”Jag grät en bra stund efter V75-segern...”

Kevin Gondet vann under lördagen två lopp på Bergsåker och upplevde sin hittills största dag på en travbana

Uppdaterad 2021-04-24 | Publicerad 2021-04-20

Franske Kevin Gondet följde sitt hjärta och flyttade till Sverige.

I lördags tog amatören sammanlagt två tränarsegrar på Bergsåker.

– Jag grät en bra stund efter segern med Fighter Lady, berättar han för Trav365.

Lördagen kom i mångt och mycket att handla om kallblodsduellen mellan Månlykke A.M. och Odd Herakles, samt Who's Whos magnifika spurtseger i högsta klassen. Dagens gladaste segrare var dock en 33-årig fransman som med små medel uträttade stordåd på sina gamla jaktmarker.

Kevin Gondet tog lite i skymundan av de stora elefanterna sin allra första seger på V75. Som om inte det var nog så vann han även ett lopp utanför rikstotospelet. Med två dagssegrar spöade han stornamn som Björn Goop, Daniel Redén och Timo Nurmos. 150 000 kronor in till glada hästägare och det var också mer pengar än vad stallet drog in totalt under 2018 och 2019. Och lita på att amatören, som har sin bas på Svärdbro Gård i Tystberga, är här för att stanna.

– Jag går proffstränarkursen på Wången och målet är att utöka min verksamhet. Just nu finns det sex hästar i stallet men sammanlagt 15 boxar, så om någon ny ägare, fransk eller svensk spelar ingen roll, vill höra av sig är de välkomna. Jag har fina träningsmöjligheter på gården, säger Kevin till Trav365.

Kevin älskade allt med Sverige

Han började redan som ung grabb med ponnyhästar och har genom åren arbetat åt flera framgångsrika franska travtränare som Christian Bigeon, Matthieu Mottier och Romain Larue. 2007 gick dock flyttlasset till Sundsvall och Robert Bergh.

Hur hamnar en ung fransman som du i Sverige och Sundsvall?

– Jag kände inte till mycket om landet men i samband med mina studier gavs möjligheten att resa vart jag ville och när Sverige kom på tal var det bara: "Let's go!". Om kylan besvärade mig? Inte alls, jag älskade allt. Staden, universitetet och... tjejerna, säger Kevin och skrattar.

– Tanken var att stanna hos Robert i sex månader, men istället blev det drygt tre år. Jag trivdes jättebra hos honom och han lärde mig väldigt mycket om hästar. 2011 var det dock dags att gå vidare i livet och jag flyttade tillbaka till Frankrike där jag arbetade åt flera topptränare, bland annat på Grosbois.

Kärleken till Sverige, eller rättare sagt till en svensk kvinna som han lärt känna på en fest, fick dock honom att följa med tillbaka och sedan 2018 trampar han svensk mark för andra gången i livet. I lördags upplevde han sin hittills främsta dag i livet och han minns med glädje tillbaka på den där magiska dagen då namnet Gondet blev synonymt med ren och skär lycka.

– Segern med Accord Marjacq kom inte som någon överraskning för mig, och då var jag samlad, men när Fighter Lady vann kom känslorna. Jag grät en bra stund. Stressen var borta och då släppte allt. Kuskarna gjorde precis som jag hade hoppats och efter tävlingarna har många gratulerat mig till framgångarna.

Blev det till och med några glas champagne?

– Nej, aldrig när jag jobbar och vi travtränare gör ju det varje dag. Men jag har säkert sett loppet 50 gånger och blir lika känslosam varje gång. Det är givetvis väldigt stort för en liten tränare som jag att vinna på V75 och dessutom leasar jag Fighting Lady. Det var via vännen Maxime Marais jag fick nys om henne och kom då i kontakt med ägaren, som letade efter en tränare i Sverige. Jag fick se några lopp som den gjort i Schweiz och visste direkt att jag ville ha Fighter i mitt stall. Sedan hon kom till mig har jag gjort en del förbättringar och just nu känner jag bara stolthet över min egen insats som tränare.

Inom kort anländer en fransk topphäst

Kevin genomför intervjun på engelska men försöker lära sig det svenska språket. På frågan hur bra det gått hittills svarar han:

– "Inte bra". Jag kan en del men har svårt att förstå vad andra säger.

Inom kort anländer en mycket spännande fransk häst till Kevins stall, nämligen Gelati Cut som så sent som i lördags slutade tvåa bakom topphästen Gu d'Heripre. Tränaren Romain Larue skickar upp sin femårige adept med två stora mål i sikte: finalen av Paralympiatravet, samt Harper Hanovers lopp under Elitloppshelgen.

– Hästen ska stå hos mig efter loppet på Åby och jag tror att han kommer att passa riktigt bra på svenska banor. Det är en mycket stark häst och han ska passas tidigt i alla sällskap. Anledningen till att Gelati Cut kommer just till mig är för att jag är god vän med tränaren, och dessutom ska Romains pappa stanna i Sverige under tre veckors tid för att se över träningen.

Det är därmed mycket möjligt att Sundbyholms-amatören, med endast sex hästar i stallet, kommer att ha bråda dagar under Elitloppshelgen. Fighter Lady är klar för Klass I-finalen, Gelati Cut testar lyckan i Harpers och så hoppas man kvala in Accord Marjacq till montéeliten.

– Jag har haft den helgen som mål i snart tre månaders tid, låt oss hoppas att det går bra. Travet är mitt liv. Eftersom jag gör allt själv i stallet så jobbas det oavbrutet. Vad jag gör på fritiden? Ägnar mig åt mina hästar förstås.

”Jag tycker inte att de dömer rättvist”

Tyvärr lär vi dock inte få se Kevin varken i sadeln eller i sulkyn i något större lopp på ett bra tag framöver, han har nämligen inte några positiva erfarenheter av den svenska domarkåren.

– Jag tycker inte att de dömer rättvist. Vi yngre kuskar, och framför allt av utländsk härkomst, straffas ofta mycket hårdare än de svenska proffsen. Jag har fått flera avstängningar genom åren. En gång blev det tre veckor, en annan nio. Dessutom har de diskat mig och även utdelat böter. Vi är ju inte miljonärer som håller på med sporten och har inte råd att betala böter så ofta. Och när man delar ut långa straff till oss yngre så fråntas vi möjligheten att utvecklas som kuskar. Dessutom brister det i kommunikationen mellan oss aktiva och de som dömer oss. De ringer inte ens oss för att höra vår sida av det som inträffat. Av den anledningen väljer jag att fokusera på att träna häst och allt som oftast överlåta styrningarna till andra, avslutar Gondet.

Följ ämnen i artikeln