Edlund: ”Brukar vara fantastiska kvällar”

Banan hyr in TV4-profilen som referent till travfesten

Publicerad:
Uppdaterad:
Johan Edlund refererar travloppen under festen i Halmstad
Foto: TR Bild
Johan Edlund refererar travloppen under festen i Halmstad

TRAV

SprinterMästaren i Halmstad.

Då hyr banan in TV4-profilen Johan Edlund, 48, som referent.

– Det brukar vara fantastiska kvällar i Halmstad, säger Johan Edlund.

Nästa torsdag, den 4 juli, så går storloppet SprinterMästaren av stapeln i Halmstad där vinnaren av loppet kammar hem 1,2 miljoner kronor.

Den speciella och välbesökta tävlingskvällen får också besök av TV4-profilen Johan Edlund. Den 48-årige kommentatorn ska tillsammans med travbanans sportchef Jan-Olof Molin referera alla lopp under tävlingskvällen från vinnarcirkeln – något som blivit en tradition.

”Haft något uppehåll”

Johan Edlund började som referent på Umåkers travbana i början av 1990-talet och han har även under flera års tid refererat travlopp i TV4, de senaste åren är det främst friidrott som han kommenterat i TV4:s kanaler. Men SprinterMästaren i Halmstad missar han inte.

– Jag har väl haft något uppehåll något år för barnafödande, vi fick barn 2017 och då jobbade jag inte, annars har jag jobbat just den här tävlingskvällen i flera år. Jag har alltid haft bra samarbete med Halmstadtravet, med Bruno Pettersson, René Jensen och Jan-Olof Molin, berättar Johan Edlund.

SprinterMästaren brukar locka runt 12 000 personer till Halmstadtravet och är en speciell tävlingskväll för travfansen, så också för Edlund.

– Det är jättekul att jobba just den här tävlingskvällen, dels är det bra sport och vi har ju fått se hästar som Nuncio, Scarlet Knight och Uncle Lasse genom åren bland annat, men sedan är det också väldigt mycket folk och hög stämning där folk är glada. De senaste åren vill jag också minnas att vädret varit väldigt bra. Jag minns när Jolly Rocket vann 1998, då regnade det kopiöst hela dagen och då döpte några om SprinterMästaren till sprinklermästaren, men de senaste åren har det ju varit sol och runt 25 grader varmt. Det brukar vara fantastiska kvällar och det är en häftig tävlingskväll.

”Står mitt bland folket”

I normala fall så sitter den, eller dom, som refererar travloppen i en hytt eller på en läktare, men under SprinterMästaren i Halmstad så refereras travloppen direkt från vinnarcirkeln.

– Det är inte så många tillfällen under året i travsporten där loppen refereras därifrån. Vi står mitt bland folket och det gör det lite extra, man är nära både folket, hästarna och händelserna på banan, säger Johan Edlund.

Johan Edlund har haft den tidigare TV4-kollegan Jan-Olof Molin som parhäst från vinnarcirkeln, och även om ”Molle” nu mera är sportchef på banan, så bryts inte samarbetet dessa två emellan.

– Det är jag och Molin som kommer köra tillsammans, de har en väldigt bra organisation på Halmstad och allting fungerar, så jag tror Molin känner att han med gott samvete kan stå där och referera travloppen tillsammans med mig.

Förstapriset i SprinterMästaren är i år hela 1,2 miljoner kronor.

– Jag tycker det är häftigt med försök och final under samma tävlingskväll, det ger en extra krydda, precis som i Elitloppet. Det blir lite att räkna på och det blir också klurigare för kuskarna hur de ska lägga upp det, man vill givetvis till final men samtidigt vill man inte bränna sin häst för mycket redan i försöket heller.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN