Efter krossen – nu vill de se honom i PdA

Timo Nurmos om sina två stjärnhästar

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Villiam vinner Europaderbyt
Foto: SCOOPDYGA
Villiam vinner Europaderbyt

TRAV

I fredags vann stjärnhästen Villiam Europaderbyt på Vincennes.

Nu vill de se honom i Prix d´Amérique.

Men Timo Nurmos vägrar.

– Det är alldeles för tidigt, säger han.

I fjol vann Timo Nurmos stjärnhäst Villiam Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla, en seger som gav honom fyra miljoner kronor, och efter det loppet satte Timo Nurmos punkt för en mycket lyckad debutsäsong för den då treårige hästen.

Inledningen av 2018 har dock inte varit så lyckosam som kretsen kring hästen önskat, efter en tredjeplats i årsdebuten på Rättvik den 23 juni så gjorde han bort sig med galopp både i Fyraåringstestet på Eskilstuna samt till uttagningsloppet till Svenskt Travderby.

Ett stort lopp fanns dock kvar för Villiam, och det var Europaderbyt på Vincennes. Efter en tredjeplats i försöket till Europaderbyt på Solvalla så var Villiam klar för final, men förhoppningarna var inte speciellt stora.

– Han har jobbigt utgångsläge och på den lilla banan på Vincennes med dålig dosering så blir det svårt, sa Timo Nurmos före loppet.

Villiam visade dock vilken klasshäst han är när han bara var bäst i Europaderbyt och lade vantarna på förstapriset på knappt två miljoner kronor.

Efter den insatsen är det nu många som vill se honom i Prix d´Amérique – redan i januari.

”Är inte aktuellt nu”

– Fransmännen och en journalist på franska tidningen Paris Turf sa att de inte hade sett något liknande på 30 år, säger Timo Nurmos och fortsätter:

– Att vinna på det sätt som Villiam gör från det utgångsläget på den lilla banan i Paris, det är knappt någon dosering på den banan och nästan omöjligt att göra det Villiam gör. Men han är så otroligt bra den här hästen, han kan göra sådana prestationer. Om det hade varit på den stora banan så hade han vunnit ännu enklare, och han är så otroligt stark hästen och han blir aldrig trött.

Nu vill fransmännen se honom i Prix d´Amérique.

– De vill ha dit honom till ett fyraåringslopp som går kring jul och vinnaren där är klar för Prix d´Amérique, men jag vill inte starta honom i Prix d´Amérique ändå. Villiam har inte så många starter i kroppen och det kommer för tidigt. Självklart är Villiam en häst som har kapaciteten då han är både speedig, stark och lugn i volten och det är självklart aktuellt med Prix d´Amérique för honom framöver, men det får bli senare, och inte redan nu.

”Får se om vi ska samla sperma”

Vad händer med Villiam nu?

– Vi får se, vi ska ha möte i veckan om det och sedan får vi ta det därifrån. Villiam kom hem från Frankrike under söndagen och vi ska prata lite om han ska samla sperma nu, eller hur det blir. Menhammar har varit på oss och frågat om vi vill samla sperma, men som sagt, vi får se. Vilket nästa lopp blir och så, det har vi inte bestämt ännu.

Är du förvånad över den insatsen som Villiam gör i Europaderbyt?

– Nej, jag är inte förvånad, hästen har sådan kapacitet och jag vet vilken kapacitet han har och jag skulle vilja säga att han gjorde ett sådant lopp som jag väntat mig, men utgångsläget var tråkigt och det var ingen lätt uppgift han hade på den lilla banan, men han visade att han var bästa hästen och vilken grym häst han är.

Foto: TR Bild
Readly Express

”Vann med mycket krafter kvar”

Inget Prix d´Amérique för Villiam redan nu, men en som nu börjat uppladdningen mot världens tuffaste travlopp är stallkompisen Readly Express, som ska försöka försvara sin titel i loppet. I lördags vann Readly Express SM-loppet på Åby.

– Han svarade för ett bra lopp och hade mycket krafter kvar i mål. Han har känts fin hela tiden hästen, även om han inte vunnit på slutet. I Sundsvall Open Trot så hade han luftrörsinfektion och var inte frisk då och det visar vilken otrolig kapacitet han har när han inte var frisk och ändå är långt fram, och i Mastersfinalen i Östersund svarade han nog för ett av sina bästa lopp, och en normal häst går inte till mål med det upplägg som han fick där.

Inga ändrade planer för Readly Express del?

– Nej, nu är det Frankrike som gäller, eventuellt blir nästa lopp i december eller januari, det får vi se. Vi ska ge honom en liten träningspaus nu och börja förbereda mot Frankrike, säger Timo Nurmos.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN