Mejla

Michael Carlsson

Bombklar vinnare – GS-spiken är given

Carlssons GS75-tips • Analys lopp för lopp • Systemet

Publicerad:
Uppdaterad:
Oscar Berglund och Emilia Leo.
Foto: LEIF NORBERG, LARS JAKOBSSON/ALN, TR BILD
Oscar Berglund och Emilia Leo.

Grand Slam 75 är tillbaka i eftermiddag på Romme.

Tur att vi har två bombklara vinnare för resterande lopp ser vidöppna ut.

Mellby Galanga vinner montéloppet om han ”inte ramlar” enligt Oscar Berglund och Emilia Leo.

Efter tre söndagar i rad med V75 är Grand Slam 75 tillbaka. Miljonspelet där det likt V86 kan vinna ett par stora favoriter och utdelningen skjuter ändå i höjden med ett par smällar.

Oscar Berglund firar fina framgångar med sitt lilla material och förra lördagen såg vi Shocking Superman blåsa hem gulddivisionen på 1.10,7. Han har en seger­procent på runt 30 för sitt tio hästar stora stall och hästägarna står i kö. Oscar går nu proffstränarkursen och ska kvittera ut proffstränarlicensen den 1 december är det meningen.

Han har också en stenklar vinnare i dag på Grand Slam 75. Mellby Galanga var nyligen tvåa i V75 och gick då en stark avslutning mot övermakten Highspeed Dynamite. Nu går han ut i monté för första gången och möter ett överkomligt gäng. Hästen rids av Emilia Leo som skördar fina framgångar ihop med Oscar Berglund.

”Vinner om han inte ramlar”

Oscar berättade för mig i veckan att Emilia har provat Mellby Galanga under sadel ett par gånger och var helt lyrisk efter ett banjobb i monté inne på Östersundstravet.

Enligt Oscar hade Emilia sagt att hästen vinner det här loppet om han inte ramlar.

Det är ett klartecken som heter duga och varför göra det svårt för sig.

Spiken på Mellby Galanga är given.

Man ska inte gå över ån efter vatten är en sliten klyscha men den tål att upprepas. Det finns en stor favorit till som bara vinner på Grand Slam 75.

I den fjärde avdelningen har Kajsa Frick toppchans att ordna en hemmaseger med egentränade Västerbo Jolene. Hästen har svarat för två plusbetonade insatser efter ett uppehåll och tagit två raka andra­platser. Först fick hon chansen för sent och senast gick hon ett rejält slutvarv i spåren på Solvalla och sprang med full fart över mål­linjen på en 1.14-tid.

Nu möter Västerbo Jolene ett gäng som hon inte borde få skrämselhicka av. Jag läste någonstans att hästen inte kan öppna, men kolla loppet för tre starter sedan då hon var rask iväg bakom startbilen.

Kajsa Frick meddelar att det nu blir full laddning från början och ingen av de invändiga torde svara.

Då borde det vara spel mot ett mål om hästen sedan avslutar lika snabbt som på Solvalla senast. Då får de ­värsta konkurrenterna svårt att plocka in längder på henne till slut.

I GS75-inledningen har Jörgen Westholm en het duo i Robloxia och Ninepoints Yankee som båda duger långt i felfritt lopp. Oskar Kylin Blom har favoriten Solitary Champ som har hittat toppformen med tre lopp i kroppen efter ett långt uppehåll. Är stark och vann näst senast och höll farten tappert från dödens senast som tvåa. Jag betalar även för Latte Käll som har varit seg men som kvicknade till senast och följde med positivt som tvåa i en snabb avslutning. Kan mycket väl slå till här för vasse Carl Johan Jepson från ett perfekt läge.

Kallblodsloppet i GS75-2 är inte lätt att bena ut och den som har råd att strecka fler än de fyra hästar jag har på systemet bör nog göra det. Kanske inte fel att ta alla. Det är låg klass och ojämna prestationer på många. Favoriten Brenne Jerven är dock bäst och han har gjort två fina lopp hos nye tränaren Jörgen Westholm. Slog till med en seger direkt i debuten i ny regi och var senast tvåa.

Har många att runda från 60 meters tillägg men möter inga superhästar och kan kliva runt samtliga. Men han kan få svårt att plocka in ­tilläggen på stallkamraten Gnistas Filur om denne sköter sig. Han har gjort bort sig två gånger på slutet men varit bra i starterna innan dess.

Många fina chanser

Nicklas Westerholm har många fina chanser i omgången och i den femte av­delningen tränar han de båda förhands­favoriterna On Track Banditen och Prediction som båda är heta segerkandidater. Men det är även Hercules T. Elektra och Maracanazo.

Stormvarningen är skrällbudet I’ll Fixit som var riktigt rejäl vid segern näst senast och positiv som tvåa gången innan dess. Löper han upp mot detta blir han livsfarlig för Sandra Nordemo från ett smygläge.

Jag var länge inne på att spika Papidoux i den sjätte avdelningen. Han har tagit tre segrar på de fyra senaste starterna och kommer närmast från en V75-triumf på Jägersro under Derbysöndagen. Då spurtade hästen vasst från spår elva över kort distans och därifrån är det sannerligen inte lätt att vinna på Jägersro. Toppformen sitter där med andra ord och det är bra chans att han rundar allt när han nu kliver ner lite i klass.

Men det kan kännas tryggt att ha med den som leder på start också. Speciellt som att hästen kommer från en spetsseger. Jag tänker på Volcarn d’Inverne som tog ledningen från spår fem i voltstart senast och nu har innerspår för säkra Emilia Leo. Hon har ingen anledning att släppa ifrån sig någon ledning och jag hoppas att hon kör där så länge lampan lyser. Så får vi se om Papidoux kan hinna spurta ifatt och förbi.

GS75-avslutningen är ett öppet stolopp och jag streckar sex hästar. Favoriten Loser On Loser höll emot som tvåa från ledningen senast men har bakspår nu. Det har även stallkamraten Keycard i den här spårtrappan, men hon har också bra form.

Frida Zonett inledde med två raka övertygande segrar hos sin nye tränare Daniel Wäjersten men senast blev det alldeles för tufft med 1.10 första varvet. Kommer hon till ledningen säljer hon sig dyrt men det är flera startsnabba konkurrenter invändigt och utvändigt. Både Bon Ego och Qiao C.L. kommer från spetssegrar i senaste starten och räknas mycket tidigt.

Mitt drag och stora varning i loppet är Elsa Mearas som efter segern näst senast aldrig fick chansen senast i V75 då hon blev fast med krafter kvar. Detta på nya rekordet 1.12,7.

Hon kan vara en härlig susare att se upp med, streckad på blott en procent (!) i skrivande stund. Är det julafton redan?

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 1, 4, 2, 9 (10, 8)

GS75-2: 14, 6, 4, 5 (7, 3)

GS75-3: 3 Mellby Galanga (6, 5)

GS75-4: 6 Västerbo Jolene (3, 10)

GS75-5: 7, 2, 1, 5, 4, 9 (6, 3)

GS75-6: 14, 1 (5, 12)

GS75-7: 10, 6, 9, 11, 3, 7 (12, 5)

1 152 rader/1 152 kronor

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE