Stjärntränaren: Skulle inte byta med någon

Aetos Kronos imponerade i kvalet • Lista: Så körs finalen av Kunga- och Drottningpokalen

Publicerad:
Jerry Riordans Aetos Kronos är en av finalisterna i Kungapokalen 2020.
Foto: MARIA HOLMÉN, MALIN ALBINSSON/TR BILD
Jerry Riordans Aetos Kronos är en av finalisterna i Kungapokalen 2020.

TRAV

Rafflande lopp och gott om överraskningar.

Kvalen till Drottning- och Kungapokalen levde upp till alla förväntningar.

– Jag skulle inte byta häst med någon inför finalen, sa tränaren till Aetos Kronos, Jerry Riordan, efter kvalet.

Årets svenska fyraåringskull har varit uppsnackad och fredagens storloppskval på Åby gav ingen indikation på att det skulle vara fel.

Ett av uttagningsloppen till Kungapokalen hade lockat ett sällsynt spännande startfält med färske amerikaimporten Green Manalishi som den exotiska ingrediensen.

Och den tiofaldige miljonären gjorde ingen besviken, utom de spelare som satsat pengar på honom. Från positionen utvändigt betvingade han knappe V64-favoriten Upset Face, men fick se sig nerspurtad av sommarens dominant Aetos Kronos som liftat med rygg.

– Vi trodde att vi hade landet bästa treåring förra året, men så kollade jag på seedingen till det här och såg att han var åtta. Det här är en riktig topphäst och nu fick han visa det. Vintern har varit bra och nu var det samma gamle Aetos. Det blev en perfekt första start för året och även om Power är en otrolig häst så skulle jag inte vilja byta med någon inför finalen, sa en lycklig Jerry Riordan.

”Chansade litegrann”

1.12,0 för Aetos Kronos var snabbaste segertiden, men nästan lika snabbt gick det för en av Green Manalishis trätobröder från treåringscirkusen på andra sidan Atlanten.

Helena Burman har tagit över träningen av Osterc som äntligen visade sitt kunnande då han drog hårt i front för Björn Goop.

– Vi gjorde några småändringar och chansade litegrann, lättade honom i balansen. Nu fick vi till det. Det känns fantastiskt bra, förklarade Burman om hästen som tjänade fyra miljoner som två- och treåring och tog rätt läge att löpa upp till förväntningarna på svensk mark.

Det tredje kvalet till ”Kungakannan” gick också till en USA-född häst.

Kriterievinnaren Power bjöd på en mäktig repa till grepp från tredje par utvändigt, men det tog på krafterna och Örjan Kihlström hade sin vana trogen sparat en växel till upploppet varpå ledande Click Bait oväntat kunde kontra ut storfavoriten sista biten.

– Slå kriterievinnaren, det trodde man inte. Men det är otrolig skalle på den här hästen. Han går in i mål, sa en nöjd Stefan Melander som var kvällens skrälltränare då han även fick se sin riktiga knall Residual Thrust spurt till vinst via open stretch.

Fyra finalister för Melander

Melanders Drottning-favorit Ganga Bae fick emellertid ge vika för ettrigt spurtande Tonique och Åke Lindblom, men kvalade in som tvåa varpå tränaren bedyrade att man rycker skorna till finalen.

De övriga två Drottning-vinnarna var mer väntade.

Jim Oscarsson smög i princip in nästan två miljoner med Dontlooseallmoney under fjolåret.

Nu var det äntligen dags att köra till och stoet dominerade från ledningen i stor stil.

– Härligt. Grymt skönt. Hon är komplett, rask från start, fruktansvärt speedig, har alla kvaliteter till att bli en riktigt bra häst. Jag laddade med henne några gånger i början av hennes karriär, men då blev hon väl energisk så vi la om planerna och smög. Jag tror att det har varit jätteviktigt för henne. I dag blev det en ”walk in the park”, mös Oscarsson som inledde en V64-rad som betalade dryga halvmilljonen för sex rätt.

Alaska Kronos dominerade sitt försök utanpå ledaren och såg till att Daniel Redén bara fick stryk av sin läromästare Melander gällande inkvalade till finalerna på Åbytravet 9 maj, när V75 arrangeras.

2019 vann Conrad Lugauers Campo Bahia Kungapokalen och Fredrik Wallins Activated vann Drottningpokalen.

ROBIN JOHANSSON/KANAL75

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!