”Jag tycker dom är ute och jagar småmyggen”

Travkusk avslutar sin karriär i protest mot domarkåren

Uppdaterad 2020-09-26 | Publicerad 2020-09-23

Travkusken Emil Engvall, 37, blev avstängd i två veckor för felaktig drivning.

Nu väljer han att sluta som kusk i protest.

– Jag har fått nog och lägger nu hjälmen på hyllan, säger han till Trav365.

Under tisdagens travtävlingar från Axevalla avgjordes ett uttagningslopp till amatör-SM.

Distansen var 2 140 meter med bilstart – med ett förstapris på 30 000 kronor.

Amatörkusken Emil Engvall körde proffstränaren Anders Svanstedts femårige valack Cool McQueen från innerspåret (Lopp 7, V64–4).

Efter en invändig resa hände något 300 meter kvar som fick domarna på banan att reagera.

”Tar upp bägge tömmarna”

– Jag tar upp bägge tömmarna utan pisken. Jag vet vad reglementet säger men vissa saker kan man släppa och vissa saker inte. Man får inte göra så men jag tycker ibland att man måste titta på en helhetsbedömning. Många gånger gör du fel som kusk i stridens hetta och då är jag den förste att veta det och accepterar det. Men väldigt många gånger tycker jag inte det är befogat, säger Emil Engvall till Trav365 och utvecklar sitt resonemang:

– Ser man på övriga loppet så driver jag inte något under upploppet och det finns inget i övrigt att anmärka på. Jag tycker att man borde kalla mig och berätta att de hade koll på det. Jag tycker det känns som att de jagar småmygg när de ska döma på det här sättet.

”Kör mitt sista lopp på fredag”

Domen för Emil blev en avstängning i två veckor och 1 500 kronor i böter.

Nu har amatören fått nog och slutar som kusk.

– Jag lägger hjälmen på hyllan och kör mitt sista lopp på fredag. Jag har fått nog och den här senaste domen var droppen som fick bägaren att rinna över. Jag hoppas detta kan leda till en diskussion hur vi ska ha det på banorna. Jag tycker även att det ofta är vi mindre kuskar som blir hårt straffade

– I det här fallet känns inte avstängningen relevant enligt mig. Jag vet vad reglementet säger men det här känns inte rätt, utan det är också en bedömning som görs. Det var ingen pisk inblandad men hade jag använt den hade det inte blivit några böter eller bestraffning. Vad är snällast mot hästen, en lätt klatsch med två tömmar eller ett spörapp.

Emil vill vara tydlig att kritiken inte ska riktas mot Axevalla som bana eller mot någon enskild domare.

– Det här är vanligt förekommande på många banor. Jag upplever att de ska plocka oss små kuskar och det här är inte första gången. En bana som Färjestad sköter det riktigt snyggt med en bra dialog, där borde fler ta efter. Jag är bara en liten amatör och det kanske inte är någon som bryr sig om vad jag säger men jag vill inte tävla längre, trots att det egentligen är det roligaste jag vet.

– Många gånger jag åker ut på en bana känns det nästan förutbestämt att de ska plocka mig för någonting. Jag vet ju inte hur det ligger till men att åka ut med en sån känsla, det ska man inte behöva göra. Jag har länge irriterat mig på det här och nu fick måttet vara rågat. Det är inte riktat mot någon särskild domare utan jag ser detta i ett större perspektiv.

”Kan inte se allt i svart eller vitt”

37-åringen är väl medveten om att domarna inte har något lätt jobb och att de har reglementet att följa.

– Det är tufft att döma men jag menar att man inte kan se saker i svart eller vitt. Jag tror att de behöver tänka om och någonstans göra en helhetsbedömning. Det har hänt många tråkigheter med utländska kuskar som betett sig illa mot hästarna men det är ju en helt annan sak och nivå. Jag har även blivit hårt straffad för de nya licensreglerna som också bidrar en del till att jag nu lägger av.

– Det jag menar är att som det känns just nu är du rädd att åka ut i lopp och ändå är jag relativt erfaren gentemot många andra amatörer. Det är klart vi är tävlingsinriktade men just nu är jag mer rädd för att köra som jag vill, för att det döms som det görs. Jag hoppas detta ändå kan skapa en diskussion kring detta.

Domaren: Det är förbjudet

Den ansvarige domaren den här kvällen på Axevalla var Dick Sjöberg.

Han minns vad som hände och berättar om domslutet och den efterföljande påföljden.

– 300 meter kvar så lyfter Emil båda tömmarna, tar sedan ner dom för att efteråt driva på hästen. Det är förbjudet att driva med tömmarna och det är också därför vi dömer som vi gör. För några år sedan kom en skärpning att du inte får driva med båda händerna över axelhöjd. Det är så här reglerna ser ut, säger Sjöberg och fortsätter:

– Det här med enhandsdrivningar har den senaste tiden varit på tapeten och vi som domare har fått tydligare regler och direktiv från ST. Man vill få bort detta och strävar efter en nolltolerans. Det kan faktiskt bli så att det kommer skärpas ytterligare. Det här är något vi tagit upp på våra konferenser. Vi är väldigt måna om våra hästar.

Dick Sjöberg berättar att de inte gör skillnad på kuskar och vill även förtydliga att just drivningar inte är en bedömningsfråga.

– Det spelar ingen roll för oss vem som gör vad. Häromdagen var det Björn Goop som var missnöjd och gick ut på sociala medier och var upprörd. Det kan hända vem som helst. När det kommer till olika situationer i loppen som trängningar och andra moment kan vi göra en bedömning men när det kommer till drivningar så kan vi inte göra det. Då måste det bli så här.

Påföljden för Emil Engvall blev två veckors avstängning och 1 500 kronor i böter.

– Bötesbeloppet blir ju det samma oavsett vilken kusk som kör men just avstängningstiden varierar en aning. Det finns olika kategorier och det spelar in hur många lopp du kör. Det finns ett så kallat belastningsregister där vi tittar tillbaka där antal körda lopp spelar stor roll i hur lång tid vi går tillbaka, säger Dick Sjöberg.

”Snällaste drivningen i hela loppet”

Hästen Cool McQueen tränas av Axevalla-proffset Anders Svanstedt.

Efter att ha sett loppet flera gånger i efterhand ger han sin syn på vad som hände.

– Först måste jag säga att enligt reglementet får man inte göra en sån dubbelhandsdrivning men samtidigt är det den snällaste drivningen i hela loppet. Min häst har inte på något sätt kommit till skada. Kusken gjorde totalt sett ett mycket bra helhetsintryck och det var ingen hård drivning, säger han och fortsätter:

– Vissa mer erfarna kuskar kan hitta sätt som får det att se snyggare ut men det är ju för hästen reglementet ska vara utformat för hoppas jag. Med dagens teknik med kameror så tycker jag för övrigt inte att domarna behöver vara så snabba. De har ingen deadline så de kan vänta lite så det blir rätt.

Emil Engvall fick 1 500 kronor i böter och två veckors avstängning

Följ ämnen i artikeln