Hästar

Marcus Melander: ”Hade inte gått utan dom”

27-åringen gör braksuccé i USA

Av: 

Trav365

På lördag kan Marcus Melander vinna Hambletonian
På lördag kan Marcus Melander vinna Hambletonian

TRAV

Marcus Melander, 27, gör braksuccé i USA och har redan kört in åtskilliga miljoner dollar.

På lördag kan han vinna världens mest prestigefulla travlopp för treåriga varmblod – Hambletonian .

– Jag är väldigt tacksam för de hästägare jag har som har valt att satsa på mig, utan dom hade det här aldrig gått, berättar Marcus Melander.

Det var under 2014, då endast 21 år gammal, som Marcus Melander lämnade tryggheten i Sverige för att satsa på en tränarkarriär i USA. Sedan har det gått fort. På kort tid har Marcus Melander gjort sig ett aktat namn i den amerikanska travsporten och på lördag kan han vinna Hambletonian – världens största travlopp för treåriga hästar. Storloppet, med 500 000 dollar till vinnaren, avgörs på Meadowlands Racetrack i New Jersey.

I en intervju på ATG Play berättar Marcus Melander om framgångarna, och om lördagens storlopp Hambletonian, där Marcus Melander har Greenshoe, Green Manalishi och Gimpanzee.

”Utan dom hade det inte gått”

Marcus Melander har drivit rörelsen i USA i fem år och på kort tid skaffat sig en stark position, han har redan vunnit flera storlopp och kört in åtskilliga miljoner dollar. Så sent som i fjol vann Cruzado Dela Noche VM-loppet i New York och tjänade 500 000 dollar.

– Egentligen har det gått ganska fort, och jag är väldigt tacksam för de hästägare jag har som har valt att satsa på mig, utan dom hade det här aldrig gått, berättar Marcus Melander.

På hästgården i USA får han hjälp – av hela sin familj. Syster Mikaela är hästskötare, bror Mattias är second trainer, pappa Mikael gör allt från att sladda banor till köra häst, mamma Madelene är lite allt-i-allo och kompisen från tiden hos Stefan Melander i Enköping, Marcus Schön, är också second trainer.

– Vi umgås hela tiden och alla bor på gården, och vi planerar och lägger upp allting tillsammans, säger Marcus Melander om sin familjeverksamhet.

”Börjar få ganska mycket respekt”

2001 vann Marcus Melanders farbror Stefan Melander Hambletonian med Scarlet Knight, och på lördag kan Marcus göra samma sak – redan som 27-åring och med bara fem år på andra sidan Atlanten. I USA finns inget travlopp som är lika åtråvärt som Hambletonian.

– Det började 2014 med att vi köpte några unghästar och vi hade väl nio-tio hästar första året, och de gick bra framåt sommaren och sedan fick jag in någon häst till i den vevan. Folk fick väl upp ögonen för mig och sedan rullade det bara på, berättar Marcus Melander.

Succén för den unge stjärnsvensken har så klart gett ringar på vattnet.

– Jag tror de börjar få ganska mycket respekt för mig, framför allt de sista två åren. Vi har haft mycket fina hästar och vunnit stora lopp, och jag har fått ganska mycket respekt, berättar Marcus Melander.

Greenshoe är den som på förhand kanske har den bästa segerchansen i Hambletonian från Marcus Melanders stjärnstall, den treårige hästen delägs bland annat av Hasse Backe, Lasse Granqvist och Unibet-grundaren Anders Ström. En häst som hyllats något enormt.

– Det är utan tvekan den snabbaste häst jag någonsin har suttit bakom, berättade Marcus Melander nyligen för Trav365.

Publisert:

LÄS VIDARE

– Bestämt mig för att ligga jävligt lågt

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hästar

Trav

Stefan Melander

USA

Hasse Backe