Mejla

Per Nicklasson

”Är redan en hedershäst – jackpottspiken i dag”

Nicklassons analys av GS75 – lopp för lopp • Söndagen den 5 december

Hans Crebas och Gerben spikas i GS75-1.
Hans Crebas och Gerben spikas i GS75-1.

TRAV

Att spela om jackpottpengar på GS75 är aldrig tråkigt.

Även om det skulle bli favoritbetonat på Mantorp i dag kan vi trösta oss med att vi fick dubbelt (typ) så mycket som vi hade fått i en normal omgång.


ANNONS: GS75-jackpott 3,7 miljoner i dag. Här kan du rygga Sportbladets andelssystem. [Extern länk]


GS75-1

Han är bara fyra år och har bara gjort 19 starter, men redan nu är 5 Gerben själva definitionen på en hedershäst. 16 gånger på de här 19 starterna har han varit bland de tre. Han har aldrig galopperat. Imponerande statistik.

Jag har stor respekt för 3 Digital Lucky som är startsnabb och precis som Gerben är en häst som är van at gå med skor på hovarna – det är ju barfotaförbud sedan 1 december och hästarna som bevisat att dom går bra med skor har så klart en stor fördel. Men Gerben verkar så hård. Kan Digital Lucky verkligen ta emot honom över 2,5 varv? Jag tvivlar på det. Scenariot att dom här två kör för hårt mot varandra och bäddar för en tredje finns. Men dom två nämnda är så pass mycket bättre än övriga att det inte går att helhjärtat tro på.

Den tredje skulle i så fall vara 4 Inspector Gadget. Men han har varit struken för hosta efter den senaste starten och det har gått nästan två månader sedan han senast visade sig på tävlingsovalen. Formen? Nej, Gerben spik.

GS75-2

Jag gillar 5 Fluttershy A.F. mer och mer. Om Gerben är definitionen av en hedershäst verkar Fluttershy vara definitionen av en löphäst – och det är sådana som på sikt blir hedershästar. Vad är det då: att vara en löphäst? Det består mycket i att vara så smart att man gör det som behövs men inte mer, men allt eftersom ta till sig tävlingskonceptet. Det är precis det Fluttershy A.F. är på väg att göra. Debut bakom bilen nu, men det bör gå alldeles utmärkt, hon ska kunna öppna snabbt. Spets och slut igen precis som det varit i de tre senaste starterna?

7 I.D.Detecteur kan ställa till det på den fronten, och jag fick sitta och fundera länge på om jag skulle spika eller dubbla. Men i en omgång där vi spelar om jackpottpengar är det nog många som garderar i början för att få uppleva spänningen att åtminstone ha chansen på sju rätt. Men då går jag ut hårt istället. Två spikar i inledningen ger bra utrymme för garderingar på slutet, när många andra har tomt i plånboken?

GS75-3

Var det tal om att gardera? Vi håller på det lite till. 5 Global Chit Chat har börjat karriären bra men blev, trots att hon gick en fin tid senast rejält frånåkt från rygg ledaren och har därefter inte visat sig på banan. Det var den 20 oktober och formen kanske inte är på topp så här i comebacken?

10 Stepping Dreamgirl har gått bra på slutet och har ett bra spår då hon kan öppna snabbt. Om man garderar ska hon med. Men jag gör det alltså inte.

Tror nämligen att Peter Untersteiner är på Mantorp i angeläget ärende med 4 Leia Diablo. Hon har ett lurigt spår på papperet men har inga hästar utvändigt i volten och därför gott om plats att vända upp på. Jag tror att det bär iväg till spets och jag tror inte att någon av dom här motståndarna kan rubba henne från den positionen. Tre spikar avklarade, nu kan vi börja jaga skrällar!


ANNONS: GS75-jackpott 3,7 miljoner i dag. Här kan du rygga Sportbladets andelssystem. [Extern länk]


GS75-4

Om det här systemet lever efter tre avdelningar kan man gissa på att värdet är… 98 kronor? Inte mycket att hänga i granen, men det är snart dags för utväxling på alla de streck vi sparat till de avslutande avdelningarna. Snart, men inte ännu. För i GS75-4 kommer det inte att skrälla. Det är fyra hästar som gör upp. Jag tror personligen mest på 5 Four Guys Dream och 1 Hurricane River. Men 2 Sato är så bra när han fungerar att det är dumt att spricka på honom, och 7 Furies Rain? Ja honom gillar jag bara.

GS75-5

Det finns egentligen tre vägar att gå härifrån. Man kan antingen börja fundera på flerkupong, eller så man kan lämna den analytiska hjärnan hemma och bara strecka på som en tokig – vi har ju råd med det nu. Eller så kan man strecka på med sans. Vissa risker med det, men åtminstone ingen risk att spräcka budgeten. Går man för flerkupong är det 1 Digital Bar, 2 Ytowns Carmen och 4 Corvina V.W. som gäller här. Streckar man på som en tokig, då är det helgardering som gäller i det här loppet som är det lågklassigaste, och därmed öppnaste loppet i omgången. Själv går jag på nio streck. Flera roliga med då, men inte fler streck än att man tvingas pruta någonting i de två sista avdelningarna.

GS75-6

Om vi fortsätter att resonera kring de tre vägarna man kan gå ser GS75-6 ut som så att det på en flerkupong är tre streck som gäller. Hästarna 2 Peak Princess och 4 Global Bodyguard, båda startsnabba, samt 9 Kinky Steel som borde få vinna ett lopp innan 2021 är över. Om man går någon av de andra vägarna (och vi har ju slagit in på strecka-på-hårt-med-sans-vägen) är det fem streck som gäller. Oavsett om man är tokig eller sansad. Jag kan helt enkelt inte se hur någon utöver dessa fem ska kunna vinna loppet.

GS75-7

Om ni har bestämt er för att det är flerkupong som gäller, då är det bara att spika 6 Use Face och hoppas att hon med skorna på är lika bra som hon varit i de två senaste starterna. Själv kan jag dock inte bortse från att hon gått barfota runt om i de tio senaste starterna. Hon har visserligen gått bra med skor tidigare, men att få på sig dom igen efter så många starter kanske blir lite av en chock? Det går ju att som Emil Zatopek gjorde, träna i pjäxor. Men han skulle ju aldrig drömt om att åka till OS med dom. Dessutom har jag bestämt mig att jaga skrällar på slutet.

Vi landar på 1 800 rader om vi helgarderar GS75-avslutningen. Det känns väl ändå överkomligt i en jackpott-omgång? Man kan ju gå ihop ett gäng och lämna in. Kan vi få en överraskning här och i GS75-5 kan det bli en hygglig slant att dela på. Vill man ändå gå lite kortare utan att spika Use Face föreslår jag streck på hästarna 1,2,4,10 utöver Use Face.


ANNONS: GS75-jackpott 3,7 miljoner i dag. Här kan du rygga Sportbladets andelssystem. [Extern länk]


Nicklassons tre bästa:


4 Leia Diablo (GS75-3)

Har bra chans att komma till ledningen. Garanterat svårslagen därifrån.


Om 5 Gerben (GS75-1) inte får något gratis tror jag att han är tuff nog att knäcka allt ändå.


5 Fluttershy A.F. (GS75-3)

Har visat att hon fattar vad travtävlingar går ut på. Gillas!

Per Nicklassons GS75-system

GS75-1: 5 Gerben (3, 4)

GS75-2: 5 Fluttershy A.F. (7, 2)

GS75-3: 4 Leia Diablo (5, 10)

GS75-4: 1, 2, 5, 7 (5, 1)

GS75-5: 1, 2, 4, 5, 6, 8, 9, 11, 12 (3, 10)

GS75-6: 2, 3, 4, 5, 9 (4, 2)

GS75-7: Alla tio startande (6, 10)

1 800 rader/1 800 kronor


ANNONS: GS75-jackpott 3,7 miljoner i dag. Här kan du rygga Sportbladets andelssystem. [Extern länk]


Av: 

Per Nicklasson

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Grand Slam 75-tips

Trav

Hästar