Verbeeck: ”Skiter i att alla kallar mig idiot”

Efter helgens händelser: ”Jag kommer inte till Sverige och kör mer”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Bespottad och hatad i Sverige efter Elitloppet - här förklarar Jos Verbeeck hur han ser på saker och ting - och deklarerar: ”Jag kommer inte tillbaka till Sverige”.
Foto: Casper Hedberg
Bespottad och hatad i Sverige efter Elitloppet - här förklarar Jos Verbeeck hur han ser på saker och ting - och deklarerar: ”Jag kommer inte tillbaka till Sverige”.

Han är den mest bespottade Elitloppskusken någonsin.

Här berättar Jos Verbeeck, 62, hur han uppfattade all dramatik under söndagen på Solvalla och svarar på den massiva kritiken efter miljonloppet.

– Elitloppet är inget klassiskt lopp längre. Förra årets start med Bold Eagle och nu fick vi vara ute på banan i 20 minuter för att Readly Express skulle hyllas, det stressade upp min häst. Så kan det vara på en landsortsbana, men inte i Elitloppet, säger han.

Den omtalade belgiske kusken, nu 62 år, har vunnit Elitloppet två gånger, 1993 med Sea Cove och 1999 med Remington Crown.

Men det är inte dessa segerlopp som etsat sig fast hos den svenska travpubliken.

Det är Jos Verbeecks fräna körstil och för bravaderna utanför travbanan.

2003, efter att ha blivit fyra i Elitloppsfinalen, gav han sig ut i Stockholm på fest och på kvällen, i en taxi hem, ska han ha gett sig på chauffören. Han blev häktad – och riskerade fängelse – men han friades senare i Solna tingsrätt.

I Frankrike, där han vunnit alla storlopp man kan vinna, är han sedan 2015 inte välkommen.

Anledningen: skattebrott.

– De på franska förbundet är clowner, säger Jos.

Pikarna inför finalen

I år kom han till Elitloppet som anlitad att köra en av världens bästa hästar, tillika en av favoriterna till slutsegern, segermaskinen Aubrion du Gers, tränad av mästertränaren Jean-Michel Bazire.

Jos Verbeeck skickade sin häst till ledningen i försöket och vann i överlägsen stil.

I vinnarcirkeln var 62-åringen, som gjort sig känd som en riktig playboy-kusk, sig själv.

– Jag kör en Ferrari, han kör en Citroën, sa han och åsyftade Kenneth Haugstads häst Heavy Sound som utmanade på utsidan, men som galopperade som slagen in på upploppet.

I lottningen av startspåren i finalen fick Verbeeck välja först. Han tog spår 1 och drog till med ytterligare en pik: ”Lycka till, ni andra”.

”Readly Express var halt...”

Det är det som sedan hände i själva finalen som gjort Jos till den mest bespottade Elitloppskusken någonsin.

Men enligt ikonkusken började dramat redan innan hästarna kom upp på banan till finalen.

– Direkt efter försöksloppet var Readly Express halt. Jag såg det själv. Han värmde upp tre gånger, men blev inte bättre. Det är en bra häst, han har vunnit allting, du provar inte att starta en häst som är halt, om den haft en så stor karriär.

Readly Express kördes ut på banan. Men efter flera provstarter blev han struken för hälta. Då körde Björn Goop in framför den stora Solvallapubliken och lät dem hylla hästhjälten.

– Det var ett val av mig att ta den vägen för ett ordentligt avsked. Readly Express fick ta emot hyllningarna, han förtjänade en avtackning – starten försenades men jag tyckte att det var värt det för alla inblandade och publiken, säger Björn Goop.

Verbeeck håller inte med.

– Vi blev stående på banan alldeles för länge och min häst blev väldigt nervös, han pullade och gick inte iväg i perfekt trav, så jag kunde inte ladda med honom. Det här är inget gnäll bara för mig, alla hästar fick vänta för länge på starten.

– Förra året fick Bold Eagle gå iväg i en falsk start, nu i år detta med Readly Express, sånt får inte hända i Elitloppet. Det är inget klassiskt lopp längre. Det kan få hända på en landsortsbana, men inte i Elitloppet två år i rad. Jag är inte domare, men de skulle naturligtvis ha tagit bort Readly Express direkt, säger Verbeeck.

”Bazire betalar mina böter – det bekommer mig inte”

Dramatiken tog inte slut där. Aubrion du Gers kunde inte försvara sitt innerspår i starten och blev fast på innerspår.

Men med ett varv till mål drog Jos ut sin häst i andraspår och störde Next Direction.

– Jag rörde inte benen på hästen. Kihlström såg att jag var på väg ut, då hade jag en lucka, då tog han upp rejält, han är smart, jag har inget problem med det, men det fanns en lucka.

Fanns det verkligen en lucka, på bilderna ser det tajt ut?

– Den finländske kusken satt och sov, så jag tog mig ut, när han såg det så försökte han sätta dit benen igen.

Domarna tyckte annat och gav Jos 10 000 kronor i böter och körförbud i tre dagar för snäv körning.

– Bazire betalar mina böter, det bekommer mig inte, säger kusken.

Sociala medier kokade över efter incidenten och många ansåg att Aubrion du Gers borde ha diskats.

– Jag har läst massa grejer, bland annat tweets från Johan Untersteiner. Han kan säkert träna hästar, men att köra? Där får han gå tillbaka till skolan. Han är väl inte polis? Hans jobb är väl att köra? Det är normalt, svenska tränare och kuskar gillar inte mig, det är inte mitt problem. Alla utländska aktiva som kommer till Sverige får kritik. Det är bara avundsjuka och avundsjuka är farligt.

Du har fått mycket skit i alla olika forum, hur tar du det?

– Jag skiter i att alla kallar mig idiot. Jag sov väldigt bra i söndags natt.

Förstår du att du straffas när du går ut?

– Alla skulle göra likadant. Goop fick blommor efter loppet, mig gör dom till Al Capone. Jag skiter i det. När man har en häst som har chans på segern, alla har spelat, då vill man visa respekt för spelarna och göra sitt yttersta för att vinna. Det är min uppfattning.

”Nu är det slut”

Vi går vidare i loppet. Från andra ytter skickade Verbeeck iväg Aubrion du Gers i tredjespår in på upploppet. Stjärnhästen spurtade ettrigt, men nådde inte vinnaren, jätteskrällen Dijon.

Men hur var travet över mål?

Domarna dröjde länge med resultatet då vinnaren var i misstänkt passgång (fel gångart) över linjen.

Men efter lång väntan fick han behålla segern.

Jos reaktion:

– Jag gillar tränaren och kusken han är ung och lovande och jag är glad för hans skull. Men hästen är ju i passgång. Alla höll med mig efter loppet. Jag pratade med John Campbell (legendarisk amerikansk kusk) och han sa att det finns passgångarlopp i USA och Australien och även i Europa nuförtiden. Normalt ska ju hästen bli diskad och vi vara vinnare. Reglerna i Sverige ändras hela tiden, man fattar ingenting, men tydligen är det okej med passgång.

Kommer du tillbaka till Sverige?

– Nej, jag kommer inte tillbaka till Sverige. Nu är det slut.

Om du får frågan av Bazire att köra Elitloppet igen nästa år, då tackar du nej?

– Ja. Han förstår mig. Det är ju lika med honom, han kommer inte till Sverige och kör. Jag kör inte för pengarna längre, jag kör för nöjes skull.

Ja, hur är upplägget för dig nu?

– Jag reser två-tre dagar i veckan, kör i Spanien, Malta, Tyskland, Schweiz och Belgien. De betalar biljetter, hotell och flyg till mig så får jag lite pengar för att komma och köra. Jag tävlar för nöjes skulle som sagt, jag har inga problem med pengar, jag har långt hår, jag lever livet!

Varför får du köra Bazires hästar utanför Frankrike, du är ju inte i hetluften längre?

– Alla trodde att vi var konkurrenter i Frankrike, men vi har alltid varit vänner. Jag är den som har hjälpt honom mest och Jean-Michel glömmer inte sånt. Första gången han var ute i Paris, det var med mig, ha ha! Det var längesen…

– När han drabbades av stroken var jag en av de första som hälsade på honom på sjukhuset. Jag har stoppat en häst som kastade ur honom och riskerade livet för honom, och han har gjort likadant för mig. Vi stör ingen, vi snackar inte skit, som svenskarna...

Publicerad:

LÄS VIDARE