Superduell i Paris: ”Det är spikat – vi startar”

Frode Hamre kör Ecurie D. för första gången på lördag • Siktar mot tungviktsmöte med Hail Mary i Paris

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TR Bild
Ecurie D. mot Paris.

TRAV

Stortränaren Frode Hamre kör superhästen Ecurie D. på lördag i Axel Jensens Minneslopp.

Allt som en förberedelse inför ett supermöte med Hail Mary i Paris.

– Det är spikat att vi ska till Frankrike, säger han till Trav365.

Fyraårige superlöftet Ecurie D. startar på lördag i Grupp II-loppet Axel Jensens Minneslopp på Bjerke, strax utanför Oslo.

Tränaren Frode Hamre är den som sitter i vagnen vilket dessutom är allra första gången han överhuvudtaget kör stallstjärnan.

”Blir premiär”

Frode har vunnit det norska storloppet tidigare och ser mycket fram emot årets upplaga.

– Det stämmer, det här blir premiär för min del. Jag sitter alltid framför med min klocka när han går sina jobb. De som vanligtvis kör honom är skötaren Tina Storetvedt och min bror Atle Hamre. Det ska bli fantastiskt kul att få köra en sån här häst, säger Frode Hamre till Trav365.

Vad är anledningen till att du ska köra honom på lördag?

– Det är ju med tanke på rådande läge med coronavirusets spridning. Omgången blev norsk och det är svårt för Björn Goop och de andra kuskarna att köra här just nu, men jag ser mycket fram emot att hoppa upp i sulkyn.

Frode Hamre är en av norsk travsports allra största genom tiderna – men trots det ligger det en spänd förväntan i luften.

Ecurie D. blir megafavorit att ta hand om förstapriset på 300 000 norska kronor.

– Jag skulle inte säga att jag är nervös men det ska naturligtvis bli jätteroligt. Om själva loppet tror jag säkert att det ska gå bra. Det är ju så att alla förväntar sig att vi ska vinna och det gör jag väl själv också. Jag har ju en viss rutin och det gäller bara att inte göra några fel så ska det nog lösa sig.

Senast galopperade han på upploppet när han gick mot en till synes säker seger i Europaderbyt. Har ni hittat någon förklaring?

– Inga större grejer men vi har ändå behandlat honom efteråt i två leder. Kanske att han hade någon känning då men efteråt har han känts väldigt fin i jobben.

Ska möta Hail Mary i superduell

Loppet på Bjerke får på flera sätt ses som en förberedelse mot ännu större uppgifter.

– Först är det loppet på lördag, efter det kommer vi att köra ett lopp i Sverige. Sedan siktar vi mot Frankrike och vintermeetinget där.

Loppet som Frode Hamre syftar på är Critérium Continental som avgörs på Vincennes i slutet av december.

Det är ett fyraåringslopp för de varmblodiga travarna med ett förstpris på 1,1 miljoner kronor – där dessutom vinnaren erbjuds en plats i Prix d'Amérique.

Sedan tidigare har Åbytränaren Robert Bergh deklarerat att hans derbyvinnare Hail Mary startar i samma lopp.

Allt talar nu för att superduellen blir av.

– Ja, jag kan säga att det är spikat att vi ska starta i Critérium Continental. Det är ett stort lopp och det ska bli riktigt roligt. Men först har vi flera andra lopp som är viktiga men planen är absolut Frankrike.

Hur ser planerna ut för en eventuell start i Prix d'Amérique?

– Det är inget som ligger på min näthinna just nu. Det är absolut inget som är bestämt utan nu tar vi dessa lopp först. Jag kan varken utesluta eller bekräfta att vi skulle starta där. Inget jag egentligen kan uttala mig om i nuläget.

Axel Jensens Minneslopp startar klockan 18.10 på Bjerke

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!