V75

”Jag vet inte ens hur jag ska hålla i pisken”

Mikael Eriksson gör kuskdebut med Pappajonnys Ilse: ”Kanske gör bort mig”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Tränaren Mikael Eriksson lovade seger på V75 med sin enda häst i stallet, Pappajonnys Ilse – och vann.

Nu har han tagit kusklicens och ska köra henne i sitt allra första travlopp någonsin.

– Jag skiter fullständigt i vilka kuskar jag möter, jag vet att hästen är jävligt bra, säger den 52-årige amatören till Trav365.

Mikael Eriksson är den frispråkige amatörtränaren som blivit starkt förknippad med sin enda häst i stallet, Pappajonnys Ilse.

Höjdpunken hittills nådde han och sin häst den 7 november i fjol när de krossade motståndet på V75 på hemmaplan från Eskilstuna – en vinst som han hade lovat hela trav-Sverige.

Efter loppet bjöd han på en mycket spektakulär och känslosam segerintervju.

– Det bara bubblade ur mig och jag var helt borta efteråt, sa han till Trav365 dagarna efter storsegern.

”Nu hänger det på kusken”

Vid segern på V75 körde stjärnkusken Björn Goop.

På söndag är det dags för tränaren själv att slänga sig upp i vagnen.

Pappajonnys Ilse startar i den avslutande avdelningen (GS75–7) på Romme.

Distansen är 2 140 meter och det femåriga stoet har dragit spår sju bakom bilen.

– Hästen är jävligt bra, nu hänger det på kusken. Hon har kapacitet för att vinna ett sådant här stolopp men det är inte så lätt för mig, det är ju trots allt mitt första lopp som kusk. Nu är det autostart vilket är lättare än volt men jag vet ju knappt om jag ska använda pisken eller ens hur jag ska hålla den, säger Mikael Eriksson till Trav365 och berättar vidare:

– Jag gör det här egentligen för att jag tycker det är kul att köra lopp. Det började med att en av de som körde honom tidigare sa att hon var svår att köra, det gjorde att jag ville bevisa att han hade fel. Jag tog licensen den 29 januari och det registrerades på Svensk Travsport ett par dagar senare. Jag var nyligen ute hos proffstränaren Jörgen Westholm som hjälpte mig med lite taktik, jag har aldrig sett honom så glad.

”Ska ej köras sönder”

Du brukar vara optimistisk och tro på din häst. Hur känner du nu när du ska köra själv?

– Jag vet ju att jag kan göra bort mig och då får det väl vara så. Hon är tillräckligt bra för att vinna. Hästen har tagit en paus och är fräsch och nyligen behandlad. Det här är inte det viktigaste loppet då hon siktas mot V75 på Romme 20 dagar efter söndagens start, då kanske Björn Goop är ledig. Hon känns fin i träningen och visst kan vi vinna, men hon ska inte köras sönder i den här starten.

Amatörkusken Patrik Fernlund har kört Pappajonnys Ilse vid de två senaste tillfällena, där Mikael Eriksson givit honom tydliga körorder.

Nu när han själv är kusk har han allt i sina egna händer.

– Ja, vi får se hur det går. Vi har ju ett spår ganska långt ut på vingen och det är bara att ladda på ordentligt utan att maxa. Om vi blir hängande i tredje så tar jag det lugnt där och sänder henne framåt på rakan. Då jag är ny ska jag försöka hålla avstånd till andra hästar med god marginal och inte utsätta oss för trånga situationer.

”Skiter fullständigt i vilka jag möter”

Du möter delar av kuskeliten i din debut. Är det något som du tänker på?

– Jag kan ärligt säga att jag skiter fullständigt i vilka kuskar jag möter. De får heta vad de vill. Det påverkar inte mig överhuvudtaget. Jag har ingen respekt på det sättet när det väl är lopp. Jag tror på min häst men man ska veta att vi siktar mot V75 den 27 februari på Romme.

Det låter som om du inte vill ge din häst det blodigaste upplägget. Men väl i hetluften kanske tävlingsinstinkten kommer fram?

– Haha, ja så kan det väl vara kanske. Det är svårt att säga nu. Det skulle hur som helst bli en fin födelsedagspresent om vi skulle lyckas vinna. Jag fyller nämligen år dagen efter loppet.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Känslan var att jag vunnit flera miljarder”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Hästar

Romme