Trav

”Finns kritik och hotbild – måste skötas säkert”

Kusken struken på grund av hot – kan inte garantera säkerheten ”Vi har gjort en bedömning”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Kusken filmade sexövergrepp på djur och stängdes av tills vidare av förbundet Svensk Travsport.

Nu är comebacken i sulkyn uppskjuten.

Anledningen:

– Det finns en kritik och en hotbild och med tanke på det vill vi att det sköts säkert, säger förbundets jurist Göran Wahlman.

– Tråkigt bara att folk går lite överstyr med hot. Inget av mitt är försvarbart men jag sökte hjälp, fick hjälp och tar emot den fortfarande, säger kusken.

Travkusken blev utsatt för flera utpressningsförsök där han krävdes på stora belopp, något som först uppmärksammades av Värmlands Folkblad.

Efter att han anmält brotten till polisen uppdagades en historia där kusken ska ha haft över 100 inspelade filmer på hästar och hundar där övergrepp begåtts.

Travkusken erkände i polisförhör att han förgripit sig på djur samt sparkat en av hästarna – medan han filmade.

”Satt igång en utredning”

Efter att den misstänkte mannen godkänt ett strafföreläggande för brott mot djurskyddslagen, vilket avser sexuell handling mot hund, fick han betala dagsböter.

Svensk Travsport valde att stänga av honom tills vidare.

– Vi utreder det här nu men om det som står i media stämmer så är det oerhört allvarligt. Det är ett brott mot paragraf 10 i djurskyddslagen och det är inte heller förenligt med svensk travsports licensbestämmelser. Vi har satt igång en utredning så att vi kan ha fakta och samla till ett snart beslut. Det här är viktigt att gå till botten med omgående, sa Maria Croon, vd på Svensk Travsport till Trav365 då.

Nyligen fick mannen tillbaka sin licens av förbundet då han enligt länsstyrelsen genomgått behandling och att det numera inte ska föreligga någon vidare risk för liknande brott.

– Det är med stöd av länsstyrelsens beslut, att de bedömer att det är en egentligen obefintlig risk att något dumt ska hända igen, sa Svensk Travsports jurist Göran Wahlman till Expressen.

Comebacken inställd: ”Hotbild”

Men den planerade comebacken på tävlingsbanan är uppskjuten.

Anledningen: Förbundet Svensk Travsport kunde inte med kort varsel garantera säkerheten runt kusken och tävlingarna.

– Vi förde en diskussion i förra veckan med den aktuella kusken. Där kom vi fram till att vi inte hunnit säkerställa arrangemanget för hans del. Vi har gjort en bedömning tillsammans med vår säkerhetschef och nu jobbar vi på att få till en lösning så snart som möjligt och att det blir korrekt hanterat, berättar Göran Wahlman för Trav365 och fortsätter:

– Det finns en kritik och en hotbild och med tanke på det vill vi att det sköts säkert. Vi har inte haft tid att ordna den biten ännu men vi på förbundet har en löpande dialog med kusken. Vi kom fram till att hästen skulle strykas på grund av att den är svårkörd och att ett kuskbyte inte var aktuellt den här gången.

Svensk Travsports jurist, Göran Wahlman, berättar att förbundet valt att skjuta upp kuskens comeback – på grund av hotbilden.

Dömde kusken: ”Förstår folks reaktioner”

Trav365 har varit i kontakt med den berörde kusken som önskar vänta ytterligare lite tid innan han ger hela sin bild av händelsen och sin framtid som kusk.

Men han bekräftar att comebacken skjuts upp.

– Anledningen att vi strök är att ST kände att dom inte riktigt hade tillräckligt med tid för att ordna någon form av säkerhet. På grund av hot eller liknande så vill dom antagligen ha några vakter på plats.

Hur har du själv upplevt de hot ST refererar till?

– Jag förstår folks reaktioner. Men tycker det är tråkigt eftersom jag läser varken sociala medier eller liknande, men det gör ju familj och vänner även fast dom inte vill så får de sånt kastat över sig. Sociala medier i all ära men tyvärr finns det bara rum för ”för eller emot” i såna sammanhang annars är du medskyldig. Det är familj och vänner som är de som får stå ut med alla kommentarer, tråkigt nog. Det glömmer många.

– Tråkigt bara att folk går lite överstyr med hot. Inget av mitt är försvarbart men jag sökte hjälp, fick hjälp och tar emot den fortfarande. Som tur är finns det fantastiska ägare, tränare, kuskar och skötare som har pushat mig enormt mycket för att jag ska ta hjälp och ta mig tillbaka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Filmade sexuella övergrepp på hästar

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Hästar