i Halmstad, tränare som Lennart Forsgren, Thomas Nilsson och Dan Wegebrand har byggt upp den goda stämningen och en sådan som Peter Untersteiner har fått Halmstadandan att leva vidare. Det handlar inte bara om framgångarna utan mycket om sättet att vara, Peter och Johan är genuina och ödmjuka och bär traditionen vidare.

Hyllas som bäst

Banskötarna Håkan B Johansson och Jörgen Johansson har länge hyllats utan undantag som de bästa i landet.

Bröderna Johansson har tagit över från pappa Bengt Johansson, och i sommar jobbar Håkans 15-årige son och ponnykusken Gustav Johansson tillsammans med dem.

– De jobbar otroligt hårt och det är ovärderlig kunskap och inställning som går i arv. Kontinuiteten i vad familjen har byggt upp har varit mycket betydande för vår aktivitet.

Första veckoslutet i juli är alltid startskottet för den stora sommartravsfesten och Halmstads största travdagar för året.

På torsdagen är det stora heatloppet och internationella fartfesten Sprintermästaren för fyraåringarna över 1 609 meter med 100 000 euro i förstapris, ett lopp för att kolla in blivande Elitloppsstjärnor.

På lördagen är det en av årets största V75-omgångar publikmässigt och sportsligt sett.

– Det här är mitt första år som sportchef så jag gör inga stora förändringar på ett väl fungerande och framgångsrikt koncept. Långsiktigt vill jag ha in Sprintermästaren i premiechansen (hästägaren avstår premieloppet och 20 000 kronor för chansen till dubbla prispengar i några stora unghästlopp) för de svenskfödda hästarna och höja prissumman en del för att få möjligheten att vinna tre-fyra miljoner kronor – det skulle göra att vi kan hålla den höga nivån och även få ännu fler att sikta mot loppet.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Peter Untersteiner har under 2018 passerat både 3 000 kusksegrar och 3 000 tränarsegrar i karriären.

Hultman ska sitta upp

Ett annat spektakulärt inslag är Upp till bevis-loppet på torsdagskvällen med travtränare som normalt inte kör lopp – i år har det blivit stor
uppmärksamhet kring att tränarlegendaren Stefan Hultman ska sitta upp i sulkyn, han har som tränare länge bara kört lopp vid enstaka tillfällen och inte sedan 2009, och han slutade som tränare 2015 på grund av en svår sjukdom.

– Min tanke är att öppna upp det här loppet för fler kuskar kommande år. Till exempel friidrottslegendaren Patrik Sjöberg som var med i tv-serien Stjärnkusken och tv-profilen Per Skoglund från trav-tv.

”Kommer att hålla i sig”

Halmstad är inte bara ett semester-, bad- och golfparadis.

Det är också ett travparadis.

– Framgångarna kommer att hålla i sig, Halmstad har de rätta förutsättningarna för att fortsätta vara en ledande sportslig faktor. Det handlar inte bara om enstaka år, även om man inte kan vinna
de allra största loppen hela tiden.

Ringostarr Treb laddas mot Åbergs.

Twister Bi mot Prix d’Amerique.

Cyber Lane mot en kommande Elitloppsstart.

Lägg därtill att vi väntar på att Petri Puros supersto Cash Crowe ska komma tillbaka ut på banorna.

Gyllene tider för Halmstadtravet.

Publicerad: