Starttiden för V75 ändras inte 2020

Förbundet om tävlingsstrukturen i framtiden

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Trots tuff kritik från de aktiva, hästägare och spelare.

Starttiden för V75, 16.20, står kvar även 2020.

– V75 med vidhängande Svenska Travligan visas året runt på en mycket attraktiv sändningstid mellan klockan 18 till 19 på lördagskvällar i Sveriges största tv-kanal TV4, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Den 15 augusti 2015 ändrades starttiden för V75 från 14.30 till 16.20.

– Det främsta skälet är att människor har största möjliga tid för nöjen och fritid den tiden, sa ATG:s vd Hasse Skarplöth till Trav365 då.

Ämnet var- och har varit flitigt debatterat och många aktiva, hästägare och spelare har varit skarpt kritiska till beslutet.

”Utvecklas positivt”

Nu har förbundet Svensk Travsports styrelse har beslutat om tävlingsstrukturen 2020 för de sport- och spelmässigt mest betydande koncepten.

Starttiden för V75 ligger kvar, 16.20.

– V75 med vidhängande Svenska Travligan visas året runt på en mycket attraktiv sändningstid mellan klockan 18 till 19 på lördagskvällar i Sveriges största tv-kanal TV4. Tävlingarna når en bred publik och har stor betydelse för att skapa intresse för travsporten. Den exponeringen är unik i världen och den ska vi vara mycket rädda om. Onsdagarna är vår näst bästa dag och Xpress-konceptet utvecklas positivt, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola, i ett pressmeddelande.

”Vårt ansvar...”

– Det är vårt ansvar att travsporten fortsatt ska vara en stor professionell verksamhet, där många människor ska kunna ha travsporten som yrke i olika former. Då krävs en stabil ekonomi med stora intäkter. Spelformerna V75 och V86 är motorn i travsporten och våra beslutande och rådgivande forum, i alla led, är eniga om att vi fortsatt ska värna om goda förutsättningar för intäkter från spel. Det framstår tydligare än någonsin nu när spelmarknaden omreglerats utan att finansieringsfrågan för travsporten lösts utan fortsatt utreds av staten, säger Marjaana Alaviuhkola.

Under 2019 har huvudstadsbanan Solvalla haft egen tävlingskväll på tisdagar. Det ändras till nästa år. Då får Solvalla tillbaka onsdagar som sin huvuddag. Det förändras även i upplägget kring V86 Xpress den tävlingsdagen.

– Tisdagarna har inte blivit den framgång Solvalla siktat på, trots att banan gjort ett bra jobb och verkligen försökt. Att Solvalla går tillbaka till onsdagar tror jag stärker både sport och spel. Med V86 följer ett medialt fokus och allmänt intresse som är svårt att skapa en vanlig vardagskväll, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

I övrigt kommer Solvalla att tävla mer flexibelt och handplocka bra kalenderplatser för att kunna erbjuda lämpliga tider till olika besökarkategorier. Några fredagsluncher, några söndagar och några vardagskvällar, skriver man i pressmeddelandet.

Det så kallade Xpress-upplägget på onsdagar där två banor delar på ansvaret för spelformen V86 kommer att vara kvar i samma omfattning som 2019. Storbanorna tar huvudansvaret för Xpress, och Solvalla tävlar varje onsdag kväll. Under sommaren turas flera banor fortsatt om att arrangera sommaronsdagar med V86 utan Xpress.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN