”Inget att diskutera, då kommer jag lägga av”

Galoppstjärnan vägrar bli en del av nya superbygget

Publicerad 2022-07-06

Proffstränaren Lennart Reuterskiöld Jr ratar ”Nya Jägersro”.

Detaljplanen för superbygget “Nya Jägersro” är godkänd.

Nu riktar Sveriges främste galopptränare, Lennart Reuterskiöld Jr, stark kritik mot att bli en del av jättearenan.

– Jag lägger ner min verksamhet om vi slås ihop med travet, säger han till Trav365.

– Jag stänger inga dörrar för en egen anläggning men det känns orealistiskt, säger Svensk Galopps ordförande Anders Lilius till Trav365.


”Förste att applådera om de hittar finansiär” Svensk Galopps ordförande Anders Lilius svarar på kritiken.


2017 klubbades affären igenom.

Jägersros travbana såldes för 775 miljoner kronor och skulle ge plats för omkring 3 400 nya bostäder.

Samtidigt skulle en ny superbana byggas i närområdet.

Enligt Jägersro kommer ”Nya Jägersro” bli ”Europas ledande hästcenter” men vägen mot det stora målet har inte varit spikrak.

Detaljplanen godkänd: ”Tagit nästa steg”

Projektet har kritiserats och i april var internrevisorn Nils-Göran Nilsson kritisk och kom in med en motion som ville säga upp avtalet mellan Jägersro och köparen av marken, Malmö kommuns fastighetsbolag (MKB).

Anledningen: pengarna räcker inte till, på grund av att styrelsen inte skrivit in någon indexklausul i avtalet, vilket Travronden först att rapportera om.

Men nyligen kunde den skånska banan, genom ett pressmeddelande, kommunicera att Malmö Stadsbyggnadsnämnd godkänt detaljplanen för superarenan. Nu väntar man bara på att det ska vinna laga kraft.

– Det känns jättebra! Och jag blir förvånad om pengarna inte räcker, sa Malmöbanans vd Kent Öhlander.

”Håller på att sälja ut oss”

Men det råder fortsatt stor oenighet när det gäller galoppsporten.

Det finns krafter inom huvudorganisationen Svensk Galopp som indikerar mot ett samarbete med travsporten på den nya arenan, men det är inte den bild och ståndpunkt som råder i Skåne bland dess medlemmar, bland annat i Skånska Fältrittsklubben.

Lennart Reuterskiöld Jr är för tillfället den främste proffstränaren i Sverige inom galoppen. Han är starkt kritisk mot att dela arena med travsporten där man i så fall skulle få banan invändigt om travbanan.

Om Svensk Galopp nu skulle göra verklighet av sina planer om att bli en del av ”Nya Jägersro” ser han ingen annan utväg än att avsluta sin verksamhet.

– Jag är rädd för att våra egna företrädare håller på att sälja ut oss, att vi till slut inte har någonstans att ta vägen. De skiter lite grann i hur vi tycker. Det är inte de som ska träna här i Skåne. Mitt förtroende för huvudorganisationen försvann för länge sedan. Vi i Skåne har en tränarförening, den är enig. På vårmötet när Skånska Fältrittsklubben tog upp frågan om travspåret var aktuellt blev det ett rungande nej.

Lennart Reuterskiöld Jr har inte längre något förtroende för huvudorganisationen Svensk Galopp.

”Kastat i papperskorgen”

Hur vill du att framtiden för galoppsporten ska se ut i Skåne och går det inte att samarbeta med travet?

– Att sälja in travspåret (gemensam arena), det har vi kastat i papperskorgen för länge sedan. Varför bygger Jägersro en 1 400-metersbana? De anser att deras bana är för liten. Varför ska vi tävla på insidan? Jag har varit på Jägersro i 20 år och det har fungerat bra men inte optimalt, hela tiden travets villkor. De snackar om fördelar med att vara ihop, de enda som vinner på det är travet. Vi blir bara ”losers”. Jag kommer att lägga av om vi slås ihop med travet, inget att diskutera.

– Jag anser att enda vägen att gå är att bygga en anläggning i Bara i Svedala kommun, för både tävling och träning. Att travet vill bygga sin anläggning är väl jättebra, men de verkar inte bry sig om att vi har besittningsskydd till 2026, den frågan har de inte löst. De har tänkt börja bygga i april 2023. Jag har inte lösningen just nu, annat än att travet bygger på och betalar oss för att köpa ut avtalet.

Svensk Galopps ordförande Anders Lilius ger in syn på den infekterade frågan i en artikel som du kan läsa här. Han säger bland annat:

– Jag undrar varför vi inte ska vara med på Europas största hästcenter? Hade vi varit med i diskussionen från början hade vi kanske fått det yttre spåret men nu blev det innerspåret. Vi ingår i en sport som har svårt med nyrekrytering. Att vi då ska bygga en arena 15 kilometer från Jägersro, i min värld är det tokigt.

”Lägger ner min verksamhet”

Söndagen den 12 juni hade Svensk Galopp sin årsstämma.

Där beslutades bland annat att tillsätta en arbetsgrupp med representanter från samtliga tre sällskap, Stockholm, Göteborg och Skåne.

Senast den 27 juli ska arbetsgruppen komma med ett uttalande vad beträffar galoppens framtid i Skåne.

Enligt Reuterskiöld har den senaste tidens ovisshet varit mycket tuff för många.

– Det finns inget att diskutera, det är redan avgjort, vi vill inte vara med på travspåret, tränarföreningen har sagt nej. Nu närmar vi oss auktioner där det blir svårt att gå och köpa en massa hästar. Var någonstans ska vi tävla och vart ska vi ta vägen? Vi är ändå så pass stora här i Skåne där 50 procent av hästägarantalet finns. Det är jättemånga som är oroliga.

– Jag lägger som sagt ner min verksamhet eller flyttar utomlands om vi ska ha den där snurrbanan innanför travet. Vår organisation har valt att vända oss ryggen. Ska vi i Malmö få bestämma hur Friends Arena eller Tele 2 Arena ska utformas? Det är en Stockholmsangelägenhet och det borde vara lika här. Får vi däremot en egen arena finns det framtidstro.

Skånska ordföranden: ”Ett unisont nej”

Håkan Birger är dels ordförande i Skånska Fältrittklubben, ett av de tre galoppsällskapen.

Han är också den som ska leda den nya arbetsgrupp som ska utreda de olika alternativen för galoppsporten i Skåne.

– Jag sitter på två stolar här men visst kan jag bekräfta att medlemmarna unisont röstat nej till travspåret, det har varit väldigt tydligt, ett unisont motstånd. Ett av förslagen som finns är att en annan aktör, eventuellt ett norskt investeringsbolag, finansierar en egen arena i Bara där Svensk Galopp får ett långt hyresavtal. Det andra alternativet är att bli en del av ”Nya Jägersro”.

Hur jobbar ni inom gruppen? Varför är det så viktigt att fortsätta travspåret när det finns ett så stort motstånd i Skåne?

– Vi jobbar utifrån fakta och inte känslor. Svensk Galopps styrelse vill till travet, jag vet faktiskt inte varför det är så viktigt men det är tydligt. Vi jobbar brett och börjar få en bra bild. Det blir en extrastämma vid månadsskiftet. Den 27 juli ska vi vara klara.

Hur starkt är avtalet gällande besittningsskydd för galoppen?

– Vi har varit med och skrivit avtalet om besittningsskydd. Det är ett ganska starkt avtal och det är travet medvetna om. Vi har rätt att vara här till och med 2026 ut.

”Planerar för att galoppen blir med”

Kerstin Peterson-Brodda är ordförande i Skånska Travsällskapet.

Det är med stor tillförsikt hon nu kan konstatera att detaljplanen blivit godkänd.

Nu väntar hon och de andra styrande på svar huruvida galoppen blir med på tåget.

– Vi väntar på besked men planerar för att galoppen blir med. De har uttalat den 27 juli, efter det vet vi. Jag vet att galoppen också jobbar för att få till en egen arena i Bara (12 kilometer öster om Malmö) där de kan ha träning och tävling på samma ställe. Vi har inte förhandlat specifikt med galoppen i Skåne utan med Svensk Galopp. Planen därifrån, som jag uppfattar den, är att de ska följa med oss, säger ordföranden och fortsätter:

– Vi vill skapa ett hästsportcenter där också galoppen är med. Det är en fördel att vara på samma ställe vilket varit en drivkraft för Svensk Galopp. Uppdraget som arbetsgruppen har är att hitta finansieringsmöjligheter för en egen arena. Jag vill inte lägga någon värdering i det utan hoppas vi kan ta oss vidare.

Hur ser du på att galoppen har besittningsskydd till slutet av 2026 och vad händer för er del om galoppen går sin egen väg?

– Det blir lite fel att spekulera i det nu då vi inte är där än. Nu får vi vänta på vad arbetsgruppen kommer fram till.

Kerstin Peterson-Brodda planerar för att galoppen blir en del av ”Nya Jägersro”.

Följ ämnen i artikeln