Här firar Goop den historiska segern i Paris

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

PARIS. Det har blivit det klassiska stället för att fira segrar i Prix d’Amerique.

Björn Goop smälte den historiska segern med de närmaste vännerna inne i centrala Paris.

– Nu ska vi skåla och ha roligt, det kommer att en hel del champagne, säger den 43-årige kusken.

När Björn Goop vann Prix d’Amerique med Face Time Bourbon insåg Giacomo Guerra vad han behövde göra.

Krögaren gjorde i ordning och öppnade sin annars söndagsstängda lilla italienska restaurang Da Giacomo.

Björn Goop med krögaren Giacomo Guerra
Foto: Mattias Karlsson
Björn Goop med krögaren Giacomo Guerra

Här firade finländske tränaren Jori Turja och italienske kusken Giampaolo Minnucci när Varenne vann sina två segrar i Prix d’Amerique, här har storheter som Jean-Michel Bazire och Jos Verbeeck firat.

Björn Goop firade där segern med Readly Express 2018.

Sportbladet på väggarna

Precis som då är Sportbladet enda media på plats, Giacomo Guerra hat satt upp klipp från Sportbladets bevakning för två år sedan på restaurangens väggar.

– Att få fira en sådan här seger är stort, att få fira den med sina närmaste vänner är ännu större. Nu ska vi skåla i champagne och äta god mat tillsammans, säger Björn Goop.

Det var faktiskt där också som Björn Goop laddade upp kvällen innan Prix d’Amerique med ett 30-tal hästägare och vänner.

Firandet efter segern kan beskrivas mer som ett stort spektakel än en vild fest.

Runt 15 av de närmaste vännerna är på plats – från Sverige, Finland, Frankrike, Italien och USA.

Pappa och mamma på plats

Pappa Olle Goop och mamma Annika Goop är med, Jori Turja är med.

– Utan Jori Turja hade Björn aldrig blivit den kusken han har blivit. Det var Jori Turja som en dag kom in i stallet och sa att Björn skulle få köra stor häst och på den stora banan när vi andra inte ville, säger Annika Goop.

– Utan segern med Readly Express hade jag aldrig fått köra Face Time Bourbon. För mig var segern med Readly Express väldigt speciell eftersom det var första gången och med en svensktränad häst och en svenskfödd häst, säger Björn Goop.

Foto: Mattias Karlsson
Björn Goop
Foto: Mattias Karlsson

– För mig är den här segern med Face Time Bourbon större och mer känslosamt. Det är så stort att Björn som svensk får förtroendet på en sådan fransktränad och franskfödd häst, säger Olle Goop.

Björn Goop blev alltså historisk genom bli den första svensken som har vunnit Prix d’Amerqiue två gånger – för två år sedan med Timo Nurmos-tränade Readly Express och nu med Sebastien Guarato-tränade Face Time Bourbon.

”Nygga” med på telefon

Framförallt är det många historier och höga skratt som dominerar firandet runt bordet.

Det är också sång, spelande på instrument och dans runt i restaurangen.

Hela tiden rullas också loppet om och om igen på tv-apparaten i lokalen.

Mamma Annika Goop utropar den första segerskålen, kompisen Fredrik Skoog stämmer upp i den svenska nationalsången eftersom den uteblev på Vincennes och Björn Goop själv håller ett tacktal på engelska för den internationella samlingen.

Kompisen och ishockeystjärnan Magnus Nygren var upptagen den här helgen med att spela match med Davos i schweiziska NLA både lördag och söndag, men ”Nygga” fanns delvis med under kvällen via facetime.

Blivit klassisk ramsa

Det som präglade hela den stora världsmetropolen den här söndagskvällen var det taktfasta skanderandet ”Goop!, Goop!, Goop!”.

Foto: Mattias Karlsson
Goop och tränaren Sebastien Guarato
Foto: Mattias Karlsson
Goop och tränaren Sebastien Guarato

Den hördes från publiken på Vincennes, den dunkade när Björn Goop anlände till firandet på stallbackscaféet, den hördes från blågula segerrusiga fans som drog längs boulevarderna och satt på brasserierna samt ekade upprepade gånger på vinnarkuskens eget segerfirande.

Efter att Björn Goop hade vunnit loppet var han ute och sprutade champagne på vännerna längs staketet och vakter fick hålla tillbaka bakom för publiken.

Pappa Olle Goop var uppe på segerpodiet och kramades.

– Det blir väldigt känslosamt att få uppleva min son vinna något sådant här och hyllas på det här sättet. Det blir helt andra känslor än när jag vunnit något själv, säger Olle Goop.

– För mig betyder det mycket att pappa är med och kan hyllas. Utan honom hade jag aldrig varit här och han har stor del i min karriär, säger Björn Goop.

Hyllas av fransmännen

På presskonferensen och under resten av segerfirandet hade Björn Goop på sig en blågul specialdesignad tröja som han hade fått av fansen.

– Ah, det var preparé där, säger konkurrenten Jean-Michel Bazire.

På stallbacken tog också segertränaren Sebastien Guarato och franske dominanten Jean-Michel Bazire en skål.

– Björn Goop har lärt sig väldigt snabbt att köra på Vincennes. Han har blivit min tuffaste konkurrent och han har också lärt mig saker, säger Jean-Michel Bazire.

– Björn Goop har imponerat stort på mig med sin utveckling. Han hittar alltid de rätta vägarna och tycks göra allt rätt hela tiden, säger Sebastien Guarato.

Över 600 missade sms

Det är sagt att Face Time Bourbon inte ska komma till Elitloppet på Solvalla i år men kommande år.

– Det är Sebastien Guarato och ägarna som bestämmer det. Men jag hoppas att de ändrar sig, jag vill gärna köra Face Time Bourbon i Elitloppet, säger Bjön Goop.

För Sportbladet visar Björn Goop upp sin telefon – den har över 600 obesvarade sms och över 300 missade samtal efter segern.

Under måndagen och tisdagen fortsätter Björn Goop att köra på det franska vintermeetinget på Vincennes i Paris.

Foto: Mattias Karlsson
Björn med pappa Olle Goop.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!