”Jag tror det kan vara dags för seger i kväll”

Kenneth Haugstad om första månaderna som proffstränare • Stjärnhästen Heavy Sound • Chanserna på V86 • ”Jättekul”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: ATG / Thomas Blomqvist / TR BIlD
Concrete Dee och Kenneth Haugstad blev trea senast på Solvalla

TRAV

Vid årsskiftet plockade Kenneth Haugstad ut proffstränarlicensen.

Nu berättar han om de två första månaderna och jakten på första tränarsegern.

– Jag tror vi har en bra chans att utmana om segern i kväll på V86, säger den 42-årige tränaren till Trav365.

Den 1 januari i år kunde den 42-årige kusken äntligen titulera sig som proffstränare.

Under åren har många undrat när det skulle bli dags att starta egen rörelse och nu föll alla pusselbitarna på plats.

Haugstad har en gedigen erfarenhet inom travet och funnits hos bland annat Peter Untersteiner, Jerry Riordan och Stefan Hultman.

De senaste sex åren har Kenneth varit försteman hos Solvalla-tränaren Roger Walmann.

”Det var nu eller aldrig”

Men för två månader sedan valde alltså 42-åringen att starta en egen tränarrörelse och plockade ut sin proffstränarlicens.

– Jag tog chansen nu när den dök upp. Många har frågat genom åren och undrat när det skulle bli dags. I samband med mitt beslut valde Roger att dra ner på antalet hästar och då jag hade ett par hästägare i ryggen valde jag att ta steget, säger Kenneth och berättar vidare om beslutet:

– Dessutom blev det en ledig stallplats på Mälsåker så det var bara att ta chansen. Det var antingen nu eller aldrig, det var lite min känsla. Olika omständigheter ledde mig fram till livet som proffstränare och jag tycker det känns mycket spännande.

Hur har den första tiden varit?

– Jag tycker det verkligen är jättekul. Just den här biten med att träna hästar passar mig bra. Starten har gått enligt planerna men det tar förstås ett tag innan allt sitter. Daniel Redén sa en gång till mig att man ska ge det fyra, fem år innan man vet precis hur man ska göra.

– Vi är tre stycken i stallet och sedan hjälper min fru Jeanette till också. På vår träningslista finns det just nu nitton hästar och visst är ju ambitionen att vi ska kunna lägga till ytterligare några inom kort. Men det får ta den tid det behöver. Jag har många egna idéer som jag hoppas ska slå väl ut.

Har du satt upp några mål?

– Jag har fått den frågan några gånger och det jag kan säga är att jag vill ha ett fungerande stall. Jag vill att hästarna ska må bra och prestera väl. Just nu är det väl ungefär så jag tänker.

Den nyblivne proffstränaren har genom åren vunnit många lopp.

Han vill ändå lyfta fram en häst som betytt extra mycket för honom.

– Visst har Heavy Sound gett mig mycket. Det är en fantastisk häst som jag vunnit många lopp med. Jag vet att han har blivit rehabiliterad och nu börjat träna igen hos Redén. Det skulle vara otroligt häftigt om han kommer tillbaka i gott slag, för då tror jag inte att det är många som plockar ner honom.

Optimistisk inför V86

Under kvällen avgörs V86 i expressfart på banorna Åby och Solvalla.

Haugstad jagar sin första tränarseger och kanske kan den komma i kväll på nationalbanan.

– Jag har tre hästar till start och den jag vill lyfta fram lite extra är 3 Concrete Dee (V86–2). Han har höjt sig på slutet och gjorde det bra senast. Jag skulle inte bli förvånad om han är med långt fram.

– Självklart skulle det sitta jätteskönt med en seger på Valla i kväll. Resultaten är viktiga och jag har en bra känsla. Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om vi vinner med Concrete Dee, avslutar 42-åringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!