”Det är bara att stänga av hjärnan och köra”

Per Lennartsson i hetluften under Derbykvalen • Ersätter avstängde Robert Bergh • Får köra Power och Hail Mary

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Maria Holmén, Lars Jakobsson / TR BIlD
Per Lennartsson kör bland annat Hail Mary för avstängde Robert Bergh i Derbykvalen

TRAV

Robert Bergh är avstängd under tisdagens Derbykval på Jägersro.

Ersättaren Per Lennartsson får köra båda förhandsfavoriterna Power och Hail Mary.

– Jag gör det bästa av situationen och bryr mig inte så mycket om vad andra tycker, säger den 54-årige kusken till Trav365.


ANNONS: Extra V75 i kväll – här kan du andelsspela med Sportbladets experter. [Extern länk]


Under tisdagen är det stor kvalkväll med V75-tävlingar från Jägersro.

Traditionsenligt ska fyraåringarna göra allt de kan för att nå en plats i den åtråvärda finalen som avgörs söndagen den 6 september.

Det körs tolv lopp under tävlingskvällen och förutsättningarna är glasklara – de två främsta tar sig till final.

För de fyraåriga stona gäller Derbystoet och för de fyraåriga hingstarna och valackerna är det Svenskt Travderby som hägrar.

Får köra Power och Hail Mary

Åby-tränaren Robert Bergh har tolv hästar till start i kvalen, men då han själv är avstängd ersätts han bland andra av Per Lennartsson.

Eskilstuna-tränaren får förtroendet att köra sju hästar från Bergh och mest fokus blir det naturligtvis på förhandsfavoriterna Power och Hail Mary.

– Det ska bli jättekul att köra dessa fina hästar på tisdag. Det är den här typen av tävlingsdagar jag gillar att åka på. Det är inte lika roligt alla gånger och åka till Örebro en vanlig vardag. Det ska bli oerhört stimulerande.

Känner du någon press att du måste kvala in storstjärnorna från Berghs stall?

– Jag kan ärligt säga att jag inte gör det. Jag känner heller inget tryck utifrån utan det kan gå bra eller det kan också gå åt skogen. Jag har fått frågan om att köra vilket jag uppskattar väldigt mycket men i övrigt bryr jag mig inte vad folk tycker. Jag försöker göra det bästa av det. Jag har stressat upp mig tidigare och det hjälper inte.


ANNONS: Extra V75 i kväll – här kan du andelsspela med Sportbladets experter. [Extern länk]


”Bara stänga av hjärnan och köra”

2019 års Kriterievinnare Power startar i den femte avdelningen på V75-spelet och har dragit spår ett bakom bilen – över distansen 2 640 med bilstart.

– Jag har aldrig kört honom men jag vet ju att det är en klassig häst. Senast på Åby visade han att han kunde öppna bra och tog sig till ledning i ett tidigt skede. Jag vet att de andra kommer göra allt de kan för att hålla oss instängda men jag ska göra ett försök att ladda iväg ordentligt, säger Lennartsson och fortsätter:

– Jag är övertygad om att Bergh har honom bra i ordning och jag tycker han gjorde det bra senast på Åby. Det är alltid svårt att spekulera på förhand om spetskörningen. Det är bara att stänga av hjärnan och köra, men man får aldrig bara ha en plan A.

I V75–6 ska Hail Mary försöka ta sig till final från spår nio bakom bilen.

– Även han är en klassig häst som jag kört vid ett tillfälle tidigare i våras då vi vann. Han har fortsatt levt upp till förväntningarna och jag ser fram emot att få köra honom igen. Jag hoppas vi inte hamnar för långt bak direkt men det är klart att jag tycker han ska räknas tidigt.

Du har även med dig två hästar från ditt eget stall. Hur är läget där?

– I den första avdelningen (V75–1) ska Cyrano De B. starta från ett hyfsat femtespår. Jag var mycket nöjd med honom senast då han avslutade bra med full fart över mål. Är Aetos Kronos så där bra som han kan vara då blir det svårt att vinna men han har ju inte fått till det på slutet. Jag är nöjd med min häst och tycker vi ska kunna vara med där framme.

– Den andra som jag har i den tredje avdelningen (V75–3) är Juncio Boko. Tyvärr tråkigt läge igen och får svårt att blanda sig i segerstriden och även att ta sig vidare till final. Han trivs bäst där framme så läget är extra jobbigt och jag ligger lågt på förhand.

Per Lennartsson har nyligen gått en tuff kamp mot prostatacancern men känner sig i dag frisk och mår bra.

– Jag tycker jag har repat mig bra. Jag ska på efterkontroll inom kort men som det känns just nu är det inga problem.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!