”Brukar säga till folk att jag har sommarlov”

Stefan Persson trivs med nya tillvaron • Tog storseger i E3

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Stefan Persson efter E3-segern med Jerry Riordans Globalizer.

TRAV

I fjol slutade Stefan Persson, 47, som travtränare  – efter många år.

Nu gör han succé som kusk och i lördags vann han E3 med 950 000 kronor i förstapris.

– Jag brukar säga till folk som frågar att jag har sommarlov, skrattar Stefan Persson.

Det var den 1 september i fjol som Halmstadstränaren Stefan Persson valde att sluta som professionell travtränare, vid den tidpunkten hade han 33 hästar på sin träningslista. Istället skulle han bli anställd privattränare åt Holm Hästgården AB utanför Halmstad.

Nu slår han rekord som kusk och i lördags vann han storloppet E3 på Rommetravet med Jerry Riordans Globalizer.

”Många förstår inte hur det faktiskt är”

Stefan Persson har hittills i år kört in 6,5 miljoner kronor som kusk, det är redan knappt två miljoner kronor mer än i fjol – och det bästa resultatet någonsin som kusk för Persson. 559 styrningar har resulterat i 66 segrar.

– Jag trivs väldigt bra med min nya tillvaro, det tycker jag absolut. I dag har jag till exempel varit ute hos min bror Håkan K Persson och kört häst hela dagen, det är ju inga tävlingar för mig i dag. Det har fungerat bra för mig i år, jag får köra fina hästar och jag har det bra nu, säger Stefan Persson och fortsätter:

– Jag brukar säga till folk som frågar att jag har sommarlov nu, det känns så jämfört med det liv jag levde under 20 år tidigare.

Kan du utveckla?

– Jag tycker jättemycket om att träna häst, därför är det kul att jag som i dag varit ute hos brorsan hela dagen och kört och ibland är jag hos Hanna Lähdekorpi och ibland hos Robban så jag får den biten också. Jag gör väl i stort sett samma saker som innan men det är så mycket med att vara tränare och det är mycket problem som jag slipper nu. Även om alla förstår att det är slitigt att vara travtränare så tror jag inte att många förstår hur slitigt det faktiskt är. Man får lägga ner så enormt mycket jobb och det är mycket problem som dyker upp med hästar som skadar sig, hästar som flyttar med mycket mera, och det är mycket. Jag trivs jättebra med min tillvaro i dag och det känns som jag jobbar halvtid jämfört med innan.

Stefan Persson vinner E3 med Globalizer.
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Stefan Persson vinner E3 med Globalizer.

Kan få konkurrens – av sonen

Bra i sulkyn som kusk går det också, som tidigare nämnt. Segerprocenten ligger visserligen på tolv procent, men inkörda prispengar placerar honom på plats 14 på Sverigelistan före flera namnstarka konkurrenter. I lördags tog han också en storseger i E3-finalen på Romme med Jerry Riordans Globalizer.

– Det var trevligt så klart, men det var också väldigt överraskande. Jag visste att hon är bra och hon gör alltid bra lopp, men det var ändå överraskande att vi kunde vinna från spår tolv, säger Stefan Persson och berättar om loppet:

– Vi kom rätt bra igenom från start och sedan var det tufft tempo där framme hela vägen så jag kände att vi hade bra möjligheter att få med oss fina pengar hem, men sedan löste det sig perfekt för oss i sista sväng och när jag väl kom ut kände jag att jag hade mycket att köra med och då kände jag rätt snabbt att det skulle lösa sig.

Stefan Persson kan framöver komma att få konkurrens i travloppen, det av sonen Alex Persson, 17, som i juli började köra travlopp. Alex Persson är också löpningsreferent på Vaggeryd.

– Löpkörningen har börjat lite så där för honom, men det är bättre att det börjar så än att det går för lätt från början. Sedan tycker jag att han har blivit väldigt duktig på att referera travlopp, det har han tagit snabbt. Han har ju Vaggeryd som sin bana men kör även lite på andra ställen. Men det är inte bara trav för hans del, han har precis börjat idrottsgymnasium där han går handboll, berättar Stefan Persson.

Vad blir det för Alex framöver, handboll eller trav?

– Det vet jag inte, och det spelar ingen roll heller. Jag är bara väldigt glad att han kommit in på ett bra gymnasium och att han har flera olika intressen. Han har en bred kompiskrets med mycket kompisar och han har mycket att göra istället för att vara ute på dåligheter. Han har saker att göra som han trivs med och det är jag väldigt glad över, sedan får vi se vad han vill göra i framtiden. 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Stefan Persson med familj på Hästgalan.
Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN